Președintele chinez Xi Jinping începe o vizită de trei zile la Praga pentru a promova legăturile comerciale și ridica nivelul relațiilor politice între Cjhina și Cehia. Vizita încununează eforturile președintelui ceh Milos Zeman de a construi o relație strategică cu Beijingul. O analiză a agenției Reuters și relatări ale presei cehe înainte de vizită.
Vizita lui Xi Jinping, de trei zile, este prima a unui președinte chinez în Cehia. Ea va include semnarea unor acorduri comerciale și a unui parteneriat strategic între cele două țări.
„Părțile chineză și cehă trebuie să ridice neîntârziat nivelul relațiilor bilaterale, să le privească din punct de vedere strategic pe termen lung”, a scris Xi într-un articol publicat de cotidianul ceh, Pravo, înainte de vizită.
Aceasta se datorează în mare parte eforturilor președintelui ceh. Încă de când a fost ales, în 2013, Milos Zeman a cultivat relațiile cu China și Rusia, nu cu partenerii din NATO și Uniunea Europeană, deși guvernul Cehiei, nu președintele deține prerogativele principale de politică externă.
China i-a rămas profund recunoscătoare lui Zeman, singurul lider dintr-o țară occidentală care a participat la paradă militară masivă la Beijing în septembrie trecut, când China a marcat 70 de ani de la încheierea Celui De-al Doilea Război Mondial.
În timpul unei călătorii anterioare, din 2014, Zeman a spus că a venit în China pentru a „afla cum poate fi mărită creșterea economică și stabilizată societatea”, nu să predea el lecții „despre economia de piață și drepturile omului”.
Această poziție reprezintă o schimbare totală față de cea a primului președinte post-comunist al Cehiei, Vaclav Havel, disident în epoca sovietică și prieten personal al lui Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului aflat în exil.
Astăzi, Zeman l-a invitat pe președintele chinez la o reședință prezidențială din afara Pragăi, Xi fiind primul demnitar străin care va fi găzduit la castelul Lany.
Vizita este însoțită de măsuri de securitate fără precedent care au fost înăsprite și datorită recentelor atacuri teroriste de la Bruxelles. Străzile Pragăi sunt împânzite de sute de polițiști ajutați de patrule militare. Gărzile Castelului de la Praga au primit arme de luptă, iar reședința prezidențială de la Lany a fost declarată zonă de non-survol, inclusiv pentru drone.
Tratamentul special pentru Xi a cauzat proteste ale opoziției, care a făcut o paralelă cu primirea liderilor sovietici de către cehi după cel de-al Doilea Război Mondial.
Zeci de stegulețe chineze prinse de stâlpii traseului dinspre aeroport spre Praga au fost vopsite de cineva cu vopsea neagră sâmbătă noaptea, iar apărătorii drepturilor omului planifică proteste față de încălcarea acestor drepturi în China.
Ziarul chinez de stat Global Times a scris în editorialul de astăzi că incidentul cu drapelele a scos la iveală „neajunsuri importante în activitatea poliției din Praga și o ostilitate ascunsă în sânul societății cehe”.
În ultimii ani, au fost semnalate încercări ale spionajului chinez să-și sporească influența în cercurile politice de la Praga. În raportul de activitate pe anul 2014 al serviciilor de contraspionaj cehe, se spune că aceste eforturi sunt sprijinite de funcționari publici și politicieni cehi.
China este cel de-al treilea partener comercial al Cehiei, iar volumul schimburilor comerciale se ridică la 21 de miliarde de dolari pe an.
Investițiile chineze în Cehia constau în cea mai mare parte din achizițiile făcute de o firmă energetică, CEFC China Energy. Aceasta a cumpărat anul trecut acțiuni la un grup financiar, Czech J&T Finance Group, care deține bănci în Cehia și Slovacia, acțiuni la compania aeriană Travel Service, la berăriile Lobkowicz, la un grup mediatic și clubul de fotbal Slavia Praha.