Quo vadis Polonia și PiS?

Un monument comemorativ al pogromului de la Jedwabne, vandalizat de persoane necunoscute în septembrie 2011

Noul guvern conservator al Poloniei vrea să portretizeze țara exclusiv ca o victimă a nazismului prin „încercarea de a modifica memoria colectivă în privința participării la Holocaust”.

Într-un gest extrem de controversat și condamnat deja în mediile academice din lume, președintele Poloniei, Andrzey Duda, a cerut re-examinarea deciziei de acordare a Ordinului de Merit „Crucea de Cavaler” profesorului Jan Gross de la Universitatea din Princeton. Ordinul i-a fost acordat în 1996, pentru meritele sale de disident în anii Solidarității și, ulterior, în cercetarea științifică pe tema polonezilor deportați în Siberia. O declarație a președinției afirma zilele trecute: „Date fiind numeroasele cereri de retragere a medaliei acordate lui Jan Tomasz Gross, Biroul președinției a cerut Ministerului de externe... să ia poziție în această problemă”.

Jan Gross

Gross este autorul unei importante și foarte cunoscute cărți publicate în 2001- tradusă și în românește la Editura Polirom - intitulată „Vecini”, despre un pogrom împotriva evreilor efectuat de polonezi în orașul Jedbawne în anul 1941 și consecințele sale. Cartea a dat naștere la numeroase discuții în Polonia, atît în cercurile științifice, cît și în lumea politică, iar noul guvern conservator, ce se situează adesea pe poziții de extremă dreaptă, este deranjat de afirmația făcută anul trecut de profesorul de la Princeton, într-un editorial al săptămînalului german Die Welt, potrivit căreia în al Doilea Război Mondial, polonezii au ucis mai mulți evrei decît germanii.

Jan Gross a părăsit Polonia în 1969, după epurări guvernamentale antisemite împotriva disidenților, și și-a clădit o carieră respectabilă la celebra universitate americană. Mai mulți istorici polonezi au semnat zilele acestea o scrisoare deschisă în care se afirmă că a-l priva pe Gross de medalia acordată în 1996 reprezintă o amenințare la adreasa „libertății cercetării științifice” și că profesorul merită numai „recunoștiință și respect” pentru faptul de a fi animat o necesară dezbatere despre trecut. Alături de istoricii polonezi, scrisoarea deschisă a fost semnată de istorici, experți în Holocaust, și alți cercetători din străinătate.

În același context, Centrul Simon Wiesenthal a cerut guvernului Poloniei „să pună capăt hărțuirii” lui Gross, spunînd că acțiunea împotriva lui „se dovedește a fi o încercare motivată politic de a intimida și a amenința pe toți cei care expun istoria antisemitismului din Polonia.”

Președintele Andrzey Duda, lider al partidului conservator PiS, a cîștigat alegerile prezidențiale anul trecut pe o platformă populistă și retrogradă, iar în cursul campaniei electorale s-a distins, între altele, criticîndu-l pe rivalul său, fostul președinte Bronislaw Komorowski, deoarece a formulat scuze oficiale pentru masacrul de la Jedwabne. Gestul lui Komorowski, după spusele lui Duda, ar fi echivat cu „o încercare de a distruge bunul renume al Poloniei.”

Aceeași motivație, „bunul renume” este argumentul principal al ultra-conservatorilor polonezi ajunși la putere, care au elaborat un proiect de lege ce amenință cu închisoarea pînă la cinci ani a celor găsiți vinovați de folosirea expresiei „lagăr polonez al morții” cu referire la Auschwitz sau la alte lagăre de exterminare organizate de Germania nazistă pe teritoriul Poloniei.

Proiectul de lege a fost elaborat de ministrul justiției Zbigniew Ziobro, care va prelua în curînd funcția de Procuror-general, și care a declarat la un post de radio de la Varșovia că „acest proiect de lege întrunește așteptările polonezilor, care sînt acuzați în întreaga lume, în Europa, ba chiar și în Germania, de a fi fost executanți criminali în cursul Holocaustului”.

Discuția este mai veche după ce, în 2007, Polonia a cerut Comitetului World Heritage să înscrie pe lista sa de monumente cele șase principale lagăre de concentrare de pe teritoriul polonez din timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca „lagăre de concentrare și de exterminare naziste” și după ce, în 2012, președintele Barack Obama a trimis o scrisoare de scuze omologului său de la Varșovia pentru a fi folosit fraza incriminată astăzi, în cursul unei ceremonii în onoarea eroilor rezistenței în Polonia.

În versiunea proiectului de lege Zobro, ar urma să devină un delict și afirmația că Polonia „a participat, a organizat sau a fost co-responsabilă pentru crimele celui de-al Treilea Reich”. Este, în fapt, ceea ce i se impută profesorului Jan Gross...

Într-o reacție la proiectul de lege, un comentariu din cotidianul israelian Haaretz observa zilele trecute că noul guvern conservator al Poloniei încearcă să portretizeze țara exclusiv ca o victimă a nazismului prin „încercarea de a modifica memoria colectivâ în ceea ce privește participarea țării la Holocaust”, și de „a limita orice mențiune a crimelor comise de polonezii ce s-au pus în slujba regimului nazist”.