Vicepremierul Andrei Galbur, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, efectuează o vizită de lucru la Moscova în perioada 4-5 aprilie, la invitaţia omologului său rus Serghei Lavrov. Cum se explică această, aparentă cel puţin, relansare a relaţiilor bilaterale după o perioadă considerabilă „nu tocmai mulțumitoare” şi în ce mod se poate fructifica?
O convorbire la această temă cu Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.
Europa Liberă: Șeful diplomației moldovene Andrei Galbur își încheie vizita sa de lucru la Moscova. Întâi de toate, dle Chirilă, pe câmp diplomatic, are vreo importanţă simbolică sau de altă natură faptul că dl Galbur a efectuat prima sa vizită în calitatea sa de ministru de Externe la Moscova?
Victor Chirilă: „Din câte îmi aduc aminte, dl Galbur a fost și la București, și la Bruxelles cu prim-ministrul Filip, deci nu este totuși prima sa vizită. Este primă vizită efectuată de unul singur la Moscova. Nu cred totuşi că putem interpreta în sensul acesta vizita sa la Moscova.
Este o vizită importantă pentru dialogul nostru cu Federația Rusă care este orice am crede, oricare ar fi poziția noastră față de politică externă a Federației Ruse, este totuși un partener important, un partener de care depinde soluționarea multor probleme și domestice ale noastre, dar și regionale.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Ce reflectă totuși mai mult această vizită: deteriorarea dramatică a relaţiilor între Moldova cu Uniunea Europeană sau, pur şi simplu, o intenţie firească de a aduce în normalitate o relaţie bilaterală?
Victor Chirilă: „Dacă vorbim despre intenția Ministerului de Externe, cred că este o intenție firească de a normaliza relațiile noastre politice, dar și economice cu Federația Rusă. Dacă avem în vedere intențiile establisment-ului politic de la Chișinău, ale actualei guvernări, eu cred că aici lucrurile sunt un pic mai complexe.
Cred că cei care guvernează Republica Moldova în prezent se gândesc nu atât la deschiderea pieții ruse pentru produsele noastre agricole, dar în primul rând la viitoarele alegeri prezidențiale, parlamentare în Republica Moldova. Cred că dânșii au nevoie de cel puțin neutralitatea Federației Ruse, dacă nu bunăvoința ei. Fără a neutraliza eventualele implicații ale Federației Ruse în politica noastră internă, cred că le va fi mai greu să-și asigure controlul deplin asupra țării noastre, asupra instituțiilor din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Care apreciaţi că este cel mai important lucru asupra căruia s-a convenit la această întrevedere, dle Chirilă?
Victor Chirilă: „Eu nu văd dacă s-a convenit ceva concret. S-a vorbit despre Acordul cu privire la migrației, de a relansa discuțiile asupra acestui acord care desigur este important pentru foarte mulți cetățeni ai țării noastre care muncesc în Federația Rusă. Desigur s-a vorbit despre Transnistria, s-a remarcat că acesta a fost un subiect deosebit, foarte important pe agendă. Acest lucru cred că mă îngrijorează și nu doar pe mine.
Se observă o anumită bunăvoință a Federației Ruse față de noi și este clar că Federația Rusă dorește să-și relanseze dialogul cu țara noastră și cred că are niște obiective foarte bine determinate.
De asemenea, nu putem exclude și implicațiile europene în acest dialog al nostru cu Federația Rusă. Știm foarte bine că Germania care deține președinția OSCE dorește foarte mult să relanseze consultările, negocierile în formatul 5+2. Și nu exclud că acest efort este unul comun cu Federația Rusă de care depinde relansarea acestui dialog. Și în prezent se pregătește terenul pentru această relansare.”
Europa Liberă: Unii analiști politici, dle Chirilă, de la Chișinău cred că s-ar urmări, de fapt, revenirea la planul rusesc de federalizarea Republicii Moldova. În ce măsură împărtășiți această idee?
Victor Chirilă: „Este doar o presupunere. Fără îndoială că Federația Rusă nu a renunțat la acest plan Kozak. Dacă ați remarcat la începutul întâlnirii dlui Lavrov cu dl Galbur, Lavrov a menționat despre principiile coordonate. Mă întreb care sunt aceste principii coordonate de soluționarea problemei transnistrene? Eu nu cred că aceste principii au fost coordonate cu Moscova pe de plin. Eu nu cred că aceste principii ale noastre coincid cu principiile Federației Ruse.
Pentru Moscova principiile de soluționare a problemei transnistrene sunt clar definite în planul Kozak și acestea, desigur, că nu ne satisfac interesele noastre naționale. Este important să fim foarte atenți la ceea ce se întâmplă.
