Republica Moldova la răscrucea exporturilor ilegale de fructe în Rusia

Jurnaliștii de la RISE Moldova au publicat la începutul lunii o anchetă ce deconspira o rețea internațională de export a fructelor din UE în Rusia, cu pașaport moldovenesc.

Federația Rusă înăsprește de astăzi regulile pentru importul de mere și pere, exportate în baza certificatelor din Republica Moldova. Șeful Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert, a motivat decizia prin suspiciunile că Belarus ar fi exportat mărfuri din Uniunea Europeană (UE) sub paravanul unor produse moldovenești. Dankvert a declarat că importul de produse în Rusia va avea loc doar prin anumite puncte de trecere rusești și că autoritățile vamale vor verifica minuțios toate certificatele de origine a producției.


Puntea moldovenească, chiar dacă e una foarte șubredă, a fost folosită de unii întreprinzători pentru a ocoli interdicția Kremlinului de a importa produse alimentare europene.

Dar cum e posibil ca merele pretins moldovenești să aibă acte oficiale? Cu o explicație vine șeful Direcției controlului produselor de uz fitosanitar și fertilizanți de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Mihai Negrescu.

„Producătorii de fructe din Occident, cel mai probabil din Polonia, au intrat în contact cu persoane cu funcții de răspundere din cadrul agenției pentru a negocia aceste tranzacții. Practic, din partea acelor colaboratori care la momentul dat activau în cadrul agenției [ANSA] se solicita să le expedieze certificatele ștampilate și iscălite „în alb” (certificate goale, doar cu semnătură și ștampila inspectorilor fitosanitari – n. aut.) la locul de încărcare, cel mai probabil în Polonia, unde-și indicau marfa destinată exportului. Ulterior, de la acei colaboratori se cerea să confirme serviciului fitosanitar bielorus eliberarea acestor certificate, în pofida faptului că ele niciodată n-au acoperit marfă încărcată în Republica Moldova.”

Your browser doesn’t support HTML5

Pretexte și subtexte pentru embargoul rus asupra fructelor moldovenești

Jurnaliștii de la RISE Moldova au publicat la începutul lunii martie o investigație în care au deconspirat o rețea internațională de export a fructelor din UE în Rusia, cu pașaport moldovenesc, despre care vorbește Negrescu. În această schemă erau implicați afaceriști lituanieni, belaruși și ruși care foloseau companii-fantomă din regiunea transnistreană. Certificatele pentru produse au fost eliberate de inspectori fitosanitari moldovenești, a fost concluzia ziariștilor. Organele de drept urmează să investigheze cazul.

Producătorii din Republica Moldova deja simt pagubele de pe urma acestor mișmașuri. La sfârșitul lunii decembrie anul trecut mai mulți exportatori s-au plâns că se tergiversează eliberarea certificatelor fitosanitare.

Iată ce spune exportatorul de fructe și legume din Soroca, Oleg Alexandrov: „Știind că alte țări nu exportă în Rusia din cauza embargoului, noi livram marfa la un preț. În timpul acesta a apărut o marfă de mere de peste hotare și prețul s-a dus în jos. Am acceptat un preț, dar îndată prețul se schimbă, fiindcă a intervenit foarte multă marfă din Europa, din Polonia. În timp de zece zile s-au redus prețurile. Prețul finit de vânzare la mere s-a redus cu 30-35%.”

Directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”, Iurie Fală, spune că înăsprirea regulilor de export ale produselor moldovenești în Rusia a fost condiționată inclusiv de scheme nelegitime de acest fel:

„Nu este problema exportatorilor moldoveni. Problema este în încrederea, siguranța pe care o poate avea nu numai un partener din Federația Rusă, dar parteneri și din alte părți, către instituția statului ANSA. Credibilitatea trebuie să fie demonstrată, că astfel de acțiuni sunt imposibile. Reieșind din credibilitatea instituțiilor care-și fac treaba, va crește și credibilitatea față de produsele exportatorilor din Moldova.”

După embargoul impus de Kremlin acum doi ani la mai multe produse moldovenești, jurnaliștii au scris mult despre felul în care se încearcă ocolirea sancțiunilor alimentare, Republica Moldova deseori fiind la răscrucea exporturilor ilegale în Rusia.