Unul din primele sondaje de opinie despre alegerile prezidențiale directe de la toamnă îl arată drept favorit detașat pe liderul socialiștilor, Igor Dodon. Într-un interviu realizat în studioul EL de la Chișinău, corespondenta noastră Valentina Ursu l-a întrebat ce ar face ca șef de stat ca să scoată societatea din actuala stare de derută și deznădejde.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Proaspătul sondaj de opinie arată că moldovenii privesc cu pesimism spre viitor, iar Igor Dodon ar fi unul dintre favoriţii pentru cursa prezidenţială din toamnă. Ce puteţi schimba în ţară, ca să faceţi naţiunea mai fericită, dacă e atâta pesimism, deznădejde, revoltă?
Igor Dodon: „Majoritatea cetăţenilor dorește schimbarea clasei politice. Soluţia universală în această situaţie ar fi alegeri prezidenţiale împreună cu alegeri parlamentare anticipate.”
Europa Liberă: Nu se întrunesc condiţii suficiente ca să demaraţi declanşarea alegerilor anticipate.
Igor Dodon: „Eu nu m-aş grăbi cu astfel de aprecieri, pentru că în luna februarie, de exemplu, nimeni nu credea că ne va reuşi modificarea atât de rapidă a Constituţiei pentru alegerea directă a preşedintelui.”
Europa Liberă: A fost o altă situaţie – presiunea străzii.
Igor Dodon: „De aceea eu cred că presiunea va creşte, chiar dacă vor avea loc doar alegeri prezidenţiale. Un preşedinte, care va fi reprezentantul opoziţiei, avem opoziţie de dreapta şi opoziţie de stânga, sunt ferm convins că următorul preşedinte va fi reprezentant al opoziţiei, competenţele de care dispune acum, cu toate că sunt ştirbite, nu sunt atât de mari şi nu are toate atribuţiile să schimbe situaţia brusc, însă aceasta ar însemna începerea scoaterii din captivitate a instituţiilor statului. Preşedintele poate să propună candidatura procurorului general. Cineva îmi spune: „Nu, este Consiliul Procurorilor”. Bine, Consiliul Procurorilor va propune o candidatură, dar dacă preşedintele nu semnează? Preşedintele nu este de acord, are o altă opinie, atunci procurorul nu va fi numit. Preşedintele propune candidatura şefului Serviciului de Informaţii şi Securitate, clar, aprobat de Parlament, dar iniţiativa este a preşedintelui ţării. Preşedintele ţării prin decret numeşte şi scoate din funcţie judecătorii de prima instanţă, ceea ce este un lucru foarte important, cunoscând că sistemul judecătoresc este lider în ceea ce ţine de coruptibilitate. De aceea, ţinând cont de competenţele pe care le deţine la moment, specificate în Constituţie, eu cred şi sunt ferm convins că va fi primul pas spre scoaterea din captivitate a Republicii Moldova. Evident că una din sarcinile de bază ale următorului preşedintelui trebuie să fie obţinerea alegerilor parlamentare anticipate. Pentru că acest lucru şi-l doresc majoritatea cetăţenilor.”
Europa Liberă: Preşedintele e garantul Constituţiei, trebuie să respecte prevederile constituţionale.
Una din sarcinile de bază ale următorului preşedintelui trebuie să fie obţinerea alegerilor parlamentare anticipate...
Igor Dodon: „Evident. Dar atunci când Constituţia, pe parcursul ultimului timp, este interpretată abuziv de către Curtea Constituţională, de exemplu...”
Europa Liberă: Dar şeful statului nu schimbă Constituţia.
Igor Dodon: „Eu nu vorbesc de schimbarea Constituţiei. Eu vorbesc de aceea că preşedintele trebuie să aibă o abordare şi o prestare proactivă pentru a face tot posibilul ca cetăţenii să obţină ceea ce doresc, mai mult ca atât, în situaţia când cetăţenii Republicii Moldova îi dau vot de încredere acestui preşedinte. Preşedintele următor, neavând atribuţii suplimentare, va avea mandatul poporului.”
Europa Liberă: Da, dar dacă prerogativele nu sunt suficiente?
Igor Dodon: „Şi având mandatul poporului, va avea dreptul moral să se opună mai multor fărădelegi şi are mai multe drepturi morale decât majoritatea parlamentară creată foarte dubios. Consider că chiar cu atribuţiile de care dispune acum preşedintele, inclusiv care are dreptul să iniţieze referendumuri, oamenii au strâns 400 de mii de semnături şi până la urmă ce s-a întâmplat?”
