O candidatură surpriză la primăria sectorului I al Bucureștiului

Alexandru Călinescu

Clotilde Armand se angajează într-o confruntare inegală însă curajul ei merită toată admirația.

Sunt multe figuri cunoscute (iar la unele din ele ar trebui sa adaug imediat: din păcate) printre cei care și-au anunțat până acum candidatura la apropiatele alegeri locale. Ici-acolo, un nume nou pare să aducă un suflu de aer proaspăt și să ne dea speranța că ar putea reprezenta altceva față de birocrații îmbătrâniți în scaune. Astfel, o foarte plăcută surpriză este pentru mine o doamnă numită Clotilde Armand, candidată, în București, la primăria sectorului I din partea Uniunii Salvați Bucureștiul, formațiunea condusă de Nicușor Dan.

Your browser doesn’t support HTML5

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)

Dna Armand a făcut studii înalte la Paris și la Boston. S-a căsătorit cu matematicianul Sergiu Moroianu și a trăit 12 ani în România, cu mici întreruperi, când a fost în străinătate în interes profesional. S-a stabilit definitiv în țara noastră, iar în 2015 și-a luat cetățenia română. Are în prezent o slujbă foarte bună la o companie importantă, unde primește o remunerație consistentă. E gata să renunțe la aceste avantaje lansându-se în cursa pentru primăria sectorului I.

De ce ? Fiindcă socotește că are o bogată experiență managerială pe care vrea să o pună în slujba comunității. A contribuit de asemenea în luarea acestei decizii și revolta provocată de modul în care autoritățile publice înțeleg să-și facă datoria. Nu e pentru ea un motiv de mirare, pentru că de când trăiește în România a putut constata ravagiile pe care le face corupția. Este optimistă și crede că sectorul I are un potențial excepțional, încât e capabil să ofere o calitate a vieții mai bună decât Parisul. Vrea să reia un proiect mai vechi, abandonat între timp, care să valorizeze lacurile Bucureștiului și să ducă la crearea a peste zece kilometri de plajă.

Clotilde Armand și-a lansat săptămâna aceasta candidatura într-un loc neobișnuit: pe malul lacului Băneasa. În spate vedeai mizerie, câteva bărci putrezite, mâl, iar la orizont se profilau niște construcții înalte, din acelea care se insinuează, insolent și ilegal, în zone ce sunt, teoretic, protejate. Dna Armand e o femeie frumoasă, comunicativă, are o căldură care te cucerește. Mă uitam la posibilii ei contracandidați: figuri prăfuite, prezențe obișnuite la așa-zisele dezbateri de la televiziune, unde se trăncănește steril seară de seară. Dar ei vor avea, probabil, avantajul „notorietății”. Clotilde Armand se angajează într-o confruntare inegală însă curajul ei merită toată admirația.