La Chişinău începe astăzi cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf”. O convorbire despre unele aspecte doar ale acestui eveniment cinematografic deosebit - peste câteva minute, cu regizoarea de film şi directoarea artistică a festivalului, Leontina Vatamanu.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Aşadar, o nouă ediţie a festivalului internaţional de film documentar „Cronograf”, ediţia a 13-cea. Vreo umbră de superstiție?
Leontina Vatamanu: „Nu prea, pentru că suntem cu această cifră în cap deja de jumătate de an, de când pregătim această ediţie a festivalului. Ne-am obişnuit deja cu ea. Nu dăm anumite obstacole pe seama acestei cifre, ele ţin mai mult de conjunctura autohtonă. E o cifră ca celelalte.”
Europa Liberă: Ce aţi dori să remarcaţi în mod special despre această ediţie pentru public?
Leontina Vatamanu: „Este o ediţie foarte complexă. Propune un program foarte vast de activităţi dincolo de proiecţiile din concurs. Avem 50 de documentare din foarte multe ţări. În paralel vom desfăşura câteva master-class-uri, ateliere, mese rotunde despre filmul documentar. Vom avea proiecţii în aer liber în două locaţii, o proiecţie la Muzeul de Istorie, proiecţii speciale, tematice. Deci, festivalul îşi propune pe următoarele şase zile un program intens, de la 10 dimineaţa până la 10 seara, de fapt, până la miezul nopţii pentru că proiecţiile în aer liber vor fi seara târziu. Probabil publicul îşi va regăsi punctul de atracţie, de interes în acest festival.”
Europa Liberă: În ce măsură „Cronograf” este sau rămâne un stimulent pentru producerea documentarelor?
Leontina Vatamanu: „Este un stimulent. Am conștientizat încă o dată acest lucru. Avem patru premiere în cadrul festivalului, premiere autohtone. Ne-am dat seama că filmele undeva sunt pregătite şi pentru festivalul „Cronograf”. Cel puţin aşa ne-au mărturisit autorii unora din aceste filme. Aş putea să adaug în acest sens şi producerea spoturilor pentru „Cronograf”. Îi îndemnăm pe regizorii autohtoni să facă câte un spot de autor pentru festival, pe care le rulăm pe ecran pe parcursul festivalului.
Până la ora actuală au răspuns acestei invitaţii şapte echipe de filmare. Avem un spot care durează şi opt minute, practic este un scurt metraj. „Cronograful” a produs nişte lucrări cu efortul acestor tineri cineaști, i-a ambiţionat. Ne bucurăm că reuşim să creăm prin acest festival un spaţiu în care să se adune cineaștii autohtoni şi cei străini, să interacționeze, să colaboreze, să redescopere pentru ei lumea filmului documentar. Cred că „Cronograful”, pentru faptul că a ajuns deja la ediţia a 13-cea, a devenit un ecran atractiv pentru producătorii autohtoni de film.”
Europa Liberă: Multă lume remarcă că festivalul „Cronograf” contrazice de fiecare dată, între altele, şi prejudecata că lipsa aproape totală a condițiilor prietenoase de dezvoltare provoacă şi infertilitate cinematografică în Republica Moldova. Într-o regiune unde toate se irosesc deseori doar odată cu entuziasmul începutului. Vedeţi schimbări în bine din acest punct de vedere? E mai mult apetit pentru documentar, pentru investigații şi realizări în acest sens?
Leontina Vatamanu: „Observ, în primul rând, un public mai numeros la festivalul „Cronograf”, ceea ce mă bucură. Probabil că am reuşit, totuşi, să cultivăm pe parcursul existenţei festivalului gustul şi interesul pentru filmul documentar. Ceea ce este îmbucurător. Oferim posibilitatea documentariștilor să participe la ei acasă la un festival de film, să-şi măsoare puterile, să interacționeze cu publicul. În ceea ce priveşte situaţia cinematografiei locale, cred că fără acest festival lucrurile ar fi mai triste. Totuşi, el animează puţin viaţa cinematografică şi cel puţin încurajează cineaştii să producă ceva. Este şi o şcoală de film foarte bună. Vizionând aceste documentare observăm care sunt tendinţele noi în arta cinematografică şi, în special, în documentar. Având posibilitatea să participe la master-class-uri oferite de cineaşti cu experienţă şi aflând multe lucruri cam cum să te descurci, cum să înoți în această lume cred că este util şi, în acest sens, festivalul îşi atinge misiunea. Şi-o îndeplineşte.”
