Mihai Poalelungi a fost reînvestit astăzi, prin votul majorităţii parlamentare, în fruntea Curţii Supreme de Justiţie, dar a trebuit să răspundă totuşi unor critici extrem de acide din partea opoziţiei. Liliana Barbăroşie a urmărit dezbaterile.
Ca să obţină acest al doilea mandat, Mihai Poalelungi s-a înscris, formal, la un concurs anunţat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Numai că a fost singurul candidat. În ziua în care CSM examina nominalizarea sa, sediul instituţiei era înconjurat de protestatari, iar Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, ţară care a susţinut masiv în ultimii ani, inclusiv financiar, reforma justiţiei din Republica Moldova, scrie într-un mesaj difuzat pe reţelele de socializare. „Ce se întâmplă la CSM? Un singur candidat? Aşa ar trebui să arate sectorul de justiţie reformat?”
Your browser doesn’t support HTML5
Astăzi, când majoritatea parlamentară se pregătea să-i încredinţeze un nou mandat în fruntea CSJ, fostul premier Iurie Leancă, preşedinte al PPEM, deputat neafiliat, îndemna Parlamentul să se abţină de la această numire până autorităţile vor primi recomandările unui grup de experţi europeni solicitate anterior Delegaţiei UE. Iurie Leancă:
„Să vedem cu ce sugestii vin aceşti experţi foarte cunoscuţi în Europa şi după asta să trecem la alegerea conducerii CSJ. Eu nu înţeleg această grabă, din moment ce tot noi am salutat această iniţiativă a europenilor şi aşteptăm cu toţii aceste recomandări. De ce am purces la aceste numiri după standarde vechi? Poate ne sugerează aceşti experţi alt mecanism de selectare a conducerii CSJ şi atunci şi cetăţenii, şi partenerii ar vedea că există o abordare de sistem. Recunosc, dle Poalelungi, calităţile dvs. de meseriaş, dar faptul că aţi fost ales fără concurs aţi văzut câte probleme şi discuţii au generat în societate.”
Deputata liberal-democrată, Maria Ciobanu, i-a spus magistratului Poalelungi că îl crede lipsit de demnitate şi i-a cerut să explice de ce a ales să-şi păstreze funcţia “prin sfdarea părerii societăţii”. Maria Ciobanu:
„Când v-aţi reîntors, dle Poalelungi, în Republica Moldova, v-am întrebat ce v-a determinat să lăsaţi salariul bun pe care îl aveaţi la CEDO şi să reveniţi acasă. Aţi spus că aţi venit să vă serviţi statul. Cum l-aţi servit se vede după numele prost pe care îl aveţi astăzi. Cum puteţi sfida opinia publică în acest hal? Eu vă cred incurabil la capitolul demnitate.”
Răspunzând acestor critici, Mihai Poalelungi a vorbit, pe o tonalitate apăsată, despre intreresele unor grupuri de a-l defăima pentru deciziile date în calitate de magistrat, iar pentru lipsa de concurenţi în drumul său spre CSJ s-a justificat spunând:
„Toţi judecătorii de la CSJ au putut participa la concurs. Pe de altă parte, legea nu prevede în mod obligatoriu să existe un contracandidat. Apoi, în 70% din promovările din justiţie, concursurile au loc cu un candidat şi nu ştiu de ce nimeni nu s-a opus până acum. Ce trebuia să fac: să mă duc să rog colegii mei să participe? Eu aş fi fost bucuros să fi participat cineva.”
„Nu regret nici o hotărâre pe care am pronunţat-o în cariera mea de judecător. Dacă cineva nu este de acord cu vreo decizie a CSJ şi alege să mă defăimeze, nu are decât. Niciodată nu mi-am apărat onoarea în judecată pentru că şi CE recomandă să ne abţinem de la aşa ceva.”
Primul său mandat de şef al CSJ, pentru care Poalelungi a renunţat la funcţia de judecător CEDO, a început în urmă cu aproape cinci ani, concomitent cu o serie de ample reforme în justiţie despre care se spune că au fost mai mult mimate de puterea pro-europeană de la Chişinău. Despre Poalelungi se spune că ar deservi regimul oligarhic, iar Tatiana Răducanu, singurul membru al Consiliului Superior al Magistraturii care a votat în CSM împotriva candidaturii lui, a spus că acesta ar fi „asistat pasiv la luarea unor decizii dubioase”.