Europa Liberă: Curtea de Apel astăzi a respins decizia CEC, aşa că s-ar putea reveni.
Imaginaţi-vă un preşedinte proactiv, nu raţă mută... Vreau să văd atunci cum Parlamentul va refuza astfel de iniţiative...
Igor Dodon: „Să vedem cu ce se va finaliza ping-pongul acesta între instituţiile care sunt în captivitate. Dar 400 de mii de semnături au strâns oamenii, şi-au bătut joc de ei. Imaginaţi-vă un preşedinte proactiv, nu raţă mută, care are verticalitate, care are poziţie, el poate veni cu astfel de iniţiative. Şi vreau să văd atunci cum Parlamentul va refuza astfel de iniţiative.”
Europa Liberă: Aţi spus că ar putea să continue acţiunile de protest. Pe de altă parte, nu mai sunteţi atât de solidari cu cei cu care aţi organizat aceste acţiuni de protest în inima Chişinăului. S-a produs o ruptură între socialişti, simpatizanţii lui Renato Usatîi şi cei din Platforma DA? De ce nu se mai intersectează interesele?
Igor Dodon: „A fost un succes şi este un succes ceea ce s-a întâmplat la începutul anului curent, când în ianuarie am început să protestăm împreună. Pentru mine a fost puţin straniu când ei au anunţat data protestelor, fără să discute. Eu consider că trebuie să fie continuate aceste proteste împreună. Noi am anunţat protestele din 16 aprilie, ei încă nici nu vorbeau de protestul din 24.”
Europa Liberă: Nu v-aţi sfătuit nici dumneavoastră cu ei.
Igor Dodon: „Şi noi am anunţat că pe 16 aprilie desfășurăm proteste nu în Chişinău, în oraşe. În oraşe ei fac proteste în fiecare săptămână şi noi tot vom organiza în cinci oraşe. Eu sper că nu este o ruptură, cu toate că am văzut din partea unor persoane, care nu deţin ultima poziţie în această platformă, la nivel de vicepreşedinţi, care spun că nu mai vor să protesteze alături de noi, ne aduc anumite învinuiri care sunt total nefondate, inclusiv spun că nu este corect că Dodon a început să protesteze împotriva unioniştilor. Staţi puţin, cum să nu protestezi împotriva unioniştilor pentru apărarea statalităţii Republicii Moldova?
În genere, noi susţinem orice acţiuni de protest împotriva acestei guvernări...
De aceea, noi am declarat că organizăm proteste pe 16 aprilie, noi susţinem protestele din 24 aprilie. Cine doreşte nu are nicio problemă să participe la aceste proteste. Ca partid politic, nu participăm, pentru că nu ştim ce va fi acolo. Eu am încercat să aflu mai multe detalii. Ce va fi, rezoluţii ş.a.m.d.? Nu am detalii. Atunci ca partid, ca forţă politică, nu putem participa, deoarece nu ştim ce va fi. Unul spune că vine cu anvelope să le ardă acolo. Altul cheamă lumea cu furci. Eu nu pot pune sub bătaie partidul, neştiind unde mergem. De aceea, am spus că noi susţinem protestele din 24 aprilie, toţi care doresc, inclusiv membrii de partid, colegii deputaţi nu au decât să participe. Masiv să chemăm, să aducem oamenii din teritoriu nu vom aduce, cu atât mai mult dat fiind faptul că este şi o sărbătoare religioasă – Floriile. Cine doreşte lasă să iasă, nicio problemă. Şi, în genere, noi susţinem orice acţiuni de protest împotriva acestei guvernări.”
Europa Liberă: Relaţiile dumneavoastră cu Renato Usatîi au devenit duşmănoase?
Igor Dodon: „Cum e în cântecul acela moldovenesc: duşmănia de un an se preface în duşman. Un an încă nu a trecut, vedem cu ce va finaliza această epopee. Dacă la modul cel mai serios au fost aduse anumite învinuiri în adresa mea personală, dar atunci când se lansează în astfel de acuzaţii, chiar dacă are frustrări personale şi complexe infantile, îl caracterizează. Eu nu voi reacționa cu aceeaşi monedă. Eu am spus foarte clar, noi avem duşmani comuni – este această guvernare, oponenţii noştri. Noi împotriva acestei guvernări trebuie să luptăm. Şi dacă avem şanse acum, prin alegeri prezidenţiale, sper că prin alegeri parlamentare anticipate să dăm jos această guvernare sau să facem un pas, dacă vor fi doar prezidenţiale, pentru demolarea acestui sistem oligarhic, noi trebuie să o facem.”
