De ce ne este frică de Biserică?

Chiar și atunci când au excese megalomane, mulți intelectuali și politicieni preferă mai degrabă să susțină Biserica: sub presiunea tradiției și a majorității sau, poate, de frică…

Biserica Ortodoxă Română continuă să fie prezentă în viața politică, mai cu seamă în preajma campaniilor electorale, iar candidații fie nu vor, fie nu pot să rupă această legătură tradițională.

Primul semnal serios dat de această dată este declarația candidatului liberalilor la Primăria Bucureștiului, Marian Munteanu, care a argumentat că cei mai numeroși contribuabili la bugetul de stat sunt creștinii ortodocși, care au dreptul la o Catedrală a Neamului „așa cum microbiștii au în Arena Națională un stadion care a costat de trei ori mai mult decât Catedrala, așa cum iubitorii de teatru au dreptul la un Teatru Național, renovat cu 170 de milioane de euro”.

Marian Munteanu, un politician care vine dinspre ortodoxia naționalistă, folosită în perioada interbelică de legionari, speră că va avea de partea sa clerul. Biserica Ortodoxă Română, cu toate că își proclamă mereu neutralitatea înainte de alegeri, de fiecare dată joacă, mai mult sau mai puțin subtil, o carte politică.

Pe de altă parte, Catedrala Mântuirii Neamului este un proiect politic la care au aderat toate partidele parlamentare, numai că, spre deosebire de ceilalți politicieni care mai degrabă se tem de Biserică, decât cred în ea, Marian Munteanu este un credincios autentic, cunoscător și promotor al doctrinei ortodoxe. Mult mai credibil și de aceea mult mai convingător.

La începutul acestei săptămâni, proiectul ecologistului Remus Cernea prin care cerea stoparea finanțării Catedralei Mântuirii Neamului din resurse publice a fost respins de Senat, fără drept de apel. Cernea a plecat de la premisa că în 2005 s-a făcut deja un abuz atunci când guvernul a acordat Patriarhiei, gratuit, 11 hectare de teren în centrul Bucureștiului, spațiu destinat uriașei catedrale, în valoare de 200 de milioane de euro. Mai mult, în 2007, la inițiativa extremiștilor din Partidul România Mare, Ordonanța de Urgență (OU 19/2005) a fost modificată astfel încât guvernul să finanțeze și construirea așa numitei Catedrale a Mântuirii Neamului.

Costul construcției este de 400 de milioane de euro, după cum anticipa președintele comisiei tehnice, Nicolae Noica, fost ministru al lucrărilor publice, dar suma totală a banilor investiți de stat în această biserică-gigant nu e clară. Se estimează că va fi cea mai scumpă clădire construită după 1989.

Cheltuielile pentru ridicarea bisericilor au crescut de la an la an, proporțional cu mărirea Produsul Intern Brut al României, astfel că potrivit Secretariatului pentru Culte, în ultimii 26 de ani s-a ridicat câte o biserică în fiecare zi.

Cu toate că în spațiul public au început să apară tot mai multe critici împotriva politicii ostentative a Bisericii Ortodoxe, trendul general este de susținere. O arată chiar melodia trupei Taxi, intitulată „Dumnezeu preferă lemnul”, în care 33 de oameni de cultură păreau să protesteze împotriva construcției Catedralei Mântuirii Neamului. Ulterior, inclusiv solistul, Dan Teodorescu s-a detașat de acest mesaj, la fel cum a făcut-o și cunoscutul scriitor Mircea Cărtărescu, după ce a apărut în clipul melodiei.

Chiar și atunci când au excese megalomane, mulți intelectuali și politicieni preferă mai degrabă să susțină Biserica: sub presiunea tradiției și a majorității sau, poate, de frică.