Cine are ce și unde?

Apartamentul de la Londra care se află în centrul controversei din jurul omului de afaceri rus Igor Șuvalov (marcat cu roșu)

Transparența britanică și proprietățile secrete ale elitelor din fosta Uniunea Sovietică.

Un articol de la serviciul de știri al postului de radio Europa Liberă/Libertatea.

Propritățile imobiliare scumpe din Marea Britanie ale elitelor politice și de afaceri din fosta Uniune Sovietică vor fi mai atent monitorizate, a anunțat în 12 mai premierul David Cameron.

Potrivit noii inițiative, care e e menită să oprească fluxul de bani murdari, companiile străine care au sau cumpără propriertăți imobiliare în Marea Britanie vir trebuie să semneze într-un registru public cu numele adevăratului deținător al proprietăților.

Pînă acum, aceste nume erau ascunse sub pavăza unor companii secrete offshore.

Nu este deoacamdată foarte clar cum vor fi impuse noile reguli, dar cum multe oficialități bogate și mulți oameni de afaceri din Rusia și alte foste republici sovietice au cumpărat proprietăți scumpe la Londra în ultimii ani, e posibil ca inițiativa guvernului britanic să-i forțeze pe aceștia să iasă la lumină.

Iată cîteva nume de posibili proprietari de bunuri imobiliare britanice ale căror nume ar putea fi dezvăluite potrivit noilor reguli.

Igor Șuvalov

Fost prim vicepremier sub președintele Vladimir Putin, Șuvalov a recuoscut public că are proprietăți imobiliare în străinătate. În declarația sa de avere scrie că închiriază o casă în Austria și un apartament de 483 de metri pătrați la Londra.

Activistul rus anticorupție Alekesi Navalnîi l-a acuzat însă anul trecut pe Șovalov că își ascunde calitatea de proprietar al apartamentului londonez.

Navalnîi a publicat un document de la cadastrul din Londra în care se spune că apartamentul cu vedere la rîul Tamisa a fost transferat în 2014 în proprietatea unei companii controlate de Șuvalov și soția sa contra sumei de 11 miliane 440.000 de lire sterline.

Inițiativa de transparentizare lansată de Cameron, a spus Navalnîi în 12 mai, l-ar putea forța pe Șuvalov să admită că „închiriază apartamentul de la propriul său offshore” .

Familia Aliev

Potrivit materialelor din așa-numitele Documente Panama văzute de mai multe insttituții internaționale de presă, fiicele președintelui azer Ilham Aliev, Leyla și Arzu Alieva, controlează o companie offshore secretă, înființată anul trecut în Insulele Virgine, prin care gestionează proprietăți imobiliare din marea nbritaniei în valoare de zeci milioane de dolari.

Proiectul de relatări despre corupție și crimă organizată (OCCRP), una din instituțiile care au publicat Documentele Panama, a relatat anul trecut că un conac londonez în valoare de mai mult de 25 de milioane de dolari era în proprietatea unei firme înregistrate în Isle of Man, aflată la rîndul ei în proprietatea lui Aliev.

Președintele soția lui și-au transferat acțiunile la firma respectivă pe numele fiicei lor Leyla în 2010, scrie OCCRP, care leagă familia Aliev de alte proprietăți londoneze în m valoare mai multe milioane de dolari.

VIDEO: Conacul de pe deal

Andrei Guriev

Timp de apte ani de zile, misterul și speculațiile au învăluit numele prorpeitarului celei mai mari case private dinLondra, cunpscută sub numele de Witanhurst. O firmă înregistrată în Insulele Virgine și numită Safran Holdings Limitet a cumpărat casa cu 50 de milioane de lire sterline în 2008, și s-a zvonit că în spatele acestei tranzații ar sta Elena Baturina, cea mai bogată femeie din Rusia și soția fostului primar al Moscovei Iuri Lujkov, ba chiar și președintele rus Vladimir Putin. Dar în 2015, publicația americană „New Yorker” a publicat un articol în care se conform că această casă este proprietatea familiei miliardarului Andrei Guriev, care a făcut 12 ani parte din camera superioară a parlamentului rusesc.

„New Yorker” îl citează pe un purtător de cuvînt al lui Guriev cu declarația că acesta nu este proprietarul legal al casei, ci mai degrabă un beneficiar al firmei care are casa în proprietate.

Andrei Iakunin

Fiul fostului șef al căilor ferate rusești și membrul al cercului de putere de la Kremlin Vladimir Iakunin, Andrei Iakunin are în propreitate un conac londonez cu opt dormitoare care valorează 35 de milioane de lire sterline, a relatat ziarul „Sunday Times” în martie. Iakunin junior, care e un investitor cu pașaport britanic, deține această proprietate prin intermediul unuie firme înregistrate în Insulele Virgine numită Terphos financial Corporation. Potrivit relatării din „Sunday Times”, Iakunin mai are adresa înregistrată la Londra la o casă în valoare de aproximativ 10 milioane de lire sterline deținută de o altă firmă offshore, Diamondrok, al cărui beneficiar nu a putut fi încă stabilit.

Iakunin Senior, multă vreme un asociat apropiat al lui Putin, se află pe lista oficialităților rusești sancționate de Statle Unite ca răspuns la anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea.

Roman Rotenberg

Tatăl și unchiul lui Rotenberg, Boris și Arkadi, au fost parteneri de judo ai lui Putin și controlează mai mult conglomerate industraile desprre care se crede că valorează maimult miliarde de dolari. Navalnîi și alți activiși anticorupție îl leagă pe Roman Rotenberg de un conac londonez înregistrat la o firmă cipriotă numitî Loktan Service Limited. Roman Rotenberg are cetățenie britanică și a fost sancționat anul trecut de Washington pentru presupusa sa implicare în invadarea Ucrainei.

Turul cleptocrației

Cîteva din proprietățile menționate mai sus fac parte din ceea ce militanți anticorupție londonezi numesc Turul Celptocrației, lansat recent. Organizatorii duc turiști prin oraș cu autobuzul ca să le arate palatele deținute de unii din cei mai bogați oameni din fosta Uniune Sovietică, între care mogulii Roman Abramovici și Oleg Deripask, și miliardarii ucraineni Rinat Ahmetiv șo Dmitro Firtaș.

VIDEO: Turul cleptocrației

---------------------------------------------

Traducere de Lucian Ștefănescu