Europa Liberă: Domnul Usatîi zice că ar bănui că dumneavoastră sunteţi în buzunarul oligarhilor şi de aceasta încearcă să se distanţeze de dumneavoastră şi socialişti.
Nu eu eram consilierul lui Filat şi nu eu îi spuneam lui Plahotniuc „Nanu” şi îi pupam mâna câţiva ani în urmă...
Igor Dodon: „Nu eu eram consilierul lui Filat şi nu eu îi spuneam lui Plahotniuc „Nanu” şi îi pupam mâna câţiva ani în urmă. De aceea, toate aceste declaraţii, toate aceste invenţii sunt falsuri, sunt rezultatul imaginaţiei unor persoane. Dar lasă să se uite fiecare în grădina lui.”
Europa Liberă: Cât de important este pe moment rolul pe care îl joacă domnul Plahotniuc?
Igor Dodon: „Partidul Democrat, care este partidul controlat de Plahotniuc, la moment deţine puterea deplină în Republica Moldova, să o spunem foarte clar, 58 de deputaţi, dar este o forţă enormă. Toate instituţiile statului sunt în mâinile unui partid şi, citiţi, în mâinile unei persoane. Este corect sau nu acest lucru pentru Republica Moldova? În opinia noastră, nu este corect. Şi de ce cerem alegeri parlamentare anticipate? Pentru că acest Parlament deja nu corespunde votului din 30 noiembrie 2014. Atunci oamenii au votat pentru cinci partide. Au votat pentru socialişti, pentru că sunt pentru statalitate. Au votat pentru comunişti „по инерции”, pentru că votau cândva comuniştii cu secera şi ciocanul. Au votat pentru Ghimpu, pentru că acela e cu unirea cu românii. Au votat pentru democraţi, că aceia au mass-medie, procuratură şi bani, şi nu ştiu ce au mai făcut. Şi au votat pentru liberal-democraţi, pentru că credeau că Filat îi va duce în Uniunea Europeană. Iată pentru ce a votat lumea. Au trecut alegerile şi noi acum avem partidul care 17% a acumulat la acele alegeri, din nou, sub semnul întrebării „Cum?”, democraţi, acum controlează majoritatea în Parlament. Au apărut 26 de deputaţi independenţi, neafiliaţi. Să ne punem întrebarea: „Oamenii au votat pentru 26 de oameni neafiliaţi?”. În genere lucrul acesta trebuie interzis prin lege. Omul a plecat din fracţiune, trebuie să depună mandatul. Şi eu cred că pe viitor noi pentru acest lucru vom găsi o formulă juridică. Ştiu că sunt interpretări, unii jurişti spun că se poate, alţii spun că nu este vot imperativ în Constituţie, dar trebuie să găsim o soluţie în acest sens.”
Europa Liberă: Sunt tot mai multe voci care cred că vor fi doar doi candidaţi, aşa li se spun, pro-ruşi, care se vor înfrunta – Igor Dodon, apărător decis al politicilor Federaţiei Ruse în regiune, al Uniunii Euroasiatice, şi candidatul partidului lui Renato Usatîi, oricare ar fi acela, din poziţiile partidului antisistem, excesiv de apropiat structurilor de informaţie ale Rusiei. Cu acest task, dacă Moldova se apropie de Rusia, va fi mai bine?
Noi trebuie să avem relaţii foarte bune cu Uniunea Europeană, sunt vecinii noştri. Dar noi nu putem să ne dezicem de parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă, avem pieţe de desfacere...
Igor Dodon: „Igor Dodon va fi candidatul cetăţenilor Republicii Moldova. Lăsaţi interesele de stânga, de dreapta, Rusia, americane, europene. Noi trăim în Republica Moldova şi noi trebuie să facem tot posibilul ca Republica Moldova, la acei 25 de ani de independenţă, cu o mulţime de provocări, de probleme, de căderi şi mici urcuşuri, noi nu am avut mari urcuşuri, noi, în sfârşit, trebuie să scăpăm de lucrul acesta, că geopolitica ne influenţează aşa sau aşa. Noi trebuie să avem relaţii foarte bune cu Uniunea Europeană, sunt vecinii noştri. Şi am spus-o şi aici la dumneavoastră în interviu, după aceasta am fost învinuit, interpretat diferit, am vorbit de reforme conform acquis-ului comunitar. Dar noi nu putem să ne dezicem de parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă, avem pieţe de desfacere. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat pe parcursul ultimului un an şi jumătate doar, de când am pierdut piaţa rusă. Noi fără partenerii din Federaţia Rusă nu rezolvăm problema transnistreană.”
