Dezbaterile IDIS Viitorul - Europa Liberă - ediția a 19-a

Vlad Bercu, Ion Muntean și Ruslan Surugiu la dezbaterea de la Chișinău

Invitații moderatorului dezbaterii, comentatorul economic Vlad Bercu, au fost experții Ion Muntean și Ruslan Surugiu.

În prezent cetățenii din Republica Moldova consumă anual energie mai scumpă cu 25 mln euro. Constatarea aparține experților IDIS „Viitorul” Ion Muntean și Ruslan Surugiu și a fost făcută în cadrul dezbaterii economice on-line „60 de minute de realism economic”, realizată de Institutul „Viitorul” și Radio Europa Liberă. Experții Ion Muntean și Ruslan Surugiu, împreună cu moderatorul emisiunii, Vlad Bercu, au discutat noile tarife la energia electrică.

Europa Liberă: Până nu demult, un an şi jumătate, importam energie electrică din două surse, de la centrala de la Cuciurgan şi din Ucraina. Evident că energia electrică produsă la Cuciurgan pe gaze şi energia electrică produsă în Ucraina pe cărbune sau atomi sunt costuri diferite. Totodată, îmi puneam întrebarea de ce preţul de import era identic?

Ion Muntean: „Este dificil de crezut că e o simplă coincidenţă această situaţie. Lucrul acesta s-a întâmplat chiar trei ani la rând, adică de trei ori, când au fost negociate contractele au fost păstrate aceleaşi preţuri. Mai degrabă, ar fi o înţelegere între actorii de pe această piaţă cu participarea, cu părere de rău, a guvernului, cel care este direct implicat în procesul de negociere, lucru care ar trebui să fie altfel. Şi, prin urmare, odată ce factorii interesaţi sunt prezenţi atât într-o tabără, cât şi în cealaltă, sigur că ar putea favoriza anumite interese prin stabilirea unor preţuri care ar permite extragerea unor avantaje pentru anumite grupuri restrânse.”

Your browser doesn’t support HTML5

Realitatea economică în Dezbaterile IDIS Viitorul-REL

Ruslan Surugiu: „De foarte mult timp, noi, ca experţi, ridicăm întrebarea ce se întâmplă cu interconexiunea pe partea şi energetică, şi gaze naturale, desigur, cu România. Din momentul în care noi am avea această interconexiune, noi am fi conectaţi la o piaţă deschisă care acţionează după regulile comunităţii energetice, ale Uniunii Europene, unde mişmaşuri nu mai pot fi realizate, pentru că acolo lucrează cu totul altfel de mecanisme. Faptul că la noi se tergiversează intenţionat, şi aceasta este evident, intenţionat se tergiversează această interconexiune, duce la situația că cei care au interes în schemele actuale, cu acelaşi Cuciurgan, ei sunt interesaţi să le prelungească la maximum posibil, pentru a scoate dividende din aceste scheme.

Aici, cred că deja pentru oricine este evident acest lucru, nu trebuie multe de demonstrat, nemaivorbind de faptul că în cazul în care am putea consuma energia electrică din România, noi am economisi în condiţiile actuale până la 25 de milioane de euro pe an. Adică noi, consumatorii, plătim în plus 25 de milioane de euro. În anii precedenţi, când plăteam un preţ mai mare, ajungea la 75 de milioane de euro pe an, noi plăteam în plus. Şi aceşti bani, desigur, se duceau unde? În offshore-uri şi pentru buzunarul celor de la Chişinău şi celor de la Tiraspol.”

Europa Liberă: Am impresia că fusese stabilită, ceva timp înainte, pe urmă a fost amânată, liberalizarea pieţei. Există condiţii sau vom avea condiţii într-un viitor previzibil pentru a liberaliza piaţa energetică?

Ion Muntean: „Judecând după interesul cu care se implementează reformele în Republica Moldova şi activitatea guvernului în această direcţie, eu sunt un pic pesimist. Chiar dacă, în conformitate cu ultimele hotărâri de guvern, liberalizarea pieţei a început cu 1 ianuarie 2015, unele progrese se văd, sunt vizibile, dar acestea nu afectează consumatorul final. Şi probabil că se vor face multe activităţi, acţiuni care duc spre liberalizare, însă liberalizarea finală nu va avea loc. Şi aici mă voi referi, în primul rând, la ceea ce se întâmplă cu divizarea activităţii de transport şi furnizare a energiei electrice. Compania Union Fenosa s-a divizat în două companii, una care se ocupă cu distribuţia, alta cu furnizarea.

