Schimb de replici între președinții Barak Obama și Raul Castro la Havana pe tema nerespectării drepturilor omului în Cuba

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama, care se afla in vizita oficiala in Cuba comunista, a avut un schimb de replici mai dure pe tema drepturilor omului in Cuba cu gazda sa, preşedintele Raul Castro, la conferinta lor de presa comuna de ieri. Schimbul de replici a scos la iveală disensiunile majore dintre cele doua tari in chestiuni fundamentale ale democratiei, precum respectarea drepturilor omului, libertatea de expresie , a intrunirilor si a religiei. In replica Raul Castro a acuzat Statele Unite de standarde duble.

Astazi liderul de la Casa Alba urmeaza sa aiba o intilnire cu dizidenti cubanezi şi sa se adreseze cubanezi evocand viitorul relatiilor dintre cele doua tari, inghetate timp de o jumatate de secol. Discursul, asteptat cu nerabdare pe insula, va fi difuzat in direct la televiziunea cubaneza. Este prima vizita a unui preşedinte american in Cuba în ultimii 88 de ani si ea este văzută ca un pas important pentru îmbunătăţirea relatiilor dintre cele doua tari cu sisteme politice diferite.