Europa Liberă: Dar de ce Rusia nu ajută Moldova altfel, încât să recâştige încrederea din partea populaţiei din Republica Moldova – că există piaţă de desfacere, că poate să meargă la muncă acolo?
Igor Dodon: „Sondajele demonstrează că încrederea în Federaţia Rusă este destul de mare, chiar şi în această situaţie.”
Europa Liberă: Dar acţiunile pe care le promovează Moscova în relaţia cu Chişinăul?
Igor Dodon: „Cred că trebuie să-i întrebaţi pe cei de la Moscova de ce Moscova nu face „X” sau „Y”.”
Europa Liberă: Dar dumneavoastră aţi putea şti răspunsul.
Am vorbit cu domnul Tapiola şi cu domnul Schuebel şi am spus: „Nu vă documentaţi doar din ceea ce vă spun aici poveşti despre Dodon”...
Igor Dodon: „Totul depinde de acţiunile şi declaraţiile celor de la guvernare. Atunci când cei de la guvernare vorbesc deschis despre pierderea neutralităţii şi intrarea în NATO, atunci când ei vorbesc deschis şi susţin acţiunile unor unionişti care pledează pentru lichidarea statalităţii Republicii Moldova, evident că este şi o reacţie în acea parte. Însă să fie foarte clar, noi suntem, şi eu personal, pentru relaţii bune şi cu Estul, şi cu Vestul. Mai mult ca atât, săptămâna viitoare, luni, plec la Strasbourg ca membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, voi avea acolo mai multe declaraţii, inclusiv întrevederi cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, să vorbim despre procedura de modificare a Constituţiei şi mai departe a Codului Electoral, legat de alegerea preşedintelui. Voi avea întrevedere cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, voi avea întrevedere, sper, cu secretarul general al Consiliului Europei, domnul Jagland. Eu sunt deschis cooperării. Mai mult ca atât, am vorbit cu domnul Tapiola şi cu domnul Schuebel şi am spus: „Nu vă documentaţi doar din ceea ce vă spun aici poveşti despre Dodon. Eu sunt gata să vin la Bruxelles. Haideţi şi vom discuta. Haideţi să aflaţi opinia noastră despre ce se întâmplă în Republica Moldova. Şi să nu-i ascultaţi pe acei care spun că noi aici mergem cu tancurile ruseşti de la serviciu până acasă şi numai aşteptăm momentul ca să pornim cu tancurile nu ştiu unde. Acestea sunt prostii”. Da, săptămâna viitoare voi fi şi la Moscova, sunt invitat la Congresul „Spravedlivaia Rosia”, domnul Mironov trebuie să fie reales în funcţie. Dumnealui a fost, m-am susţinut la două congrese pe parcursul ultimilor doi ani, de aceea voi fi şi la Moscova.”
Să nu-i ascultaţi pe acei care spun că noi aici mergem cu tancurile ruseşti de la serviciu până acasă...
Europa Liberă: Sincer, Rusia îşi doreşte relaţii pragmatice cu Moldova?
Igor Dodon: „Sunt ferm convins că da.”
Europa Liberă: Ce paşi a făcut Moscova în susţinerea acestei idei?
Igor Dodon: „Şi vreau să vă asigur că, odată cu schimbarea cel puţin a abordărilor la nivel de instituţie prezidenţială, se vor schimba mai multe lucruri.”
Europa Liberă: Moldovagaz se îndreaptă cu paşi siguri spre faliment. Vă este clar ce s-a întâmplat la această companie din Republica Moldova, care e cea mai mare şi care continuă să demonstreze evoluţii extrem de negative şi se îndreaptă cu paşi siguri spre acest faliment?
