Tehnică militară americană și sovietică în centrul Chișinăului de Ziua Victoriei pe rit occidental (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

Expoziția a nemulțumit opoziția socialistă care a organizat în după amiaza zilei un flash-mob. Activiștii PSRM au scandat „NATO go home!” și „Afară!”.

În Piața Marii Adunări Naționale din capitală a fost expusă duminică 8 mai tehnică militară, inclusiv echipamentul care este utilizat la exercițiul moldo-româno-american Dragon Pioneer 2016, dar și tehnică sovietică, ce aparține Armatei Naționale a Republicii Moldova.

La eveniment au fost prezenți militarii regimentului 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii, alături de colegii lor moldoveni. Anterior s-a anunțat că expoziția va avea loc luni, 9 mai. Tehnica militară a fost adusă în PMAN în jurul orei 6 dimineața.

Ministrul Apărării Anatol Șalaru a explicat Europei Libere de ce s-a decis organizarea expoziției cu o zi mai devreme:

„Ambasada rusă a respins invitația noastră și a refuzat să participle la ceremonie. Deaceea, împreună cu partea americană am decis să facem acest lucru astăzi, când toată lumea civilizată comemorează sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial. În toată lumea civilizată e pe opt mai. Numai în Uniunea Sovietică era pe nouă mai”.

Expoziția din centrul capitalei a nemulțumit opoziția socialistă care a organizat în după amiaza zilei un flash-mob. Activiștii PSRM au scandat „NATO go home!” și „Afară!”.

Tehnică militară americană și protest socialist la Chișinău de Ziua Victoriei pe rit occidental

Prezent la acțiune, deputatul socialist Vlad Bătrîncea a avertizat autoritățile „să nu se joace cu focul”:

„Astăzi, dis de dimineață, trupe străine au intrat în Chișinău sfidând legea și Constituția. Ei nu au avut nicio motivație juridică sau politică în acest sens. Credem că e o încălcare gravă a drepturilor noastre cetățenești.”

Reporterii Europei Libere relatează că locuitorii capitalei nu s-au arătat deranjați de prezența tehnicii de instruire, iar mulți chiar au insistat să facă poze alături de militarii americani. Iată ce ne-a declarat atasatul militar al ambasadei SUA la Chișinău, Joseph Bilbo:

„Americani fiind, sigur că sprijinim libertatea de exprimare și suntem fericiți că oamenii au ocazia să-și exprime opiniile. Sperăm doar să nu se insulte reciproc., să provoace violențe sau să lanseze declarații politice în cadrul unui eveniment apolitic”.

Între 3 și 20 mai, la Batalionul de Geniu de la Negrești, Strășeni, are loc exercițiul militar Dragon Pioneer 2016, care include acitivități de pregătire a efectivului medical, mentenanță și operațiuni geniste.

În Occident, Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, la care Statele Unite au avut o contribuție esențială, este sărbătorită în fiecare an în data de 8 mai.

În 9 mai, Occidentul marchează Ziua Europei.

Tehnică militară americană în centrul capitalei Republici Moldova