Igor Boțan: „cetăţenii Republicii trebuie să se deprindă că a existat o coaliţie antihitleristă în cel de Al Doilea Război Mondial”

La expoziția de echipament american din PMAN

Un punct de vedere săptămînal în dialog la Europa Liberă.

În studioul Europei Libere, Igor Boțan și Vasile Botnaru discută evenimentele de la Chișinău în zilele de 8 și 9 mai.

Europa Liberă: Prilejul cel mai paşnic posibil s-a transformat într-o bătălie. Totuşi, se poate obţine ca această zi să fie una de împăcare, aşa cum s-a întâmplat la francezi şi germani, de exemplu, sau la alte popoare care au îngropat mult mai mulţi oameni în pământ până au ajuns la concluzia că pacea e mai bună decât războiul?

Igor Boţan: „Cu certitudine se poate ajunge la un numitor comun, dar este nevoie de câteva reiterări, adică astfel de expoziţii trebuie să aibă loc mai des, astfel încât lumea să se deprindă şi să înveţe câteva lucruri.

Primul lucru pe care cetăţenii Republicii Moldova trebuie să-l realizeze este că totuşi ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost o demonstrare a frăţiei de arme între ostaşii americani şi cei sovietici în cel de Al Doilea Război Mondial. Aşa cum Rusia a intrat în război cu Germania la 22 iunie şi a ieşit la 9 mai, americanii au intrat în război cu Japonia la 7 decembrie şi au ieşit din război la 1 septembrie acelaşi an. Deci ambele ţări au luptat împotriva unui rău comun timp de patru ani de zile aproximativ. Ceea ce s-a întâmplat aceste zile, cred că are şi o semnificaţie foarte fină, demonstraţia ostaşilor americani şi a tehnicii americane a avut loc în ziua de 8 mai, exact data când Occidentul marchează victoria asupra fascismului, iar a doua zi, pe 9 mai, cealaltă parte – Rusia – îi comemorează pe cei căzuţi şi marchează victoria în cel de Al Doilea Război Mondial.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, dar totuşi Rusia şi purtătorii ei de cuvânt în spaţiul nostru mediatic comemorează nu atât victimele războiului, cât încearcă să dea lecţii lumii întregi, să demonstreze cele mai performante, din punctul Rusiei de vedere, arme, ca, vezi Doamne, чтобы никому не повадно было. 9 mai totuşi este ziua de împăcare sau ziua de arătare a muşchilor?

Igor Boţan: „Părerea mea este că Rusia în ultimii zece ani de zile a transformat comemorarea zilei de 9 Mai în etalarea unei pretenţii că omenirea îi datorează ceva pentru aportul la victoria asupra fascismului. Acest lucru a devenit o parte a ideologiei de stat din Federaţia Rusă şi această ideologie este răspândită pe tot spaţiul pe care Rusia, aşa cum ştim foarte bine, îl consideră spaţiu parte a ceea ce se numeşte „русский мир”, în special spaţiul fostei Uniuni Sovietice. Acest lucru persistă, noi îl înţelegem cu toţii. Aceste lucruri trebuie discutate astfel încât, Doamne fereşte, atunci când au loc astfel de manifestaţii şi un fel de competiţii a simbolurilor să nu aibă loc lucruri urâte.”

Europa Liberă: E cumva de înţeles că opoziţia socialistă şi cea comunistă instrumentează şi capitalizează aceste fluxuri propagandistice? Cum s-a comportat puterea, autorităţile, instituţiile statale în raport cu această situaţie delicată, cum îi spuneţi dumneavoastră?

