Jacopo Leone: „Trebuie să protejați sistemul să devină unul incluziv pentru grupurile minoritare, pentru persoanele marginalizate, ca să poată participa în cursa politică”

Opiniile unui expert OSCE/ODIHR despre sistemele de finanțare politică.

Miercuri a fost publicat un studiu despre instrumentele de finanțare a partidelor politice în Republica Moldova, realizat de asociația Promo-Lex și finanțat de Ambasada britanică. Una dintre principalele concluzii ale raportului ține de problemele în sistemul menit să protejeze arena politică de finanțare ilegală. Un interviu cu un expert de la OSCE/ODIHR Jacopo Leone despre bunele practici în domeniu din spațiul OSCE.

Jacopo Leone

Jacopo Leone: „Principala provocare în domeniul finanțării partidelor politice ține de implementarea legilor adoptate. Este o problemă a mai multor state OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) în care lucrăm. Fiecare țară are contextul său politic și nu poți aplica aceleași modele peste tot. Fiecare stat trebuie să găsească metode proprii de a soluționa problemele ce țin de transparență, monitorizare, sancțiuni. Aș spune că legislația în Moldova este una bună. Un set important din recomandările noastre se regăsesc în textul final. Acum, desigur, aceste legi trebuie implementate corect și ajustate pe parcursul anilor.”

Your browser doesn’t support HTML5

Despre finanțarea politică în dialog cu expertul Jacopo Leone

Europa Liberă: Mai mulți experți consideră că una dintre principalele probleme în ceea ce ține de finanțarea partidelor politice în Republica Moldova e faptul că majoritatea donațiilor vin din partea unui grup restrâns de persoane ce urmăresc anumite interese.

Jacopo Leone: „În acest caz, legea trebuie să fie și ea «inteligentă», trebuie să se adapteze la context. Dacă în țară există câțiva indivizi cu anumite interese financiare și care pot avea un impact puternic asupra procesului politic – fenomen numit de comunitatea internațională ca «policy capture», un fel de acaparare de politici – trebuie să incluzi prin lege anumite limite. De asemenea, trebuie să le echilibrezi prin finanțarea publică a campaniilor electorale.

Atunci când oferi finanțare publică, există pârghii de influență asupra partidelor politice și poți să le ceri mai multă transparență, eficiență, pluralism. Desigur, e o chestiune complicată de realizat în cazul în care întregul sistem politic nu vrea să se supună legii. E nevoie de timp. Va trece ceva vreme până partidele politice vor înțelege sistemul nou și vor fi re-educate. Aceste probleme nu pot fi soluționate în câteva luni.”

Europa Liberă: Deci, susțineți legea nouă care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie precum că partidele politice vor primi finanțare din bugetul de stat?

Jacopo Leone: „Cred că este un prim pas înainte. Cu această recomandare a venit și biroul nostru OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului), Consiliul Europei, grupul statelor împotriva corupției GRECO și alte organizații internaționale.

Trebuie să existe un echilibru între finanțare publică și cea privată. Arena politică are nevoie de bani pentru a încuraja participarea oamenilor și pentru a asigura dreptul la libera exprimare printre partidele politice. În același timp, trebuie să protejați sistemul care trebuie să devină unul incluziv pentru grupurile minoritare, pentru persoanele marginalizate, care poate nu au finanțe ca să participe în cursa politică. Aici vine rostul finanțărilor publice. De asta cred că introducerea acestor finanțări publice în Moldova este o decizie pozitivă. Desigur, e nevoie de un echilibru cu finanțarea privată. Dacă statul va oferi prea puțini bani, finanțarea nu va avea un impact asupra sistemului.”

Europa Liberă: Ar trebui reglementate și donațiile cetățenilor de rând?

Jacopo Leone: „Trebuie să existe un sistem care permite oferirea unor sume mici de bani. De fapt, anume aceste donații mici sunt într-un fel «sarea democrației». Cadrul legal trebuie să protejeze datele personale ale donatorului. Este greu de întreținut acest echilibru dintre dreptul oamenilor să cunoască de unde vin banii pentru partidele politice și protecția donatorului de sume mici de bani.”

Europa Liberă: Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova poate doar constata abateri, dar nu se poate implica direct în pedepsirea celor vinovați. Este nevoie de instituții noi, abilitate cu asemenea împuterniciri sau dimpotrivă, mai puține?

Jacopo Leone: „Cu cât mai puține instituții sunt responsabile de implementarea legilor, cu atât e mai ușor să le implementezi. Dar cu o condiție – să le oferi resursele necesare ca să o facă. Nu e nevoie să creăm alte instituții. Așa se creează mai multă confuzie, fiindcă nimeni nu știe cine până la urmă e responsabil. Dar în același timp, trebuie să oferi și mai multe împuterniciri acestor organe, în cazul respectiv CEC.

Transparența e punct major de referință în acest sens. Cadrul legal referitor la finanțarea partidelor politice este domeniul care a beneficiat de cele mai multe recomandări și sugestii conforme cu normele internaționale, pe care le-a oferit Consiliul Europei, Uniunea Europeană, OSCE. E practic o cale «așternută», pe care Republica Moldova trebuie doar să o urmeze.”