Opțiunile de politică externă ale lui Donald Trump stîrnesc încă odată semne de întrebare

Donald Trump

Reuters: Viziunea lui Trump contrastează cu politica administrației Obama, care nu s-a angajat în discuții nemijlocite cu Fenianul.

Candidatul republican la președinția Statelor Unite, Donald Trump, a spus că ar fi gata să stea de vorbă cu liderul nord-coreean Kim Jong Un dacă asta ar putea ajuta la stoparea programului nuclear al Fenianului. Este una din afirmațiile dintr-un amplu interviu acordat de Trump în exclusivitate agenției Reuters. O sinteză a câtorva opinii de politică externă.

În interviul cu Reuters, Donald Trump a spus că ar sta de vorbă cu liderul Coreii de Nord, comuniste, că nu aprobă acțiunile președintelui rus Vladimir Putin în estul Ucrainei și că este gata să-și îmbunătățească relația cu premierul britanic David Cameron, cu care a avut un schimb de replici cam aspre.

Trump a mai spus că el ar renegocia acordul de la Paris asupra schimbării climei pentru că înțelegerea de anul trecut ar fi favorabilă unor țări cum este China, în dauna Statelor Unite.

Reuters notează că o renegociere a acordului ar fi un mare pas înapoi pentru ceea ce mulți consideră a fi primul acord cu adevărat global privind clima – înțelegere care obligă atât țările bogate, cât și pe cele sărace să reducă emisiile de carbon pentru a menține încălzirea globală sub 2 grade față de nivelul dinaintea epocii industriale.

„Aș vorbi cu el, n-aș avea nici o problemă să vorbesc cu el”, a spus Trump despre liderul nord-coreean Kim Jong Un. Întrebat dacă ar folosi ocazia pentru a-l face pe Kim mai rezonabil, Trump a răspuns: „Absolut!”. Reuters scrie că misiunea nord-coreeană la ONU nu a răspuns solicitării de a comenta afirmația.

În schimb, a comentat-o tabăra electorală democrată. Consilierul lui Hillary Clinton, Jake Sullivan, s-a declarat șocat de faptul că Trump mai întâi insultă liderul celui mai apropiat aliat al Statelor Unite, adică pe britanicul Cameron, după care își exprimă dorința de a sta de vorbă cu dictatorul de la Fenian.

Trump „pare să aibă o fascinație bizară față de lideri străini autoritari ca Putin sau Kim”, a spus Sullivan.

Premierul britanic David Cameron a spus recent că Donald Trump ar fi un candidat „învrăjbitor, prost și incorect”, criticând mai ales declarațiile anti-musulmane și anti-imigranți ale miliardarului american. Într-o primă reacție, Trump a spus că probabil nu va avea ca președinte o relație prea bună cu Cameron – dar între timp s-a calmat și acum, în interviul cu Reuters, a spus că deși remarcile liderului britanic au fost nepotrivite, este sigur că relația lor va fi bună.

În privința Coreii de Nord, Trump a spus că ar încerca s-o influențeze prin intermediul Chinei, singurul mare suporter străin al Fenianului. „Aș face presiuni asupra Chinei pentru că Statele Unite au o mare influență economică asupra ei”, a spus Trump, adăugând că „China poate rezolva problema cu un singur telefon sau într-o singură întâlnire”.

La solicitarea agenției Reuters, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a spus că rezolvarea conflictului din peninsula coreeană este posibilă numai prin dialog. „China sprijină discuțiile și comunicarea directă dintre Statele Unite și Coreea de Nord”, a mai spus Hong Lei.

Reuters scrie că viziunea lui Trump contrastează cu politica administrației Obama, care nu s-a angajat în discuții nemijlocite cu Fenianul.

În privința Rusiei, Trump și-a temperat în interviul cu Reuters laudele formulate anterior la adresa lui Vladimir Putin, acordând și mai puțină valoare complimentelor primite de el de la liderul rus.

„Faptul că vorbește frumos despre mine nu înseamnă că o să-l ajut în vreo negociere. N-o să-l ajut deloc”, a spus Trump.