Igor Boţan: „În diplomaţie relaţiile interpersonale contează foarte mult. Faptul că ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, domnul Andrei Galbur, pleacă la Moscova este simptomatic, dacă luăm în calcul că a fost ambasador la Moscova şi a reuşit să-şi stabilească relaţii interpersonale cu corpul diplomatic şi cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova. Republica Moldova are nevoie de deschiderea pieţei ruseşti pentru produsele sale agricole. Vedem că, cu greu, reuşim să facem faţă standardelor europene, a căzut dramatic exportul producţiei noastre agricole în anul 2015, anul 2016 va fi unul foarte greu pentru Republica Moldova. Deci, ştim foarte clar care sunt parametrii şi interesele aici, la Chişinău.”
Europa Liberă: Dar pe portiţa aceasta a intereselor economice întotdeauna se strecoară interesul politic, e de la sine înţeles.
Igor Boţan: „Exact.”
Europa Liberă: Cum se poate obţine o promovare a exporturilor moldoveneşti, fără ca să dai drumul la pisică în casă?
Igor Boţan: „Eu cred că tocmai acest lucru, probabil, va fi discutat la Moscova de ministrul Galbur şi Lavrov. Interesele Moscovei sunt foarte-foarte clare, este asigurarea contingentului din Transnistria şi menţinerea Transnistriei pe linia de plutire. Ştim cât o costă pe Rusia menţinerea pe linia de plutire a Transnistriei, este vorba de un miliard de dolari pe an. Acum am spus care este interesul Republicii Moldova. Există o altă problemă, este problema Ucrainei, o problemă extrem de delicată, care face dificil şi dialogul Republicii Moldova cu Federaţia Rusă. Dar să o luăm pe rând. Federaţia Rusă vrea să poată face rotaţia contingentului său din Transnistria şi a întâmpinat piedici foarte mari în 2014 şi în 2015. Doi, aprovizionarea şi toată logistica pentru această prezenţă militară a Rusiei în Federaţia Rusă.”
Europa Liberă: Este acesta un as în mâneca Chişinăului?
Igor Boţan: „Eu cred că este un as, dar şi Moscova are alţi aşi în mânecă. La Moscova au înţeles că a fost o greşeală ca cetăţenii din Transnistria să nu participe la alegerile din Moldova şi se presupune că acum Moscova ar fi dispusă să convingă Chişinăul să admită participarea masivă a transnistrenilor la alegerile din Republica Moldova. Un calcul elementar a arătat că, dacă din cei 400 de mii de cetăţeni cu drept de vot din Transnistria, 250 de mii au cetăţenie moldovenească, dacă măcar jumătate din ei ar participa la alegerile din Republica Moldova, balanţa ar fi permanent înclinată în favoarea vectorului euroasiatic. Se pare că acest lucru este promovat de anumite cercuri de la Moscova.”
Europa Liberă: Aceasta e ceea ce urzeşte Kremlinul?
Igor Boţan: „În situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova, fiind despărţită de Federaţia Rusă de Ucraina, imposibilitatea de a avea acces şi în Republica Moldova, şi în Transnistria face ca să se schimbe optica asupra abordărilor şi penetrării în Transnistria şi în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Presa din Ucraina, în special, a scris despre preconizata vizită a unui cunoscut general rus, care ar fi în spatele evenimentelor din răsăritul Ucrainei. Este această vizită planificată simptomatică?
Igor Boţan: „Eu cred că este simptomatică, pentru că generalul Alexandr Lenţov vine în Republica Moldova şi în Transnistria, chipurile, pentru a inspecta contingentul militar rusesc de acolo. Ştim din 2014 că Federaţia Rusă a adoptat decizia ca, în situaţia în care nu poate asigura rotaţia militarilor, să-i înroleze pe cetăţenii care locuiesc în Transnistria.”
Europa Liberă: Ceea ce se face.
Igor Boţan: „Ceea ce se face. Fapt pentru care a fost convocat ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a i se pune în vedere că este un lucru nepermis ca să fie convertiţi cetăţenii Republicii Moldova în militari ruşi ş.a.m.d.”
Europa Liberă: Dar sunt suficienţi cetăţeni ai Federaţiei Ruse acolo.
Igor Boţan: „Da, sunt suficienţi cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Dar, iarăşi, revenim la problema rotaţiei şi, pentru că economia Transnistriei moare, aceşti cetăţeni, care locuiesc acolo, trebuie asiguraţi cu un job. Deci, ei sunt înrolaţi în armata rusă. Se presupune că economia Transnistriei va produce bunuri agricole pentru menţinerea şi aprovizionarea acestui contingent rusesc şi astfel se încearcă a salva situaţia din Transnistria. Şi cred că Chişinăul are aici un singur răspuns şi este evocat la întrunirile internaţionale OSCE şi ONU – Federaţia Rusă trebuie să-şi retragă contingentul militar din Transnistria. Iar, pe de altă parte, credem că, Chişinăul nu este tocmai interesat ca acest contingent să fie retras, pentru că atunci nu va avea argument de a nu deschide secţii de votare la alegerile naţionale, pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare pe teritoriul Transnistriei.”
Europa Liberă: Dar, dacă ar vrea, aceşti 200 de mii de alegători, oare nu ar putea veni pe malul opus al Nistrului ca să voteze?
Igor Boţan: „Există statisticile care spun că venirea pe malul drept al Nistrului este de aproximativ 10 mii de alegători. Și cei care vin, vin din satele moldoveneşti şi votează preponderent pentru partidele pro-moldoveneşti.”
Europa Liberă: Aşa a fost până acum. Dar dacă ar fi o sarcină din partea Kremlinului, ar fi o chestie anevoioasă să mobilizezi 200 de mii?
Igor Boţan: „Este extrem de dificil şi ştim că se deschid aproximativ 20 de secţii de votare care primesc aceste 10 mii de alegători. Soluţia pentru Chişinău este să menţină, în situaţia proastă în care se află, să menţină status quo-ul, să aibă drept motiv că nu deschide secţii de votare în Transnistria în prezenţa militară a Rusiei. Iar Rusia, pe de altă parte, înţelege acest lucru şi poate juca, la rândul său.”
Europa Liberă: O întrebare simplistă de sinteză. Ar putea Kremlinul să determine Chişinăul să nu fie atât de ahtiat de orientarea pro-europeană?
Igor Boţan: „Eu cred că ar putea să încerce cel puţin.”
Europa Liberă: Sunt semne că încearcă?
Igor Boţan: „Eu cred că sunt semne că încearcă, dar nu sunt sigur că reuşeşte. Pentru că vedem declaraţiile Partidului Democrat – depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană, în trei ani de zile. La OSCE, la Naţiunile Unite se cere, în mod constant, retragerea trupelor ruseşti din Republica Moldova. Eu cred că, dacă se încearcă scheme, ele sunt extrem de sofisticate.”