O discuție în studioul Europei Libere cu analistul Gheorghe Cojocaru:
Gheorghe Cojocaru: „Intrarea militarilor americani pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a participa la un exercițiu de rutină împreună cu ostașii Armatei Naționale, a generat, ca o hârtie de turnesol, două feluri de reacție, ostile și antagonice, în același timp, în sânul societății. Pe de o parte, o reacție agresivă, înveșmântată într-o retorică demnă de timpurile războiului rece; pe de alta, o atitudine civilizată și primitoare, cum îi stă bine unei țări gazde pentru care problema securității ei naționale nu este o vorbă goală. Cele două modalități de reacție la sosirea trupelor americane pe solul moldovenesc atestă fenomenul unei societăți scindate tot mai adânc de-a lungul vectorului geopolitic, în care elementul alienării este într-o vizibilă ascensiune.”
Europa Liberă: Instituția de monitorizare, care se numește Barometrul Opiniei Publice, constată, în cea mai recentă ediție, că fanii spațiului euroasiatic devin mai mulți și, respectiv, scade sprijinul pentru cursul de integrare europeană. Cum se explică această stare de spirit?
Gheorghe Cojocaru: „Această tendință s-a conturat cu ceva timp în urmă, accentuându-se, mai ales, după scandalul, de proporții internaționale, legat de „jaful secolului”, produs în timpul guvernărilor pro-europene. Protestele de stradă și indignarea întregii societăți în legătură cu jaful miliardului s-a revărsat nu numai împotriva acestor guvernări, ci și împotriva cursului lor de integrare europeană, compromis prin această hoție fără precedent. Drept urmare, în spațiul politic își fac tot mai mult loc adversarii cursului de integrare europeană, câștigând puncte mai ales prin demascarea de la tribună a corupției și prin promisiunile de a face dreptate justițiară, decât printr-un program de reorientare categorică în albia altui curs strategic.”
Europa Liberă: Judecând după rezultatele Barometrului de Opinie Publică, la care am făcut trimitere, stânga, convențional vorbind, domină scena politică. Înseamnă aceasta oare că dreapta este sortită la prezidențialele din toamnă?
Gheorghe Cojocaru: „Da, se pare că se încheie ciclul dominat de forțele politice de dreapta și bate ceasul stângii, însă al unei stângi marginale, populiste, fără conexiuni în marile capitale ale politicii mondiale, care pare tentată să întoarcă înapoi roata istoriei, cel puțin până la proba contrarie.
Revenirea stângii în prim-plan va fi cu atât mai ușoară cu cât dreapta trece printr-o fază prelungită de descompunere și de reasamblare haotică din mers, fără lideri carismatici și cu un electorat derutat și tot mai înstrăinat de treburile cetății. Iar partidele de la putere, Democrat și Liberal, dar și cel Liberal Democrat din opoziția parlamentară, nu par să fie creditate cu șanse de accedere în viitorul Parlament, dacă ar avea loc alegeri parlamentare anticipate.”
Europa Liberă: Exact, dacă ar avea loc. După ce detașamentul, care a revendicat scrutinul parlamentar anticipat, s-a atomizat, cum credeți, mai este valabilă această revendicare a protestatarilor să fie anunțate alegeri parlamentare anticipate?
Gheorghe Cojocaru: „Evident, nu pentru actuala guvernare, dar pentru opoziția parlamentară socialistă și cea extraparlamentară, de orice nuanță, alegerile anticipate sunt privite ca o șansă, indiferent cât de reală ar fi sau nu aceasta. Cu certitudine, această cerință a alegerilor parlamentare anticipate va fi actualizată sau temporizată în funcție de culoarea câștigătorului la alegerile prezidențiale din toamnă.”