Federația Rusă este singurul membru al Consiliului Europei unde statul poate decide să nu aplice deciziile CEDO care îi sunt nefavorabile. Acest lucru este posibil grație unei controversate legi adoptate la finalul anului trecut de Duma de Stat, care dă dreptul statului rus să nu pună în aplicare deciziile CEDO care contravin Constituției. Mai multe structuri ale Consiliului Europei au inițiat un dialog cu autoritățile ruse, în special cu membrii Dumei de Stat, pentru modificarea acestei legi. Dialogul se dovedește extrem de dificil în condițiile în care deputații ruși nu mai participă la lucrările APCE, în semn de protest pentru sancțiunile adoptate de Adunarea Parlamentară după anexarea Crimeei de către Federația Rusă, în martie 2014. Federația Rusă este țara cu cele mai multe condamnări la CEDO (14,3% din totalul condamnărilor, în anul 2014) fiind urmată de Turcia și România. Dincolo de precedentul periculos pe care îl reprezintă și de lumina negativă aruncată asupra autorității instanței europene de la Strasbourg, principala consecință a aplicării controversatei legi este aceea că permite Rusiei să nu plătească miliarde de euro drept despăgubiri cetățenilor care au câștigat împotriva statului rus la Strasbourg, inclusiv cele 1,9 miliarde de euro pe care ar trebui să le plătească foștilor acționari ai grupului Iukos al oligarhului și opozantului Kremlinului Mihail Hodorkovski, desființat pentru fraudă fiscală în 2004.
Însă Comisia Veneția arată că împuternicirea Curții Constituționale din Rusia să declare deciziile organismelor juridice internaționale (inclusiv CEDO) ca neaplicabile nu este în concordanță cu obligațiile legale ale Rusiei la nivel internațional și cere Moscovei modificarea documentului. Un interviu cu secretarul general al Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, realizat la Strasbourg de Iolanda Bădilită.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Domnule Markert, înțeleg că încercați să convingeți autoritățile ruse să modifice legea care blochează deciziile CEDO. Cu ce argumente?
Thomas Markert: „Aș vrea să precizez că nu am nici o problemă cu abordarea Constituției Ruse. Este o situație pe care o întâlnim în multe țări europene, unde Constituția are prioritate în fața oricărei alte piese legislative, inclusiv în fața textelor din tratatele ratificate de acestea. Ceea ce este însă deosebit in Rusia este faptul că o nouă lege dă Curții Constituționale puterea să declare decizii ca cele ale CEDO neaplicabile. De ce este aceasta o problemă? Avem de-a face cu două niveluri ale discuției. La nivel național, legea națională prevalează, dar asta nu schimbă faptul că la nivel internațional legea internațională prevalează. Avem o ciocnire a două logici diferite și nu este atât de simplu să spunem că una sau cealaltă are prioritate. Avem nevoie de dialog și de căutarea unor soluții care să permită concilierea cerințelor constituției din Rusia cu cele ale legislației internaționale. Problema cu această lege este că închide dialogul, in loc să îl faciliteze.”
Europa Liberă: Există în Europa vreo altă țară care să fi adoptat o astfel de lege?
Your browser doesn’t support HTML5
Thomas Markert: „Nu. Ceea ce contestăm în Rusia este că există o procedură specială care face imposibilă aplicarea deciziilor CEDO. Este in regulă ca o Curte Constituțională să spună că măsura X sau Y nu este compatibilă cu constituția în vigoare, dar nu e în regulă ca o Curte să spună că întreaga decizie nu este aplicabilă. Această abordare închide orice ușă pentru găsirea unei soluții de convingere a Rusiei să respecte obligațiile sale internaționale.”
Europa Liberă: Vă temeți că poate fi un precedent pentru alte țări?
Thomas Markert: „Sperăm că nu va fi un precedent pentru alte țări. Sper să convingem alte țări să nu urmeze această linie.”
Europa Liberă: Ce le recomandați autorităților din Federația Rusă?
Thomas Markert: „Recomandarea noastră este să modifice acele amendamente, astfel încât să permită Curții Constituționale să analizeze o serie de măsuri existente în o decizie a CEDO, dar să nu impună neaplicarea întregii decizii.”
Europa Liberă: Și dacă Federația Rusă nu va răspunde apelului Dvs?
Thomas Markert: „Trebuie să precizez că am formulat această opinie la solicitarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, ca atare APCE trebuie să urmărească dacă opinia noastră este respectată. Oricum, autoritățile ruse vor avea probleme cu Consiliul Europei dacă această lege este aplicată în practică.”
Europa Liberă: Ați sugerat un dialog. Dar vă întreb: sunt deciziile CEDO negociabile?
Thomas Markert: „Nu, nu sunt, dar este justificat să incercăm să nu contrazicem legislația națională prin orice reglementare internațională. De aceea facem apel la dialog, căci doar așa se pot identifica soluții. Trebuie evitate situațiile în care deciziile CEDO contravin constituțiilor naționale. Sper ca Rusia sa nu folosească această posibilitate să nu aplice deciziile CEDO, ci să modifice, pur și simplu acest text.”