Joi a avut loc emisiunea anuală televizată de întrebări și răspunsuri a președintelui rus Vladimir Putin. Numărul enorm de întrebări primite de la ruși în scris, peste 2 milioane, e un simptom al unui sistem autoritar în care lumea își pune speranța în „țar”, spune crede jurnalista Irina Lagunina de la radio Svoboda.
Your browser doesn’t support HTML5
Irina Lagunina: „Cu adevărat, a fost un show televizat bun, din punct de vedere al formulării întrebărilor. La început, întrebările au fost mai delicate, s-a discutat pe un ton lejer, după care au urmat întrebări mai dure, deși tot regizate. Apoi copiii au început a adresa întrebări. După care a urmat politica externă. Adică totul a fost foarte bine structurat. Într-adevăr, totul a fost regizat. Totul a fost probat, repetat, cu câteva zile înainte, într-o pensiune din suburbia Moscovei, cum s-a aflat. Astfel, a fost o înregistrare televizată bine jucată.”
Europa Liberă: Dar dacă aceasta a fost repetată, pentru cine era destinată și ce influență poate avea asupra rușilor?
Irina Lagunina: „Nu uitați că, deși totul fusese repetat, rușii au adresat două milioane de întrebări. Pentru că nivelul corupției în Rusia a ajuns să ia amploare absolut inimaginabilă și cu autoritățile ruse foarte des nu se pot rezolva niciun fel de probleme, ca în orice stat totalitar, ca în orice regim autoritar, oamenii își pun speranțele în țar. Tocmai de aceea dlui Putin i-au fost adresate în scris două milioane de întrebări. Anume pentru acești oameni a și fost făcut show-ul, dar și pentru cei care nu au adresat întrebări, însă totuși așteptau să vadă reacțiile șefului statului.”
Europa Liberă: Am citit că această conferință a fost una de record în executarea sarcinilor pe care președintele Putin le-a dat funcționarilor. E o dovadă că organele de drept nu sunt independente? Sau e o dovadă a prestigiului pe care îl are președintele Rusiei?
Irina Lagunina: „E un semn că puterea devine tot mai autoritară și că funcționarii în teritorii deja se grăbesc să raporteze că ei au realizat ceva. S-a văzut viteza de reacție a funcționarilor din Omsk, a fost una excepțională, aceștia au promis că îndată, imediat, vor repara toate drumurile din oraș. Toate celelalte reacții au trezit îngrijorare, sincer vorbind.”
Europa Liberă: De ce?
Irina Lagunina: „Dintr-un simplu motiv – acestea au fost reacțiile organelor de drept. A fost un asemenea moment: în regiunea Sahalinsk, niște grupuri de femei se plângeau că fuseseră scoase pe insulă și folosite, practic, ca niște roabe, nu li se dau salarii, nu pot să plece de pe insulă. Și aceasta în termeni juridici cu adevărat e muncă de sclavi. În doar câteva minute, Procuratura a avut o reacție, declarând că s-a deschis dosar persoanelor care forțau oamenii să muncească astfel. De trei ori au intrat în acțiune organele de drept sau organele de forță din Rusia. Și aceasta a fost o demonstrație pentru toată țara că: „Eu am spus, eu am fost auzit, mie mi s-au plâns și organele de forță sunt imediat puse în acțiune, și acestea sunt eficiente, și pot reacționa în decurs de zece minute”, este un semnal de intimidare. Eu cred că a fost singurul semnal pe care l-am auzit ieri în acea emisie directă.”