Banca centrală de la Tiraspol și-a făcut publică strategia de gestionare a crizei valutare

Rezervele valutare ale regiunii s-au redus cu două treimi în ultima jumătate de an, valuta se procură cu dificultate, inclusiv de agenții economici de activitatea cărora depinde completarea bugetului, iar administrația vorbește despre nevoia de a renunța la susținerea artificială a rublei transnistrene.

Evgheni Șevciuk a recunoscut că deprecierea rublei transnistrene este inevitabilă, după ce timp de 4 ani aceasta a fost menținută la același nivel, în pofida crizei și a deprecierii monedelor din regiune. „Nu putem să ne minţim pe noi înşine că suntem în stare să compensăm pe deplin efectele inflaţiei. Este o iluzie”, a menționat Evgheni Șevciuk. Tiraspolul speră însă că va reuşi să menţină preţurile sub control prin reglementarea acestora.

De curând, Banca centrală a anunțat că nu va mai organiza licitații pentru procurarea valutei de către agenții economici în fiecare zi, ca până în prezent, ci doar o dată pe săptămână. La licitația de săptămâna trecută cererea a fost de peste 13 milioane dolari, iar Banca centrală a vândut doar 1,5 milioane, deci de aproape nouă ori mai puțin. În lipsa valutei, agenții economici care depind de importuri, fie acestea fabrici care prelucrează materia primă din străinătate sau instituții de comerț care importă alimente și alte bunuri de consum, nu vor putea achita achizițiile, ceea ce va duce la blocare activității acestora.

Oamenii de rând nu mai au acces demult la valută, iar pe piața neagră dolarul poate fi cumpărat la prețuri ce depășesc cu mult cotația oficială.

Banca centrală de la Tiraspol a anunțat printr-un comunicat planul său de stabilizare a pieței valutare interne. Aceasta a dat indicații agenților economici exportatori să vândă în mod obligatoriu o parte din valuta încasată. Urmează să fie redus termenul de repatriere a valutei de la 210 la 90 de zile, iar Sovietului Suprem i s-a recomandat să adopte măsuri de penalizare pentru depășirea acestui termen.

Pentru bănci, a fost recomandată majorarea rezervelor obligatorii și a asigurărilor obligatorii a depunerilor și reducerea normativului de poziții valutare deschise. Persoanele fizice vor avea dreptul să scoată din Transnistria mai puțină valută fără a o declara – plafonul a fost redus de la 5000 dolari la 1000 de dolari. Vor fi schimbate de asemenea regulile de desfășurare a licitațiilor valutare – banca centrală va avea dreptul să amâne furnizarea valutei vândute la licitație.

Banca centrală mai propune introducerea unui impozit la cumpărarea valutei cash, iar persoanele care vor cumpăra sume mai mari să fie obligate să prezinte pașaportul.
Executivului i se recomandă să introducă taxe vamale de blocare pentru „produsele neesențiale”, dar și să ia măsuri pentru oprirea operațiunilor speculative pe piața valutară internă.

Pentru a intra în vigoare, propunerile Băncii centrale trebuie să fie adoptate, de la caz la caz, de executiv, Sovietul Suprem, sau instituite prin decretul lui Evgheni Șevciuk.
Banca centrală de la Tiraspol mai atrage atenția în comunicat la faptul că discutarea activă în mass media a situației de pe piața valutară „duce la destabilizare și stări de panică în societate, la formarea neîncrederii față de instituțiile publice, ceea ce complică considerabil ieșirea din criză”. Banca dă asigurări că scopul tuturor instituțiilor publice este de a contribui la creșterea economică a Transnistriei și la bunăstarea locuitorilor ei.

Între timp, internele din Transnistria desfășoară operațiunea „Curs” – angajații direcției de luptă cu infracțiunile economice și corupția identifică tranzacțiile valutare ilegale, verifică casele de schimb valutar și caută speculanții de valută.