UE este pregătită să redeschidă „fereastra oportunităţilor” pentru autorităţile moldoveneşti, în schimbul unor reforme măsurabile (D. Cenușă/IPN)

Cazul Plahotniuc (Nicolae Negru/„Ziarul Naţional”).

Majoritatea instituţiilor media, printre ele portalul JURNAL.MD, publică textul Rezoluției adoptate la 15 februarie de miniștrii de Externe ai statelor UE, potrivit căreia autorităților de la Chișinău li se cere să investigheze jaful din sistemul bancar şi să se asigure că fondurile deturnate vor fi recuperate. Partenerii europeni, potrivit Rezoluției, se arată îngrijoraţi şi de lipsa de independenţă a instituţiilor de drept din Moldova, iar ca priorități trebuie declarate depolitizarea instituţiilor de stat, lupta cu corupţia sistemică, reforma administraţiei publice, creşterea eficienţei instituţiilor de reglementare, transparenţa şi responsabilitatea în gestionarea finanţelor publice.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Liliana Barbăroșie

Portalul Independent.md îl citează pe deputatul european, Siegfried Mureșan, membru în Delegația UE-RM, care a salutat concluziile din rezoluţie, însă consideră că nu sunt suficient de ambițioase. Europarlamentarul susține că UE trebuie să ofere sprijin concret autorităților de la Chișinău și să nu se rezume doar la un rol pasiv. În ceea ce privește frauda din sistemul bancar, parlamentarul european spune că UE trebuie să pună la dispoziție experți în combaterea fraudei fiscale, a evaziunii și spălării banilor, care să ajute autoritățile de la Chișinău să recupereze integral prejudiciul.

Politologul Dionis Cenușă analizează într-un comentariu publicat pe pagina Agenției IPN efectele vizitei de la Bruxelles a lui Andrei Galbur, șeful diplomației de la Chișinău, generalizând-o ca pe o nouă căutare de sprijin a Chișinăului pe lângă autoritățile UE. UE este pregătită să redeschidă „fereastra oportunităţilor” pentru autorităţile moldoveneşti, crede politologul, dar în schimbul unor reforme măsurabile. Aspectul problematic ţine de realităţile locale din Moldova, unde protestatarii cer alegeri anticipate şi demontarea sistemului politic oligarhic. „[…] „Parcelarea” reformelor, prioritizarea acestora şi implementarea lor sub lupa europenilor, reprezintă o modalitate de a împinge reforme dureroase pentru sistemul politic actual”, menționează Dionis Cenușă.

Ziarul de Gardă anunţă că Ghe­or­ghe Popa, primul judecător condamnat în timpul reformei justiției, a fost disculpat zilele trecute la Curtea de Apel Chișinău. Publicația notează că jude­că­to­rii au decis că în acțiu­nile magistratului de la Tele­nești, reți­nut de CNA cu mită de 200 USD în octom­brie 2012, nu au existat aspecte penale. În toate ședințele de pe durata procesului, magistratul a pledat nevinovat, iar, potrivit „Ziarului de Gardă”, el a declarat „la ulti­mul cuvânt” că totul i-a fost înscenat.

Portalul „Deschide Știrea” publică un interviu cu ex-președintele României, Traian Băsescu, în care declară că Federaţia Rusă nu poate deturna orientarea occidentală a Republicii Moldova, în schimb acest lucru îl pot face oliticienii de la Chişinău. Traian Băsescu s-a arătat sigur că Federaţia Rusă este interesată în primul rând de menţinerea controlului în Transnistria şi mai puţin de restul teritoriului RM. „[…] Moscova va lua sub influenţa sa toată RM doar dacă i se oferă gratis de politicienii de la Chişinău şi cu siguranţă fără a finanţa ţara”, a menționat Traian Băsescu.

Comentariul lui Nicolae Negru din „Ziarul Naţional” poate fi considerat o avertizare adresată lui Vlad Plahotniuc să nu îndrăznească să pretindă la funcţia de preşedinte. Ca un veritabil oligarh, Plahotniuc nu lasă urme, arată Negru. El se trădează indirect, prezența sa nocivă poate fi dedusă din comportamentul deviant, nefiresc, neconform al unor capi de instituții, judecători, actori politici, continuă el. Comentariul înşiruieşte apoi mai multe „păcate” ale politicianului şi trage linie: riscul unei revoluții de tip ucrainean ar fi iminent dacă ar pretinde la postul de președinte al R. Moldova. „Astfel vor fi umiliți nu doar majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, ci, în primul rând, România, apoi SUA și UE. Plahotniuc poate deveni președinte doar în măsura în care cetățenii și „partenerii” Republicii Moldova vor accepta să fie sfidați de un prezumtiv mafiot”.