Pe fundalul nemulțumirii generale, formaţiuni extra parlamentare, dar și opoziția din Legislativ organizează periodic, alături de Platforma DA sau independent, proteste împotriva guvernarii de la Chişinău. Deși declară că își doresc același lucru: eliminarea regimului pe care îl numesc „oligarhic”, acestea nu mai par a fi atât de unite, cum veți auzi în relatarea care a adunat câteva reacții la protestele de duminică din centrul Chișinăului
Exponenții partidelor care critică guvernarea de la Chișinău repetă revendicarea privind organizarea de alegeri anticipate. Formațiunile lui Igor Dodon și Renato Usatîi, care pledează pentru relații mai strânse cu Rusia, au schimbat tactica și spun că vor face separat presiuni asupra actualei puteri pentru că în joc e miza prezidențialelor din toamnă. Liderul socialiștilor regretă că partenerii de proteste nu s-au consultat cu partidul său în privința manifestației organizată duminică de cei din Platforma DA.
Igor Dodon: „Ei își au agenda lor separată. Ei se poziționează din punct de vedere electoral în contextul alegerilor prezidențiale. Și, cel mai probabil, proteste comune, cu regret, la această etapă cred că nu vor fi. Pe de altă parte, reacția destul de dură din partea autorităților, dacă ne referim la cum au fost utilizate forțele Ministerului de Interne, mă refer la apărarea unor construcții și edificii private, și nu a instituțiilor de stat.”
Europa Liberă: Admiteți totuși că ar putea să fie inițiat un dialog între cei care protestează și cei care guvernează?
Igor Dodon: „Nu cred că guvernarea va merge la dialog. Deoarece această guvernare foarte greu va merge la alegeri parlamentare anticipate. Ei au o majoritate stabilă, creată prin șantaj și cumpărarea deputaților. Ei înțeleg că, dacă merg la anticipate, 80 la sută din actuala majoritate nu vor mai fi deputați. Și la sigur PD, Plahotniuc nu va mai putea crea o majoritate după formula după care a creat-o. De aceea, cel mai probabil, nu vor să meargă la anticipate și nu vor merge la dialog.”
Your browser doesn’t support HTML5
Consilierul municipal al partidului lui Renato Usatîi, Ilian Cașu, care este și vicepreședinte al formațiunii, a scris pe o rețea de socializare că „un lucru cert a demonstrat acest protest. Regimului i-a rămas o singură soluție pentru a potoli furia poporului – arma”.
Ilian Cașu „Ceea ce am văzut ieri în piață, la forțele speciale – un Kalașnikov. Nu știu dacă acea armă avea gloanțe reale sau nu. Evident că șefii structurilor de forță cunosc despre gloanțe, însă la moment regimului mafiot i-a rămas o singură soluție pentru a potoli furia propriului popor – arma sau varianta a doua este să negocieze, dacă se dorește, cu mișcarea protestatară data alegerilor anticipate. Cel mai mare impact, cel mai mare efect îl poate avea un protest spontan care să forțeze actualul regim mafiot la masa de negocieri. Deci, noi suntem contra violenței, considerăm că putem ajunge la această soluție dorită de majoritatea cetățenilor, așa arată sondajele, că peste 80 la sută își doresc alegeri anticipate, ca soluție democratică legală și pașnică a acestei crize profunde generate de Plahotniuc și Partidul Democrat în mare parte.”
Protestele împotriva guvernării cor continua, deoarece cei de la putere îngrădesc drepturile fundamentale ale cetățenilor, a declarat Europei Libere unul dintre fruntașii Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, care alături de Maia Sandu și alți colegi a fost printre protestatarii de duminică.
Igor Grosu: „Au fost nervii întinși la maximum și de o parte, și de altă parte. Au fost și provocatori. A fost și reacția poliției care a folosit gaze lacrimogene. Forțele de ordine și în ajun încercau să trâmbițeze că ceva se pune la cale. Întrebarea mea firească, dacă tot au spus că aveau și înregistrări, și aveau semnale: de ce nu au anticipat lucrurile acestea? Ar fi putut anticipa și contracara acțiunile provocatorilor.”
Europa Liberă: Faptul că lumea a fost împiedicată să vină la protest trezește semne de întrebare?
Igor Grosu: „Aici, indiscutabil, metodele sunt din 2009. Ei nu învață lecția istoriei. Cetățeanului care gândește, dacă îi interzici prin metode vădit ilegale, îi îngrădești dreptul de a protesta, omul oricum va găsi metode și va fi convins, o dată în plus, că decizia lui sau opinia lui este corectă. Eu în piață m-am întâlnit, și colegii mei, cu oameni care au venit de la Ocnița. Ne-au transmis că a fost oprit trenul Ocnița-Chișinău. Și au trebuit să urce în trenul Moscova-Chișinău.”
Europa Liberă: Spiritul protestatar poate fi înăbușit?
Igor Grosu: „Nu. Nu. Sper că guvernarea înțelege că nu poți în halul acesta să tratezi propriul popor. Dincolo că ei încearcă să controleze aproape tot spațiul mediatic, trebuie să protestăm, în mod pașnic, să nu răspundem cu metodele lor, să scoatem la iveală toate matrapazlâcurile pe care le comit și să arătăm oamenilor care este fața lor adevărată.”
Pe scena din Piața Marii Adunării Naționale, dar și în mulțime au fost prezenți câțiva liberali-democrați. Deputata Maria Ciobanu a spus că la alegerile prezidențiale ar trebui să se meargă cu un singur candidat de dreapta. L-am întrebat pe vicepreședintele PLDM, parlamentarul Vadim Pistrinciuc, dacă participarea lor a fost o apariție accidentală.
Vadim Pistrinciuc: „Nu, nu e corect. A fost o decizie a tuturor colegilor de a participa la acest proces, în special condiționată de presiunile la care sunt supuși în fiecare zi și la lipsa de reforme, sau să le spunem antireforme, simularea acestor reforme, care se produce în urma activității acestei guvernări, în ultimele trei luni. Iată, acuși vor trebui să dea raportul de 100 de zile și nu cred că au cu ce se lăuda. Acestea sunt motivele. Mai departe vom vedea.”
Europa Liberă: Sunt păreri care spun că cei care protestează și reprezintă eșichierul de centru-dreapta ar putea să îi ajute pe Igor Dodon și candidatul dnului Usatîi să intre împreună în turul doi.
Vadim Pistrinciuc: „Eu nu văd niciun fel de legătură între a spune că vrei reforme, vrei justiție independentă și a-l ajuta pe Dodon sau pe altcineva să intre în turul doi. Nu văd nicio legătură directă. Atâta timp cât guvernarea va ignora solicitările societății, nu neapărat ale unor forțe politice, știu, cu aceasta aveam problemă, dar în special cele care vin din partea societății, ce țin de justiție, bunăstare, ce țin de dialogul acesta care trebuie să fie în societate, acest spirit va exista.”
Redactorul portalului www.platzforma.md, Vitalie Sprînceană care a fost astăzi citat și lăudat de stânga, de dreapta, de opoziție și de guvernare, a ajuns la concluzia că e nevoie de creativitate politică, mobilizare de jos și în regiuni, forme noi de participare politică, mișcări fără lideri, dezbateri, idei noi, căci, deocamdată, așa cum observă el, sunt proteste care nu (mai) schimbă nimic.