Igor Dodon: „Pentru mine tot sunt foarte multe întrebări în acest sens. Noi am solicitat în scris, am adresat preşedintelui Comisiei economie, buget şi finanţe o solicitare să organizeze săptămâna viitoare audieri la acest subiect, să invităm şi preşedintele Moldovagaz, şi Ministerul Economiei, care gestionează pachetul acolo, şi ANRE, regulatorul, să vedem ce se întâmplă.”
Europa Liberă: De ce pierderile companiei sunt atât de mari? Dumneavoastră sunteţi economist.
Igor Dodon: „Pot fi doar două explicaţii. Sau s-a furat masiv de acolo, şi vrem să vedem...”
Europa Liberă: Admiteţi că s-a furat?
Preţul de livrare de la Gazprom a scăzut esenţial pe parcursul ultimului un an şi jumătate-doi. De unde aceste pierderi?...
Igor Dodon: „Mai ales în contextul când am văzut descinderi acolo cu mascaţi în ultimul timp, dosare penale, vrem să aflăm şi despre acest lucru ce se întâmplă. Sau ceva probleme cu tarifele, atunci când au fost aprobate. Dar cu tarifele nu înţeleg cum ar putea fi, pentru că preţul de livrare de la Gazprom a scăzut esenţial pe parcursul ultimului un an şi jumătate-doi. De unde aceste pierderi? De aceea săptămâna viitoare în cadrul comisiei discutăm.”
Europa Liberă: Ce părere aveţi despre faptul că lumea rămâne nemulţumită că, chiar dacă se anunţă scăderi de preţuri nu poate să cumpere aproape nimic, că e mică puterea de cumpărare?
Igor Dodon: „Acestea sunt manevre şi aşa mesaje cosmetice, încercare de a îmbunătăţi situaţia din partea acestei guvernări, care nu vor duce la nimic, pentru că abordările trebuie să fie sistemice. Pentru că, după ce ai majorat energia electrică cu 37% şi ai redus cu 10%, sau după ce ai indexat pensia cu 10%, dar ai tăiat compensaţiile nominative pentru perioada rece a anului, şi oamenii se uită: „Aceştia de la guvernare sunt tâmpiţi cu totul”. Oamenii mă întreabă în teritoriu, am zeci de întrevederi în fiecare săptămână: „Indexare este, dar eu primesc cu 50 de lei mai puţin. Ce înseamnă aceasta?’.”
Europa Liberă: Şi guvernanţii nu se gândesc la aceste reproşuri ale cetăţenilor?
Se vor înregistra toţi în Transnistria, de exemplu şi ce veţi face? Veţi interzice maşinile din Transnistria?...
Igor Dodon: „Eu le explic şi le arăt că aici e greşeală. Şi văd că pe urmă îşi dau seama peste doi-trei ani şi dau înapoi. Eu le-am spus că e greşeală că „majoraţi impozitul funciar” şi am auzit că Candu deja spune că nu trebuie. Le-am spus că e greşeală că majoraţi preţui la vinietă. Le-am spus: „Nu majoraţi. Nu va duce aceasta la nimic. Se vor înregistra toţi în Transnistria, de exemplu şi ce veţi face? Veţi interzice maşinile din Transnistria? Nu veţi interzice”. Văd că deja parcă au înţeles şi iar dau înapoi că nu vor fi majorări. Greu le vine lor mintea la cap.”
Europa Liberă: Economic Transnistria depăşeşte criza în care s-a pomenit?
Igor Dodon: „Eu cred că manevrele care sunt acum acolo ţin de campania prezidenţială, lupta politică a început.”
Europa Liberă: Între Sheriff şi Şevciuk se pare că e foarte dură lupta?
Igor Dodon: „Între cei care au preluat majoritatea în aşa-numitul soviet suprem din Transnistria şi conducerea Transnistriei. Şi, probabil, între ei se dă această luptă.”
Europa Liberă: Şi dacă se înrăutăţeşte situaţia economică din regiunea transnistreană, ce se întâmplă?
Regiunea transnistreană nu are alt viitor decât în componenţa Republicii Moldova...
Igor Dodon: „Regiunea transnistreană nu are alt viitor decât în componenţa nu doar de jure, dar şi de facto, în componenţa Republicii Moldova. De aceea, ce nu vor face ei sau ce nu se vor gândi alţii pentru ei, ei altă soluţie nu au. Nu poate fi nici Kaliningrad ca parte a Federaţiei Ruse, nici stat independent. De aceea, noi trebuie să găsim o soluţie în acest sens şi cu cât mai rapid, cu atât mai bine.”