Igor Boţan: „Cu certitudine şi socialiştii, şi comuniştii exploatează această stare de spirit legată de comemorare a Zilei Victoriei asupra fascismului, pentru că ei au interes. Acest interes este unul politic, este un interes electoral, numai că, iarăşi, cetăţenii trebuie să înţeleagă şi să-şi amintească că ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în aceste zile în Republica Moldova cu prezenţa militarilor americani genişti este parte a concepţiei şi strategiei elaborate de Vladimir Voronin în octombrie 2007, atunci când a publicat câteva articole în care spunea că Armata Naţională a Republicii Moldova trebuie să devină o forţă care să participe la operaţiuni de menţinere a păcii, în special în domeniul operaţiilor de geniu. Exact ceea ce propunea Vladimir Voronin acum nouă ani de zile se întâmplă zilele acestea. Deci, dacă autorităţile ar fi mai capabile să demonstreze dexteritate, ar invoca un şir de lucruri pentru a demonstra că ceea ce se întâmplă actualmente este o parte a unui concept pe care tot Voronin şi Dodon, care era parte a partidului, au pus-o la cale, deci nu e nimic ieşit din comun.”

Europa Liberă: Vi s-a părut cumva că ministrul Apărării a fost lăsat de unul singur să se confrunte cu acest val de contestatari?

Igor Boţan: „Cred că ministrul despre care vorbim totuşi a avut un comportament care merită un plus, dacă putem spune aşa. Ceea ce au făcut ostaşii americani a fost un omagiu pentru cei căzuţi în cel de Al Doilea Război Mondial şi acest lucru a fost făcut cu foarte-foarte multă decenţă. În ziua de 8 mai, când Occidentul sărbătoreşte această victorie asupra nazismului, iar pe 9 mai deja cei care comemorează această zi au putut să-şi desfăşoare manifestaţii aşa cum au dorit. Deci, aici eu nu am ce-i reproşa ministrului Şalaru.”

Europa Liberă: Dar celelalte instituţii?

Igor Boţan: „Despre celelalte instituţii aş prefera să nu vorbesc, pentru că ele au fost absente. Lucru care demonstrează că aceste autorităţi publice sunt incapabile să aibă un dialog adecvat cu cetăţenii. Şi eu îi pot înţelege. Imaginea guvernării este că ea este una profund coruptă. Mai mult decât atât, tot de ce se atinge această guvernare se transformă în ceva reprobabil pentru cetăţenii noştri, ca să nu folosesc cuvinte mai tari. Deci sunt într-o situaţie foarte proastă.

Cel puţin Şalaru a ieşit bine din această situaţie, iar cetăţenii Republicii Moldova, revenind la întrebarea de la începutul interviului, trebuie să se deprindă că a existat o coaliţie antihitleristă în cel de Al Doilea Război Mondial. Contribuţiile au fost poate diferite, dar au fost esenţiale şi de o parte, şi de alta şi este absolut normal ca cei care au făcut frăţie de arme în timpul celui de Al Doilea Război Mondial de aceeaşi manieră să comemoreze victimele şi să se bucure de victoria asupra acestui rău comun.

Sigur că 9 mai este o zi şi modalitatea în care se comemorează această dată care arată cât de dispersată, divizată este societate noastră. În acelaşi timp, cred că ceea ce s-a întâmplat ne adie ceva foarte-foarte promiţător – doi inamici ideologici au putut să găsească o soluţie împotriva unui rău comun cum a fost fascismul. De ce societatea noastră nu ar putea să înveţe din ceea ce s-a întâmplat? Şi chiar dacă avem viziuni diferite, de ce nu am încerca să reproducem acest frumos exemplu, să fim uniţi împotriva răului comun, care este corupţia în Republica Moldova?

Lucrurile pot fi doar interpretate. Şi această manieră de interpretare cred că era bine să vină din partea guvernanţilor. Şi aici vă răspund la întrebarea de ce guvernanţii au ţinut limba în gură şi nu au vorbit nimic. Pentru că dacă vorbeau trebuiau să le spună cetăţenilor: „Chiar dacă sunteţi diferiţi, noi, cei care vă reprezentăm suntem actualmente răul comun al vostru şi trebuie să vă uniţi împotriva acestei guvernări pentru a readuce lucrurile la normalitate’.”