Anatol Șalaru: „Vreau să îi aduc aminte lui Igor Dodon că există o singură țară care calcă în picioare neutralitatea Republicii Moldova”

Ministrul Apărărării în dialog la Radio Europa Liberă.

După ce liderul socialiștilor Igor Dodon a anunțat că intenționează să blocheze transportarea tehnicii militare americane ce urmează să ajungă la Chișinău pe 2 mai, ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a oferit mai multe detalii despre unităţile de tehnică americane care vor participa la exerciţiul militar ce se va desfășura în perioada 3 -20 mai, la Batalionul de Geniu şi la Centrul de instruire al Brigăzii infanterie motorizată „Moldova”.

Your browser doesn’t support HTML5

Valentina Ursu în dialog cu ministrul molodvean al apărării Anatol Șalaru

Europa Liberă: Să vorbim despre această prezență a unei subunități de geniști a trupelor terestre americane care este așteptată la Chișinău. S-au împărțit deja și opiniile, unii salută, alții sunt foarte supărați de această prezență.

Anatol Șalaru

Anatol Șalaru: „Unii au încercat să politizeze această colaborare dintre armata națională a Republicii Moldova și armata Statelor Unite ale Americii. Noi avem o colaborare de mulți ani. În fiecare an vin reprezentanții armatei americane în Moldova, ofițeri, militari participă la aplicații, instrucțiuni comune, învață împreună, se antrenează împreună. Și în cazul dat, Dodon vrea să se bage un pic în seamă în ziua de 9 mai.”

Europa Liberă: El zice că va ieși să protesteze.

Anatol Șalaru: „Dodon nu ne face nouă agenda. Această agendă a fost stabilită demult și aprobată de președinte. Militarii americani vin să îi învețe pe militarii noștri din trupele de geniu să demineze, să neutralizeze obiectele explozibile depistate și rămase din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ei nu sunt unități de luptă, sunt unități de geniu. Este un lucru diferit. Trebuie să înțeleagă acest lucru.

Ei vin la Negrești cu tehnică militară specială destinată deminării. Și vor face antrenamente comune, pregătire comună cu militarii noștri. Ziua de 9 mai este o zi de pomenire a celor care au murit în al Doilea Război Mondial. Este o zi de sărbătoare în Moldova, zi în care se sărbătorește biruința asupra Germaniei fasciste, iar americanii, făcând parte din alianța antifascistă, au contribuit la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, poate mai mult decât Armata roșie, decât Uniunea Sovietică.

Și de aceea, dacă în 2010 americanii au putut mărșălui pe Piața Roșie, în 2016 noi considerăm că americanii au dreptul să vină împreună cu Armata Națională să organizeze o expoziție de tehnică militară în Piața Marii Adunări Naționale. Nu este o paradă, nu este un marș, nu este o defilare, nu este o demonstrație de forță.

Noi am rugat să vină alături de noi, fiindcă aveam planificat pe 9 mai să aducem bucătăria de campanie în Piața Marii Adunări Naționale, să facem terciul ostășesc, să servim oamenii, pe toți cei care vin acolo să vadă tehnica militară de producție americană, de producție sovietică, de producție românească, militarii, să facă poze, cum au făcut de fiecare dată.

Tehnica militară prezintă un interes și pentru veteranii din Al Doilea Război Mondial, și pentru tineri, și pentru elevi, și chiar pentru militarii noștri. Dodon a încercat să politizeze, să facă legături cu neutralitatea. Și vreau să îi aduc aminte că există o singură țară care calcă în picioare neutralitatea Republicii Moldova și această țară are trupele rusești de ocupație în Transnistria. Nimeni altcineva. Spre deosebire de prietenii, de cavalerii lui Dodon, unitățile militare, reprezentanții armatei Statelor Uite, când vin la noi, au un grafic foarte bine stabilit. Se știe exact ziua și ora când vin și ziua și ora când pleacă, spre deosebire de unii care au venit în 1944 și au uitat să mai plece.”

Europa Liberă: Ambasada SUA la Chișinău a făcut și ea o precizare, într-un comunicat de presă a spus că acest eveniment ar fi un rezultat al cooperării continue între cele două state pentru sporirea potențialului de apărare al Republicii Moldova și creșterea interoperabilității dintre militarii moldoveni și cei americani.

Anatol Șalaru: „Interoperabilitatea înseamnă să îi ridicăm pe militarii noștri la nivelul militarilor americani. Este o conlucrare: ei vin să îi învețe pe ai noștri, ei vin să îi pregătească, îi ajută. Militarii noștri fac cunoștință cu tehnica modernă de deminare, tehnica de geniu.

Dodon a încercat să politizeze acest eveniment, să se bage în seamă, să își mobilizeze susținătorii. Am citit comunicatul lui. El umple din minciuni un comunicat și probabil că ai lui îl cred. Trupele pacificatoare rusești din Transnistria nu au mandat ONU. În afară de trupele de pacificare, care sunt aproape 500 de militari, mai sunt trupele GOTR [Grupul Operativ de Trupe Ruse], peste 2000 de oameni în Transnistria. El face abstracție de ei. A uitat că există acolo. Americanii nu vin aici să încalce neutralitatea. Americanii vin să ne ajute. Vin și pleacă.”

Europa Liberă: Între timp, am citit o știre precum că cei din stânga Nistrului sunt gata să își pună în alertă armata lor.

Anatol Șalaru: „Armata lor este în alertă de mulți ani. Ei fac aplicații în fiecare săptămână, fac antrenamente, trageri în fiecare săptămână, împreună cu GOTR. Ei planifică să facă o paradă de 9 mai, trupele rusești aflate ilegal în Transnistria și formațiunile militare ilegale transnistrene. Ei fac trageri, au armament și muniții berechet. Ei tot timpul caută să-și justifice existența și caută adversari. Acum au găsit un dușman – avionul civil care făcea operațiuni de aerofotografiere. Au început să zdrăngăne din armele pe care le au.

Cu părere de rău, se încearcă o acutizare a situației. Și eu cred că nu este cazul. Armata transnistreană nu reprezintă o amenințare pentru noi, cu atât mai mult pentru armata Statelor Unite sau pentru armata română. Amenințările lor sunt făcute numai pentru a se autoafirma în ochii propriilor cetățeni.”