Ce ţine de Moldovagaz, iarăşi, am observat că s-a început divizarea pe partea de transport şi filiale, deja practic dispare acea legătură pe verticală între companiile Moldovagaz şi companiile-fiice, SRL-urile din teritorii. Există această mişcare spre liberalizare, însă liberalizarea, în final, trebuie să fie simţită de consumatorul casnic şi, în genere, consumatorii din Republica Moldova, care să presupună existenţa mai multor furnizori, ca și consumatorul să fie în poziţia de negociator cu companiile. Eu doresc să procur de la compania „A” sau de la compania „B”, care îmi dă cel mai bun preţ. Şi aspectul de calitate tot trebuie să conteze.

În situaţia în care noi avem ieşire doar spre Est, fără a avea o ieşire spre Vest, la gazele naturale situaţia este la fel de arhicunoscută, noi suntem în situaţia consumatorul final să accepte ceea ce i se oferă. Odată ce ar exista aceste interconexiuni, ar putea apărea mai multe companii şi negocia chiar contracte cu cei mai îndepărtaţi producători care vor avea acces la acel inel al sistemului electroenergetic european care se încearcă să se construiască.”

Europa Liberă: Dar, totodată, noi avem o piaţă liberalizată, cea a carburanţilor, avem foarte multe companii pe direcţii de import, unele ţări prevalează cu pondere mai mare, altele mai mici, dar oricum mai multe direcţii. Şi constatăm o situaţie când prețul petrolului cade, avem companii multe, avem o piaţă liberalizată, dar scăderea preţurilor – ioc, deci, 30 de bani, 20 de bani, 10 bani. Consumatorul simplu aşteaptă să fie o reducere mai mare, nu zic considerabilă.

Ion Muntean: „Aici voi extinde un pic subiectul, fiindcă este mult mai complex. Sigur că liberalizarea este primul pas, trebuie următorul pas. Este necesar ca instituţiile responsabile de promovarea concurenţei să-şi facă lucrul. Lucrul acesta la noi nu prea are loc, atâta timp cât am văzut, ani la rând, când toate companiile afişau la panou acelaşi preţ, ceea ce este absolut alogic, în situaţia în care o companie procură din Ucraina, alta din România, alta din Belarus ş.a.m.d. produse petroliere sau din ţări mult mai îndepărtate, care presupune că şi costul respectiv este diferit. Aici este o problemă care trebuie soluţionată, este un alt pas care trebuie făcut.

Ce ţine de lipsa de reflectare a tendinţelor de pe pieţele petroliere internaţionale şi cu cea din Republica Moldova, este o situaţie care, sigur, nu poate fi explicată, de ce obiectiv acest lucru se întâmplă. Sigur că şi aici sunt jocuri şi cea mai mare problemă este totuşi la preţurile de la hotar. Noi nu cunoaştem care este preţul real al carburanţilor, se operează cu cifre cum ar fi preţul la intrarea în ţară. Ce se întâmplă până la intrarea în ţară, prin câte companii offshore aceste produse petroliere intră şi ies noi nu cunoaştem.”

Europa Liberă: Aş vrea să vă referiţi pe scurt la perspective, care ar fi perspectivele în domeniul energetic ca asigurare, ca tarif, ca dezvoltare a infrastructurii.

Ruslan Surugiu: „Pe termen scurt, modificări în ceea ce priveşte tarife sau preţuri pe piaţa energetică nu întrevăd. Aşa-numita independenţă a ANRE va fi diminuată încă şi mai mult, aceasta se va demonstra în următoarea perioadă. Pe perioadă medie şi îndelungată acum sunt bucuros că noi discutăm despre opţiunile şi din Vest, pentru că îmi aduc aminte foarte bine, cu vreo şapte ani în urmă, aveam o discuţie despre Pachetul III energetic şi aveam oponenţi din partea ministrului Lazăr şi Moldovagaz că oricum gazul şi energia va veni doar de la Est, iată acum avem posibilitatea să aducem energia de la Vest. Și vom putea beneficia într-adevăr de o deschidere a pieţei şi de preţuri mult mai avantajoase pentru consumatori şi de durată.”

*

Ați ascultat fragmente din emisiunea de dezbateri „60 de minute de realism economic” realizată de Europa Liberă și IDIS Viitorul. Moderatorul emisiunii, Vlad Bercu, a discutat cu experții experții Ion Munteanu și Ruslan Surugiu. Emisiunea integrală, a 19-a din seria începută anul trecut, o găsiți pe pagina de YouTube a IDIS Viitorul.