În prima marți a lunii martie, partidele republican și democrat organizează alegeri preliminare pentru desemnarea candidaților prezidențiali în 14 state și teritorii americane. Acest super vot a fost creat în 1988 pentru a combate „sindromul Iowa” - primul stat în care au loc alegerile primare sau preliminare. Un stat mic și atipic pentru restul Statelor Unite și care, până în 1988, primea mult prea multă atenție din partea candidaților. În plus, votul din Iowa favoriza candidații marginali, cu bugete mici, care ulterior își pierdeau orice importanță în cursa electorală. Acum, Super Marți este primul test național al candidaților, un test atît al popularității lor, cît și al finanțelor.
Partidul republican organizează alegeri în 14 state, iar democrații în 12, plus în Samoa americană. În Samoa vor fi și republicanii, dar acolo nu se va vota, liderii republicani locali vor desemna câți delegați primește fiecare candidat în urma discuțiilor cu membri de partid.
Alegerile preliminare sunt o luptă pentru delegați în fiecare partid, care se va încheia în iulie: la congresele naționale, republicanii și democrații își vor desemna candidații în alegerile prezidențiale din noiembrie, în funcție de numărul de delegați câștigați de fiecare.
În acest moment, în tabăra republicană, miliardarul Donald Trump conduce detașat și are deja 82 de deputați față de numai 17 pentru Ted Cruz și 16 pentru Marco Rubio. Astăzi, Trump ar mai putea câștiga 595 de delegați.
În Partidul democrat, fostul secretar de stat Hillary Clinton conduce, de asemenea, detașat cu 546 de delegați față de 87 pentru senatorul Bernie Sanders. Cei doi se luptă astăzi pentru 1004 delegați. Spre deosebire de republicani, la democrați există și așa-numiți superdelegați, membri influenți ai partidului care își pot schimba opțiunile în orice moment. Acum, majoritatea au anunțat că o sprijină pe Hillary Clinton.
În această marți, rezultatele din două state ar putea fi determinante. În primul rînd preliminarele din Texas. Este un stat mare, în care republicanii pot cîștiga 55, iar democrații 252 de delegați. Este statul senatorului republican Ted Cruz așa că dacă acesta pierde „acasă” în fața lui Donald Trump ar putea fi forțat să se retragă din cursă.
Al doilea stat interesant este Massachusetts, tradițional un stat moderat și tolerant, care ar putea frâna un pic campania lui Donald Trump. Republicanii organizează alegeri primare deschise, ceea ce înseamnă că oricine poate vota. În acest context, cotidianul Boston Globe a făcut un gest neobișnuit și i-a îndemnat pe democrați să voteze în alegerile republicane pentru guvernatorul de Ohio, John Kasich. Kasich este agreat de mulți, dar nu suficienți republicani moderați, iar mediile americane cred că acesta este pe punctul de a renunța la cursa prezidențială după o serie de înfrângeri serioase.