Moldova caută încă un guvernator pentru Banca sa Naţională

Termenul limită limită de înscriere a candidaturilor a expirat luni 22 februarie la ora 17.00.

Guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu şi prim-viceguvernatorul Marin Moloşag şi-au anunţat demisiile în toamna anului trecut ,acuzind clasa politică că nu vrea să investigheze serios „furtul” miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Condiţiile înscrierii la concursul pentru obţinerea acestui post au fost – sa deţină cetăţenia Moldovei, sa aiba studii superioare si eventual post universitare, să aibă experienta de cel puţin 10 ani în domeniul financiar şi monetar, sa cunoasca foarte bine limba engleză. La secretariatul Parlamentului au fost depuse câteva dosare.

Cel puţin doi, dintre cei nouă pretendenți la şefia BNM, au figurat pe lista electorală a PD la alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010. Este vorba de Valeriu Chiţan, fost ministru al finanţelor în guvernul agrarienilor din perioada 1994-1998. Cel de-al doilea este Victor Timotin. În penultimul scrutin parlamentar, Timotin care se prezintă ca expert financiar, a candidat pe locul 12 în lista PD. Cu o săptămână înainte de scrutin Timotin însă a fost retras din lista democraţilor şi înlocuit cu liderul neformal al PD, Vlad Plahotniuc. În ce îl priveşte pe Valeriu Chiţan, acesta a fost pe locul 37 în lista PD, pe când în parlament doar 15 democraţi obţinuseră atunci mandate de deputat.

Your browser doesn’t support HTML5

Moldova caută încă un guvernator pentru Banca sa Naţională

Nici Valeriu Chiţan, nici Victor Timotin nu au inclus acest episod în CV-urile depuse la secretariatul Parlamentului, dar informaţia poate fi uşor confirmată consultând hotărârile CEC-ului din acea perioadă.

Un alt pretendent la şefia BNM Sergiu Iachim a candidat şi el la scrutinul parlamentar din 2010 doar că în calitate de candidat independent. Sergiu Iachim a fost primul care şi-a depus dosarul în octombrie, la prima tentativă, eşuată, de identificare a potențialului

şef al băncii centrale după demisia anunţată de Dorin Draguţanu în septembrie anul trecut.

Despre un alt aspirat la şefia BNM, Vadim Brânzan, Ziarul de Gardă scrie că a lucrat la un renumit holding la care au activat şi guvernatorul demisionar Dorin Drăguțanu, dar şi actualul spicher Andrian Candu, cel care ar urma să propună finalmente candidatura pentru şefia BNM ca să fie votată în plenul legislativului.

În opinia mai multor experţi locali doi dintre cei nouă pretendenţi ar avea cele mai mari şanse. Este vorba despre Sergiu Cioclea care a activat în cadrul băncii franceze Paribas.

Cel de-al doilea candidat cu şanse, la părerea experţilor, ar fi Vladimir Munteanu, membru al Ligii Bancherilor, care a activat în cadrul reprezentanţelor locale şi regionale a Băncii Mondiale şi a FMI.

De altfel, Vladimir Munteanu declarase într-un interviu pentru postul nostru de radio, în martie anul trecut, că Banca Naţională a avut instrumente suficiente pentru a preveni frauda fără precedent din sectorul bancar. „Ridica mari semne de întrebare în primul rând integritatea membrului consiliului de administrație al BNM care a fost responsabil de supravegherea bancara. Ca reglementator a pieţei financiare BNM a ratat totalmente, ba chiar a fost complice. Fac acest calificativ si ca acționar minoritar a Bancii de Economii” spunea în martie Vladimir Munteanu.

Potrivit surselor noastre, lui Vladimir Munteanu i s-ar fi propus să vină la şefia BNM, la scurt timp după demisia lui Dorin Drăguţanu.

Analistul financiar şi doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache a analizat CV-urile tuturor pretendenţilor la şefia BNM, care sunt publicate pe site-ul Parlamentului. Expertul observă că unii candidaţi nu au experienţa suficientă de 10 ani în sector pentru a ocupa funcţia de Guvernator, alţii – deşi au activat în bănci renumite, nu au avut tangenţe cu organizaţii financiare internaţionale.

Sveatoslav Mihalache: „Din toată paleta aş putea să identific, fără însă a nominaliza, două persoane care mi se par destul de bune pentru această funcţie. În afară de acest lucru trebuie să ţinem minte că există Consiliul executiv al BNM, care ia cele mai importante decizii. Acest consiliu este format din cinci membri. Mai sunt două locuri vacante. Societatea civilă şi experţii trebuie să urmărească foarte atent cine va candida la funcţiile vacante. Societatea cunoaşte doar Guvernatorul, el reprezintă BNM, dar el are doar un singur vot în consiliul executiv. Toate jocurile pe sub covor pot fi făcute pe la spatele Guvernatorului.”

Spicherul Andrian Candu va convoca marți ședința Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de Guvernator al Băncii Naționale, în cadrul căreia vor fi examinate dosarele de concurs ale celor nouă pretendenţi.