„Statalitate” - o mișcare anti-unionistă la Chișinău

Membri ai grupului de inițativă

Noua mișcare a fost lansată în urma amplelor manifestări ale unioniștilor, care și-au propus să promoveze unirea Republicii Moldova cu România până în 2018.

Câțiva activiști între care fostul ambasador moldovean la București, Emil Ciobu au anunțat că înființează o mișcare pentru apărarea statalității. Ea va include și organizații anti-unioniste ca „Statalitate” în frunte cu Ivan Muntean. Noua mișcare a fost lansată în urma amplelor manifestări ale unioniștilor, care și-au propus să promoveze unirea Republicii Moldova cu România până în 2018.

Ivan Muntean și Emil Ciobu

Câțiva activiști între care fostul ambasador moldovean la București, Emil Ciobu, au anunțat că înființează o mișcare pentru apărarea statalității. Ea va include și organizații anti-unioniste ca „Eu sînt Moldovan” în frunte cu Ivan Muntean. Noua mișcare a fost lansată în urma amplelor manifestări ale unioniștilor, care și-au propus să promoveze unirea Republicii Moldova cu România până în 2018.

Your browser doesn’t support HTML5

O mișcare anti-unionistă lansată la Chișinău

Astăzi, doar, s-a anunțat despre constituirea Mișcării naționale „Statalitate” și în linii generale, despre ce-și propune aceasta. Grupul de inițiativă, din care fac parte șase persoane, de altfel, si unicele care au fost anunțate public, se declară drept o forță nouă, care vine cu viziuni și soluții noi la situația critică din țară. Numele inițiatorilor, însă, nu sunt noi. Unele se regăsesc și în proiecte politice, cum ar fi cel al fostului ambasador Ciobu, care a prezidat Partidul Nostru, pe listele căruia, la alegerile parlamentare din 2014, a fost inclus și Renato Usatâi.

Despre noua mișcare, inițiatorii susțin că este una apolitică, deocamdată, care își propune să fie o forță unificatoare ce ar consolida societatea în jurul principiului statalității. Ei planifică să organizeze profesioniști din diferite domenii de activitate într-un bloc unic, cu scopul primordial de apărare a independenței, suveranității și neutralității R.Moldova, așa cum a declarat în deschiderea conferinței, activistul Igor Căldare, unul din membrii grupului.

Grupul de inițiativă recunoaște că formarea acestei mișcări vine inclusiv în contextul evenimentelor unioniste care au avut loc la Chișinău în ultima perioadă. Din discursurile unor membri, reiese că unioniștii ar fi principalii dușmani ai statalității R.Moldova. Ivan Muntean, un alt membru al grupului de inițiativă, cunoscut drept lider al organizației anti-unioniste „Eu sînt Moldovan”, susține că cetățenii R.Moldova, fără să-și dea seama, s-au pomenit prinși în discuții despre o eventuală Unire.

Ivan Muntean: „Toți cei care provoacă sau ne dau implicați în asemenea discuții sunt trădători și criminali, care încalcă legea supremă, Constituția R.Moldova.”

Spre deosebire de Muntean, secretarului grupului de inițiativă, Mihail Lupașco, vine cu un mesaj mai împăciuitor, ținând să precizeze că poziția oficială a Mișcării „Statalitate” va fi formulată în rezultatul Congresului de constituire a Mișcării, care va fi organizat în viitorul apropiat.

Mihai Lupașco

Mihail Lupașco: „În condițiile geopolitice contemporane, unirea înseamnă începerea războiului. Cu România trebuie să trăim în pace, în liniște, să facem unirea în mod economic și cultural și să depășim niște elemente care ne dezbină. ”

Analistul politic Alexei Tulbure, căruia i-am solicitat opinia, susține că în societate este nevoie de o sorță unificatoare, însă nu este sigur că anume această mișcare ar veni cu soluția, așa cum promit inițiatorii ei.

Alexei Tulbure

Alexei Tulbure: „Nu unioniștii, în opinia mea, sunt principalul pericol pentru statalitatea R. Moldova, dar propria clasă politică. Da, noi avem nevoie de un concept a unei statalități moderne. Dacă ei au de gând să lupte cu unioniștii, atunci ei sunt un grup periferic, din punct de vedere ideologic și care nu va schimba multe lucruri.”