În vizita lui săptămânală la studioul EL din Chișinău, istoricul și publicistul Ghe. Cojocaru a discutat cu Vasile Botnaru despre nostalgii sovietice înaintea aniversării a 25 de ani de independență:
Your browser doesn’t support HTML5
Gheorghe Cojocaru: „La un sfert de secol de la destrămarea fostei Uniuni Sovietice, o bună parte din populația Republicii Moldova continuă să privească cu regret spre trecutul sovietic și cu pesimism spre viitor, chiar dacă astăzi Republica Moldova se numără printre statele asociate la Uniunea Europeană.
Sărăcia, lipsa locurilor de muncă, corupția din sferele înalte ale puterii și inexistența unor perspective sunt factorii care întrețin asemenea atitudini nostalgice, potrivit unor date sociologice recente.”
Europa Liberă: Totuși, majoritatea populației înțelege că nu poți să cobori de două ori în aceeași apă, că nostalgia după trecutul sovietic nu poate fi transformată în pâine de 16 copeici. Cât de numeroasă și influentă este această felie?
Gheorghe Cojocaru: „Multă lume realizează că integrarea europeană nu are alternativă, dar sunt segmente importante care, dimpotrivă, resping categoric acest obiectiv european, pe care l-a îmbrățișat și actuala guvernare. Deși atmosfera din interiorul Uniunii Europene este destul de încărcată, europenii suferind astăzi de sindromul „cetății asediate”, din aceasta nu rezultă că Republica Moldova ar trebui să renunțe unilateral la ceea ce a câștigat deja, la Acordul de Asociere cu comunitatea europeană, indiferent că i se va acorda sau nu vreodată șansa de aderare. Tocmai, o eventuală și iresponsabilă declinare unilaterală a acestui acord va pune punct oricăror șanse de aderare.
Astăzi societatea încă nu resimte efectele noului statut de asociere și nu din cauza Uniunii Europene, ci din cauza ineficacității și incoerenței politice și administrative a autorităților de la Chișinău. ”
Europa Liberă: Totuși, există pe scena politică forțe suficient de influente sau cu perspectivă care ar ajunge să respingă Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană ?
Gheorghe Cojocaru: „Există, cel puțin, o retorică anti-europeană destul de vocală și între pereții Parlamentului, și în afara lor, care este cu atât mai puternică cu cât provine preponderent din mediul opoziției de stânga, care întreține și cultivă nostalgiile sociale de odinioară în scopuri clar politice. Este semnificativ însă că până și liderul socialist Igor Dodon, cel care s-a pronunțat categoric împotriva Acordului de Asociere, realizează pe deplin că ar fi o mare eroare să se renunțe la ceea ce deja s-a câștigat, la regimul liberalizat de vize, de exemplu, pentru călătoriile în spațiul european.”
Europa Liberă: Datele celui mai proaspăt sondaj, la care ați făcut trimitere, atestă clar o precumpănire a simpatiilor electorale pentru liderii de stânga sau convențional de stânga care sunt și cei mai mari critici ai cursului de integrare europeană.
Gheorghe Cojocaru: „Așa este. Dacă pe segmentul de stânga situația este oarecum clară, pe dreapta avem a face, deocamdată, cu o situație incertă și confuză. Stânga este pregătită deja pentru alegerile prezidențiale din toamnă și este de mai mult timp într-o campanie electorală nedeclarată, surclasând puternic o dreaptă indecisă și nu se știe, cel puțin la momentul dat, dacă această dreaptă, așa cum arată ea astăzi, va fi ea în stare de un efort recuperatoriu.”