Orașul văzut de sus, vilele de lux și pădurea furată

Vila despre care se spune că-i aparține lui Vladimir Voronon filmată cu o dronă.

Filme de Anatol Mătăsaru.

Activistul civic Anatol Mătăsaru, cunoscut pentru protestele sale anticorupție a filmat cu o dronă casele luxoase de pe strada Ciocârliei din Chișinău care ar aparține familiei Voronin, și a postat filmul pe internet. Cu o zi mai devreme a apărut un alt filmuleț înfățișând o presupusă vilă a fostului deputat democrat Constantin Botnari, care tocmai și-a depus mandatul. Filmulețul în care se vede casa amplasată într-o fâșiie forestieră a trezit reacția ministrului Mediului, care a promis încă în mandatul său precedent să dărâme vilele ilegale din păduri.

Your browser doesn’t support HTML5

Orașul văzut de sus, vilele de lux și pădurea furată

Potrivit ministrului mediului, Valeriu Munteanu, care dispusese o anchetă la scurt timp după publicarea imaginilor, cei 40 de ari de pădure care, aşa cum se vede clar din filmuleţ, fac parte din reşedinţa democratului fiind împrejmuite cu un gard, sunt de fapt arendate de un agent economic, în baza unui contract cu Moldsilva datând din 2008. Este anul în care o hotărâre de guvern dădea undă verde arendării spaţiilor forestiere, lucru interzis până atunci.

„În principiu, pădurea este a unui agent economic care are contract de arendă cu Moldsilva. Rămâne să stabilim care e relaţia acestui agent economic cu Botnari. Din 2012, printr-un ordin de la Moldsilva, nu se mai dă în arendă pădure, iar acum am iniţiat şi abrogarea acestei hotărâri de guvern, din 2008, dar avem de atunci până în 2012 moştenire 800 de contracte de arendă de acest fel, fiecare cu câte un procuror, judecător sau moldovean de acesta „nou” în spate, pe care le preluăm acum şi o să le inventariem. S-au dat zeci de mii de hectare în arendă, toate în jurul Chişinăului, pe direcţia Durleşti, şoseaua spre Leuşeni, şi, respectiv, spre Ialoveni. A fost o chestie foarte bănoasă, loc pentru corupţie cât lumea de mare. Sunt printre acestea chestiuni pe care le consider iremediabile, deoarece există hotărâri ale CSJ prin care beneficiarii care au construit case ilegal au obţinut şi decizii de judecată până la CSJ prin care au obligat Moldsilva să le înregistreze casele înregistrate ca foişoare, ulterior au cerut şi drept de servitute şi pentru orice cerere refuzată au obţinut şi decizii de judecată. Cel mai probabil beneficiarii sunt tot cei care dădeau decizii de judecată, adică judecători şi procurori.”

Deocamdată, Ministerul mediului este singura instituţie de stat care a reacţionat la imaginile publicate de Mătăsaru şi ancheta Centrului de Investigaţii Jurnalistice despre acelaşi caz, în care se arăta că Botnari şi-ar fi construit casa în perioada în care a declarat oficial venituri mai mult decât modeste, de doar 100 de m ii de lei.

Sergiu Sîrbu, secretarul fracţiunii parlamentare a PD, a spus astăzi pentru portalul Anticoruptie.md, care a publicat investigaţia, că reprezentanţii formaţiunii se vor abţine de la comentarii pentru că există instituţii competente care ar trebui s-o facă.

Totodată, Sergiu Sîrbu a negat că democratul Constantin Botnari pleacă din Legislativ pentru că ar fi cercetat penal în Federaţia Rusă, aşa cum au relatat câteva instituţii de presă. „Nu este edevărat. Motivul pentru care pleacă este de a consolida partidul în teritoriu”, a explicat Sergiu Sîrbu. Cunoscut ca un apropiat al controversatului om de afaceri şi politician democrat Vlad Plahotniuc, chiar „mâna sa dreaptă”, Botnari anunţase zilele trecute că renunţă la madatul de deputat obţinut la ultimele alegeri parlamentare.

Un alt filmuleţ publicat de Mătăsaru arată un imobil de mărimi impresionante, cu câteva anexe şi un bazin în curte, despre care o investigaţie a „Ziarului de Gardă” din 2014 arăta că ar fi casa în care locuieşte ÎPS Mitropolitul Vladimir, deşi înregistrată pe numele unei femei. După publicarea articolului, jurnaliştii de la „Ziarul de Gardă” reclamaseră că ar fi fost intimidaţi.

O altă reşedinţă luxoasă prezentată în imaginile lui Mătăsaru chiar astăzi îl vizează pe liderul PCRM, Vladimir Voronin. Aceasta se află în cartierul Ciocârlia al capitalei şi devenise subiect de scandal cu vreo şase ani în urmă, după ce primarul Dorin Chirtoacă al Chişinăului se indignase că accesul în cartierul respectiv ar fi restricţionat în mod ilegat pentru că zona ar fi locuită de familia şi apropiaţii lui Vladimir Voronin.

Anatol Mătăsaru a devenit cunoscut, după ce a experimentat mai multe forme nonconformiste de protest, dintre care unul, din 2012, din faţa Procuraturii (vizându-l pe Marian Lupu, liderul partidului democrat care numise procurorul) l-a costat o condamnare de doi ani cu suspendare. Solicitat de noi, Anatol Mătăsaru ne-a spus că s-a concentrat acum pe deconspirarea averilor demnitarilor:

„Când un simplu funcţionar are bunuri pe care nu le poate motiva dar fără jenă le expune la vedere, îşi ridică garduri, e anormal. Dreptul la intimitate e dreptul la intimitate, dar aici interesul public predomină.”

„Mi-au fabricat un dosar şi eu am termen de probă. Pentru o mică abatere, chiar şi contravenţională, pot fi lipsit de libertate. S-a făcut intenţionat ca să fiu oprit. Cu dosare penale se poate de pus la punct pe cine vrei.Dar nu peste acela au dat. Nu vreau să spun că nu ţin la libertate, dar nu am încotro.”