Europa Liberă: Vorbiţi în acest sens doar de cei de-ai casei sau şi de publicul larg care ar putea avea acces la diferite acţiuni de acest fel?
Leontina Vatamanu: „Vorbim de cei de-ai casei, pentru că festivalul este, în primul rând, pentru publicul nostru şi pentru cineaștii noştri, în sensul formării, instruirii, descoperirii. Pentru participanţii străini cred că este un punct de atracţie pentru că festivalul şi-a câştigat un nume bun, despre el se vorbeşte în forurile de documentaristică din Europa, există o anumită curiozitate. Anul acesta am avut peste 600 de filme înscrise în preselecție, ceea ce este un indiciu că festivalul atrage atenţia şi interesul cineaştilor străini. Avem un juriu internaţional. Pe parcursul anilor am reuşit să adunăm prieteni ai „Cronografului”, ceea ce ne bucură. Cei care participă o dată cu un film revin la o altă ediţie cu un master-class sau cu o altă lucrare. Este firesc să se întâmple aşa. Cred că este un proces frumos şi festivalul astfel se dezvoltă, creşte şi ia amploare.”
Europa Liberă: Observaţi vreo tendinţă de remodelare a documentarului pe măsură ce un nou val de propagandă pare să copleşească tot mai mult din ce se pune în faţa privitorului?
Leontina Vatamanu: „Filmele sunt diverse ca şi oamenii care le realizează. Atunci când selectăm programul pentru „Cronograf” punem accent pe alte criterii de selecţie. Excludem din start filmul de propagandă pentru că este în regulament un punct în acest sens. Ne orientăm către documentarul de autor, de artă, documentarul onest, în măsura în care putem noi să percepem gradul de onestitate al realizatorului. ca şi tendinţe noi vedem că se şterg graniţele la nivel formal între documentar şi ficţiune.
Avem câteva lucrări în concurs care, la un moment dat, te fac să-ţi pui întrebarea până unde este adevăr şi unde începe ficţiunea, în sensul în care sunt construite, personaje reale în nişte situaţii mai mult sau mai puţin reale, nişte lucruri foarte curioase. Chiar şi documentarul din deschidere este o combinaţie între ficţiune şi documentar. E o tendinţă nouă care se observă şi e abordată de dikn ce în ce mai mulţi autori de filme documentare. Avem o paletă foarte diversă de gen. Avem combinaţii între documentare şi animaţie. Avem scurt metraje, documentare de cinci minute şi documentare de două ore. Chiar suntem mândri de selecţia făcută şi merită să vină spectatorul în sală şi să vizioneze aceste filme, mai cu seamă că le poate vedea doar în cadrul acestui festival. Ele nu prea se găsesc pe net. E o oportunitate.”
Europa Liberă: E un orizont foarte larg de ispite şi vă dorim succes în toate privințele.
Leontina Vatamanu: „Vă mulţumim foarte mult. Sperăm că în următoarele zile va fi soare, pentru că vom avea şi proiecţii în aer liber, va fi public disponibil care să guste din aceste filme şi cu care să împărtășim bucuria acestor filme, mai ales că vin şi autorii. Vom avea posibilitatea să-i ascultăm, să le adresăm întrebări, să-i descoasem despre cum realizeze ei filme. Va fi un program foarte interesant până pe data de 18 mai, miercuri, iar închiderea festivalului, titlurile câștigătoare le vom afla pe 17 mai, seara, la gala de închidere a festivalului.”