În Statele Unite, Hillary Clinton și Donald Trump au devenit învingătorii zilei „Super Tuesday”, cea mai importantă zi a competiției interne din partidele Democrat și Republican pentru desemnarea candidaților la alegerile prezidențiale din noiembrie. Cei doi și-au consolidat poziția de lideri, dar până la nominalizarea oficială mai este mult.
Super Tuesday, ziua în care alegerile primare au loc concomitent tocmai în 11 state americane plus un teritoriu, încă nu se încheiase. Dar republicanul Donald Trump sărbătorea deja victoria, împreună cu suporterii săi, la Palm Beach, în Florida.
Your browser doesn’t support HTML5
Pentru Trump era deja „o seară minunată” încă de pe când se anunțase doar că a învins în cinci state. În vârstă de 69 de ani, omul de afaceri devenit politician nu este dorit de conducerea republicanilor să devină candidatul lor, dar se bucură de sprijin printre republicanii de rând. La Palm Beach, Trump își exprima încrederea că poate obține victorii în ziua de Super Tuesday în șase, șapte, opt, ba chiar în nouă state.
Până la urmă, a câștigat în șapte. Dar și așa, noile victorii îl distanțează vădit de principalii rivali republicani, senatorul texan Ted Cruz și senatorul din Florida, Marco Rubio, care s-ar bucura de o acceptare mai mare din partea conducerii partidului.
La 70 de mile mai la sud de petrecerea lui Trump, democrata Hillary Clinton și-a sărbătorit propria victorie. În discursul victorios, Clinton i-a atacat pe republicani. A transmis în felul acesta mesajul că anume ea și nu altcineva o să le înfrunte candidatul la prezidențiale din 8 noiembrie.
„Miza în aceste alegeri prezidențiale, a spus Clinton, este mai ridicată ca oricând, dar retorica din tabăra cealaltă este de cel mai scăzut nivel. Încercarea de divizare a Americii între noi și ei este o greșeală și nu vom permite să se întâmple”.
Clinton încă nu și-a învins contracandidatul democrat în alegerile interne, Bernie Sanders. Competiția cu acesta s-a dovedit mai grea decât se așteptase. Dar Clinton și-a consolidat marți poziția de lideră, câștigând și ea în șapte state. În vârstă de 68 de ani, ea a fost sprijinită masiv de alegătorii afro-americani în state sudice ca Arkansas, unde și-a început cariera politică alături de soțul ei, fostul președinte Bill Clinton.
În alegerile primare de marți s-au adjudecat aproape o pătrime din delegații republicani și o cincime din delegații democrați, cărora le revine misiunea să nominalizeze oficial candidații celor două partide la prezidențiale. Nominalizările se vor face la Convenții pe care ambele partide le vor avea în luna iulie.
Până acolo mai este cale îndelungată. Mai trebuie să aibă loc alegeri primare în zeci de state și împărțiți mulți delegați.
Dar în ziua de Super Tuesday, se profilează liderii. De acum încolo, aceștia trebuie să arate că sunt în stare să unifice alegătorii propriilor partide și să învingă la prezidențialele de pe 8 noiembrie.