Dacă se dorește relansarea ideii de federalizare a Republicii Moldova și de găsirea unei soluții finale pentru această problemă, acum în actualul context regional și domestic, eu cred că Republica Moldova va fi perdantă. Și acest lucru este împărtășit de foarte multă lume, pentru că noi nu suntem pregătiți nici domestic, suntem slabi, avem instituții slabe, suntem economic foarte slabi, relația noastră cu partenerii strategici a fost foarte mult zguduită în ultimii doi ani, mă refer la Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Și cred că o astfel de soluții ar dinamita întreaga construcție statală în Republica Moldova. De aceea trebuie să fim foarte precauți atunci când discutăm cu Federația Rusă și nu doar cu ea despre o eventuală soluție finală în actualul context.”
Europa Liberă: Ce s-a schimbat, de fapt, în abordările Rusiei în raport cu Republica Moldova, de vreme ce acum comunicarea este, sau pare cel puțin considerabil mai relaxată?
Victor Chirilă: „Nu s-a schimbat nimic, pur și simplu Federația Rusă este dornică de a pescui în apele tulbure ale Republicii Moldova. Știm foarte bine că Federația Rusă este iscusită în acest domeniu, iar apele sunt foarte tulbure în Republica Moldova. Vom avea alegeri prezidențiale și contează foarte mult cine va fi viitorul președinte al Republicii Moldova. Mai ales că de această dată autoritatea lui și implicațiile sale vor fi mult mai mari, politicile domestice vor fi mult mai mari. Și, desigur, Federația Rusă își dorește un președinte cu viziuni mai apropiate de interesele sale regionale, interesele sale naționale în primul rând. În rest nu s-a schimbat nimic în abordarea ei față de țara noastră.
De asemenea, ea se împotrivește vectorului pro-european al țării noastre, de asemenea ea critică Acordul de Asociere, de asemenea ea nu înghite Zona de Liber Schimb aprofundat și cuprinzător dintre Moldova și Uniunea Europeană, de asemenea dorește să vadă Republica Moldova în prezenta Uniune Eurasiatică condusă de Federația Rusă, de asemenea ea vrea să vadă forțele sale militare să rămână stabilite permanent în Transnistria, de asemenea regiunea transnistreană să decidă asupra vectorului de politică externă a Republicii Moldova.
Nimic nu s-a schimbat. S-a schimbat doar dorința actualilor guvernanți de a avea o Rusie neutră vizavi de planurile sale domestice.”
Europa Liberă: Ministrul rus de Externe a spus că cele două țări sunt interesate să mențină un dialog permanent referitor la relațiile lor cu Uniunea Europeană și cu NATO, iar în acest sens a fost semnat un plan de consultări bilaterale. Ce înseamnă, de fapt, în limbaj mai laic un plan de consultări bilaterale în aceste probleme?
Victor Chirilă: „Acest plan nu este primul semnat între Chișinău cu Moscova. Astfel de planuri se semnează și cu alte țări, cu alte ministere de externe. Este o practică răspândită în sensul acesta. Depinde foarte mult ca acest schimb de informații, aceste consultări să nu să se transforme în coordonări de poziții care să contravină intereselor noastre naționale. Nu aș exagera impactul, politic deocamdată, a unor astfel de consultări cu Federația Rusă. Astfel de planuri de consultări s-au semnat de multe ori, de foarte multe ori, chiar și pe timpul comuniștilor, chiar și pe timpul dlui președinte Lucinschi. Astfel de planuri de consultări au fost, dar ele nu s-au respectat. Deseori întâlnirile nu au avut loc din cauza multor probleme de comunicare care au apărut între Moscova și Chișinău. Și de aceea deseori rămân doar niște hârtii semnate.”
Europa Liberă: „Moldova nu trebuie să fie un teren de confruntări geopolitice, ci dimpotrivă, cred că Moldova poate deveni o platformă de cooperare”. Sunt cuvintele dlui Galbur. Cuvinte care consună foarte interesant cu afirmația unui cunoscut politician şi scriitor imperial Alexandr Prohanov care crede că Republicii Moldova trebuie să i se solicite să devină un intermediar între Rusia şi Ucraina, ba mai mult să devină un pod între Rusia şi Europa. Dvs. vedeți realizabilă o astfel de idee?
Victor Chirilă: „Nu, nu o văd realizabilă, pentru că asistăm la o confruntare între două modele de democrație, două modele de guvernare a statelor. Unul reprezentat de Federația Rusă - unul autoritar, altul reprezentat de Uniunea Europeană - o democrație pluralistă, de lumea vestică și nu cred că acest lucru este posibil. Mai ales că Rusia dorește cu orice preț să-și instaureze controlul său asupra regiunii noastre, ceea ce contravine cu interesele lumii occidentale și ale noastre desigur.
M-a mirat și pe mine această declarație, pentru că aceasta mai mult place urechii Moscovei, Moscova repetă acest refren. Sub paravanul acestei retorice, de fapt, Rusia foarte ușor își extinde influența și interesele în regiunea noastră și își îndeplinește planurile imperialiste pe care le vedem tot mai evidente în regiunea noastră.”