Președintele rus Vladimir Putin a înființat săptămâna aceasta o nouă structură militară numită Garda Națională, spunând că va avea misiunea să combată terorismul și crima organizată. Dar criticii cred că scopul principal al Gărzii Naționale va fi să apere puterea în frunte cu Putin. Un rezumat al relatării corespondentului Europei Libere la Moscova, Tom Balmforth.
Your browser doesn’t support HTML5
Președintele rus Vladimir Putin a spus că noua Gardă Națională va fi un „organ federal al puterii executive” creat pe baza trupelor Ministerului de Interne, inclusiv forțele de ordine publică OMON și forțele speciale SOBR.
Purtătorul de cuvânt prezidențial Dmitri Peskov a declarat că Garda Națională se va supune direct președintelui rus, iar printre misiunile ei se vor număra nu doar combaterea terorismului și crimei organizate, ci și a protestelor ilegale.
În calitate de comandant, a fost numit Viktor Zolotov, care a condus până acum trupele de interne. Fost șef al gărzilor de corp ale lui Putin, Zolotov a obținut imediat un loc permanent în Consiliul de Securitate al Rusiei.
Criticii Kremlinului, inclusiv analiști și jurnaliști ruși, au pus noua măsură în contextul pregătirilor de alegerile parlamentare din septembrie și îngrijorărilor că sunt posibile proteste sociale din cauza dificultăților economice din Rusia.
Mark Galeotti, expertul în problemele Rusiei al Centrului de Afaceri Globale de la Universitatea New York a scris că Garda Națională este o „armată personală” a lui Putin.
„Nu creezi Garda Națională din trupele de interne și altele, decât dacă ești serios îngrijorat de o revoltă populară”, a comentat Galeotti pe blogul său, In Moscow's Shadows (În Umbrele Moscovei).
Proiect de lege trimis de Kremlin Dumei de Stat pentru adoptare descrie competențele Gărzii Naționale. Potrivit proiectului, membrilor ei li se permite să deschidă focul fără avertisment și să folosească forța dacă viața lor sau a altor oameni se află în pericol. Li se interzice explicit să tragă în femeile gravide sau persoanele cu dizabilități.
Gardienii vor putea folosi vehicule blindate și tunuri de apă pentru dispersarea protestelor în masă, vor putea opri circulația, bloca drumuri, îngrădi anumite zone, inclusiv case, verifica actele cetățenilor și aresta oameni.
Jurnalista Evghenia Alibaț, redactoarea șefă a săptămânalului de investigații New Times, spune că apariția Gărzii Naționale trebuie privită în contextul temerilor Kremlinului că este înconjurat de pericole. „Principala chestiune la ordinea zilei este cum să fie apărat Putin”, a spus Alibaț într-un interviu cu postul de radio Eho Moskvî. “Vladimir Putin se teme de propriul anturaj mai tare decât orice pe lume. Și are nevoie de oameni siguri care vor fi gata să-l apere”, a mai spus jurnalista, explicând și numirea lui Viktor Zolotov în fruntea Gărzii Naționale.
Vladimir Putin însuși a declarat recent că „inamici din afară” ar încerca să se amestece în alegerile parlamentare ruse așteptate în septembrie. Alegerile precedente pentru Duma de Stat, din 2011, urmate de cele prezidențiale în 2012, au fost marcate de proteste ample, la care zeci de mii de ruși au protestat față de presupuse fraude electorale.