România își asumă pe plan internațional obligația de a combate negaţionismul și rasismul

Memorialul Holocaustului la Berlin

România a preluat preşedinţia Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) pe care o va deţine timp de un an.

La sediul ambasadei române din Berlin s-a desfăşurat marţi ceremonia preluării preşedinţiei Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance/IHRA) de către România. Din 2015 pînă pe data de 8 martie curent, preşedinţia acestui organism a fost deţinută de Ungaria, iar anul viitor va revini Elveţiei.

Your browser doesn’t support HTML5

România preia președinția IHRA

IHRA este o organizaţie interstatală, fondată în anul 1998, cu scopul impulsionării unei cooperări în ceea ce priveşte educaţia, memoria şi cercetarea Holocaustului. La începutul anului 2013 şi-a schimbat numele în International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) - Alianță Internațională pentru Memoria Holocaustului. (Iniţial s-a numit: Task Force pentru cooperare internaţională privind educaţia, memoria şi cercetarea Holocaustului - ITF). Organizaţia a fost înfiinţată la iniţiativa primului ministru suedez Göran Persson, ca reacţie la un sondaj realizat în şcolile din Suedia din care rezulta că mulţi elevi împărtăşeau opinii negaţioniste.

În consecinţă, IHRA şi-a propus ca obiectiv principal să coordoneze acţiuni de informare privind dimensiunea Holocaustului şi să mobilizeze persoane care sprijină, în plan naţional, aceste acţiuni.

În anul 2007, aria de activitate a IHRA a fost extinsă asupra cercetării victimelor genocidului fascist din rîndul populaţiei roma şi sinti, prevenirii genocidului, în general, şi luptei contra antisemitismului. Membre ale Alianţei sînt, în prezent, 31 de state (Argentina, Austria, Belgia, Canada, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Elveția, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Spania, Suedia, SUA, Ungaria, Serbia, Irlanda, Slovenia). România este membră IHRA din 16 decembrie 2004.

Alexandru Florian

Directorul executiv al Institului Naţional pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR-EW), Alexandru Florian, prezent la festivitatea din Berlin, a subliniat semnificaţia preluării de către România a preşedinţiei IHRA, considerînd-o drept un gest de apreciere faţă de politica oficială a statului român care şi-a asumat oficial responsabilitatea pentru Holocaustul din perioada dictaturii lui Ion Antonescu.