Transferurile bănești din Rusia continuă să scadă, iar cele din zona euro și a dolarului cresc

Conferința de presă a guvernatorului BNM Sergiu Cioclea

Noul guvernator al Băncii Naționale Sergiu Cioclea a ținut la Chișinău prima conferință de presă de la preluarea acestei funcții. Cioclea și-a concentrat expunerea pe indicatorii macroeconomici, salutând scăderea inflației și redresarea remitențelor. Reporterii au fost însă mai intertesați de subiectul legat de miliardul furat și de șansele unui nou credit de FMI.

Your browser doesn’t support HTML5

Sergiiu Cioclea

Semnarea unui acord cu Fondul Monetar Internațional este îngreunată de neîncrederea pe care au acumulat-o partenerii externi în privința instituțiilor și a autorităților de la Chișinău, spune noul guvernator Sergiu Cioclea. Oficialul a adaugăt însă că Republica Moldova va putea să „se spele de păcate” cu ocazia următoarei vizite a misiunii, anunțată pentru perioada 23-27 mai:

„Situația este că timp de doi ani s-a acumulat un anumit grad de neîncredere sau de suspiciune din partea Fondului, și este foarte important ca și Fondul să înțeleagă astăzi că atât Banca Națională dar și conducerea țării au intenția de a reforma, de a se implica cât mai decis în reformele pe care trebuie să le facem. [...] Volumul de subiecte discutate este foarte mare, de aceea s-a decis să facem două sesiuni cu Fondul, prima va fi în mai, una de lucru, iar apoi dacă dăm elementele de confort Fondul sper eu că va putea confirma misiunea de negociere, atunci vom putea vorbi de un program serios cu Fondul Monetar Internațional.”

De semnarea unui acord cu FMI depinde deblocarea sprinjinului financiar pentru Republica Moldova de către partenerii externi, iar de reluarea negocierilor cu FMI depinde și creditul de 150 de milioane de euro promis de România, reamintea într-un interviu pentru Radio Europa Liberă comisarul european pentru vecinătate Johannes Hahn.

Întrebat dacă Banca Națională are acum toate instrumentele la îndemână pentru a evita o situație similară „furtului miliardului”, guvernatorul a răspuns că echipa sa lucrează în prezent la un proiect de legi în acest sens, care va fi gata în următoarele luni:

„În Parlament am spus că nu avem toate pîrghiile, dar acum confirm că nu avem toate pîrghiile, dar nu înseamnă că pîrghiile pe care le avem le folosim tot timpul sistematic. Acum sunt mai multe lucruri care lipsesc, datoria care s-a materializat în urma crizei cu BEM-ul vine dintr-o parte slabă a instituției noastre că nu avem sistem de gestionare a garanțiilor de depozite sau este foarte insuficient pe cel care-l avem. Tot instituțional de obicei când sunt așa crize, Institutul de garantare a depozitelor este îndeajuns de capitalizat ca să poată interveni în unele bănci pentru a le capitaliza, noi nu avem această posibilitate nici în statut și nici în cadrul legal. Eu aș spune că inițiativele care sunt acum formulate de echipele noastre sunt tocmai pentru a da toate pîrghiile necesare pentru a umple acest vid pentru a putea rezolva situații de urgență și noi acum nu le avem.”

Pe lângă reducerea riscului de repetare a scenariului care a dus la închiderea a trei bănci, autoritățile mai au o restanță și anume rezolvarea cazului furtului miliardului prin a pune hoții la pușcărie și întoarcerea banilor. Compania Kroll, selectată de Banca Națională la începutul anului 2015 pentru a investiga fraudele de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, se află la etapa când adună dovezile care ar confirma furtul dar și beneficiarii banilor, spune Sergiu Cioclea:

„Ei au următoarea misiune astăzi - primul este să se demonstreze paguba și al doilea este pentru a putea recupera fondurile delapidate. Dar trebuie să ținem cont de două lucruri, trebuie să avem răbdare pentru că este foarte mult lucru, al doilea - pentru a avea o strategie bună trebuie să identifici activele în jurisdicția unde poți să acționezi. În acest sens este și o întrebare de tactică. Cel mai frustrant pentru noi ar fi să descoperim active care credem că au fost finanțate prin banii care au fost fraudulos delapidați din băncile cu un renume prost și să nu putem recupera. După cum știți Kroll lucrează doar pe partea externă. În Republica Moldova Kroll nu lucrează și de aceasta este o întrebare organelor de drept și procuraturii în țara noastră, care este avansarea dosarului în Republica Moldova. Sper să găsim un răspuns al anchetei cât mai repede.”

În conferința dejoi, guvernatorul a prezentat și un raport asupra inflației, semnalând o diminuare a acesteia până la valoarea de 9.4 la sută. Totuși, valoarea inflației este peste nivelul stabilit inițial în Strategia politicii monetare pe termen mediu. Potrivit raportului, transferurile bănești din Rusia continuă să scadă iar cele din zona euro și zona dolarului au înregistrat o creștere, în primul trimestru al anului 2016.