Pentru mulți, expoziția a fost o ocazie de a atrage atenția asupra discriminării la care sînt supuși membrii acesteietnii din Moldova.
Pentru romi, 8 aprilie înseamnă ziua în care acum 45 de ani au fost adoptate oficial steagul și imnul internațional al romilor de pretutindeni. Intonarea acestuia a anunțat deschiderea expoziției de fotografie.
Cine sunt protagoniștii pozelor prezentate? Întâi de toate personalități de etnie romă care au reușit să se afirme în diverse domenii, literatură, cinematografie, muzică sau în mediul de afaceri.
Este vorba de compozitorul Ștefan Neaga, actrița Domnica Negru, scriitorul Gheorghe Cantea sau lăutarul Ion Carai, adică oameni emblematici ai comunității, care au cele mai convingătoare argumente că întreaga etnie nu are de ce și nu ar trebui să fie marginalizată.
Your browser doesn’t support HTML5
Natalia Duminică este o tânără activistă care încearcă să documenteze cazurile în care romii sunt discriminați. Ea e convinsă că persoanele care au reușit să combată prin propriul exemplu prejudecățile sociale sînt cele mai bune modele de urmat de către membrii comunității:
„Ei sunt acele persoane care reprezintă o motivație pentru tinerii noștri romi, pentru copiii noștri romi care sunt în căutarea identității lor etnice, deoarece am trecut și eu prin acea perioadă când îmi era frică, îmi era rușine să recunosc identitatea mea etnică, să spun în fața lumii că da, sunt rom și sunt ceea ce sunt și sunt o personalitate. Avem foarte multe persoane care nu recunosc și nu sunt gata să vorbească în public despre identitatea lor etnică.”
O evaluare la zi a situației romilor din satele Moldovei ar arăta că deocamdată nu s-au găsit soluții realiste pentru ca romii să se simtă parte a comunității, cu acces nestingherit la educație și servii sociale.
Iată de ce, spun membrii comunității, poate că această zi trebuie să fie una în care romii să-și revendice drepturile. Iar egalitatea în drepturi și oportunități, poate fi obținută doar dacă romii vor intra în dialog cu ceilalți membri ai comunități, îmi spune Diana Leahu, studentă la Universitatea de Stat din Moldova:
„Nu este necesar să fim divizați în comunități, trebuie să fim invers, integrați, să fim o societate într-adevăr unită și fiecare să ne aducem aportul. Și acei găgăuzi, ruși și români își au tradițiile lor și asta nu-i încurcă niciodată, însă stereotipurile sunt un obstacol într-adevăr enorm. Desigur stereotipurile stau la baza discriminării, m-am confrunta și la școală, și la universitate.”
De câțiva ani, romii au oamenii lor de încredere în mai multe localități - mediatorii comunitari care îi ajută să-și rezolve problemele. Elena Rădiță spune că în satul Mihăileni, raionul Rîșcani sunt mai multe familii pe care le-a convins să-și dea copii la școală, lucru care înseamnă o adevărată victorie. În opinia ei, înșiși romii mai trebuie să conștientizeze nevoia de schimbare:
„E normal ca noi să ne apărăm drepturile noastre și totodată să căutăm soluționarea problemelor noastre, să nu dăm vina doar pe autorități. Romii să participe la activitățile care se petrec, chiar și când primarul organizează dări de seamă sau diferite ședințe, romii să vină să participe, să ia cuvântul, să nu stea într-o parte.”
Președintele Centrului Național al Romilor, Nicolae Rădiță constată că integrarea romilor în societate rămâne a fi în mare parte un angajament restant, pentru că spune el, acțiunile organizațiilor obștești rămân a fi singulare și minime în raport cu necesitățile etniei, mai ales că sunt încă multe localități în care nu a ajuns încă serviciul mediatorilor comunitari, iar în altele aceasta entitate riscă să dispară în lipsă de fonduri pentru salarizarea acestora.