Nadia Savcenko, militarul ucrainean recent eliberat din Rusia printr-un schimb de prizonieri cu doi cetăţeni ruşi care luptau în Ucraina, a fost primita în parlamentul de la Kiev astăzi cu ovații. A fost prima sa adresare în calitate de deputat al Radei Supreme, iar discursul său a fost cât se poate de original și clar.
„M-am întors și nu vă voi lăsa să uitaţi. Nu vă voi lăsa pe voi, cei care stați acum în fotoliile Radei, să îi uitaţi pe cei care au murit pe Maidan sau pe cei care mor acum în Donbas.”
O prioritate a Nadei Savcenko în Radă va fi să îi elibereze din Rusia și pe ceilalți deținuți, considerați, ca și ea, la Kiev, drept „deţinuţi politici”. Cu un gest „milităresc” a rupt un afiș cu chipul ei din detenţie de pe tribuna Radei şi l-a înlocuit cu unul pe care sunt scrise numele celor rămaşi in Rusia.
După doi ani de captivitate în Rusia, pentru presupusa vină de a fi participat la uciderea a doi jurnalişti ruşi, Nadia Savcenko nu s-a sfiit să-i compare pe colegii ei parlamentari din Radă cu niște şcolari leneși care caută să chiulească de la îndatoririle lor şi să le amintească, fără ocolișuri că ucrainenii aşteaptă de la parlamentarii Radei încă multe şi mai ales eliberarea celor care sunt „prizonierii Kremlinului”.
„Va spun ca nimic şi nimeni nu a fost uitat și nimic nu a fost iertat. Și poporul ucrainean nu o sa ne lase să stăm comod în scaunele noastre de aici trădându-l… Ucraina este mai presus de orice – mai presus de viaţa celor care stau aici acum, în aceasta încăpere, Ucraina este mai importanta decât viețile noastre…”
După discurs, colegii ei din Radă au căutat sa minimalizeze și efectul eliberării ei pentru ucraineni și pentru viaţa politica a ţării. Un politician din partidul preşedintelui Poroşenko, Leonid Kozacenko a declarat agenţiei Reuters că discursul femeii nu i-a speriat pe toţi parlamentarii. Un parlamentar al opoziţiei, citat de Reuters, Vasim Rabinovici, crede ca Nadia a adus într-adevăr un suflu nou in viaţa politica a Ucrainei, dar că, făcând parte din partidul Iuliei Timoşenko, va trebui mai intâi să soluţioneze, în cadrul partidului, cine va fi „lidera”. „Avem acum doua leoaice într-o singură cuşcă. Vom vedea ce va ieşi”, a spus deputatul citat de Reuters.
Nadia Savcenko a fost condamnata in luna martie la 22 de ani de închisoare de către un tribunal rusesc, iar cele 708 zile de detenţie ale ei au fost marcate de greve ale foamei şi de acţiuni de sfidare a autorității Rusiei, care, aşa cum a susţinut de la bun început, nu a avut nici un drept nici să o captureze, nici sa o ţină închisa şi nici sa o judece. Femeia a respins toate acuzaţiile care i-au fost aduse…
Kremlinul a prezentat eliberarea sa drept un act „umanitar”, dar unii observatori politici spun că el a fost bine calculat de preşedintele Rusiei. Vladimir Putin, cu câteva săptămâni înainte ca Uniunea Europeană sa decidă asupra sancţiunilor impuse Rusiei acum 2 ani, odată cu anexarea Crimeii în începerea ostilităților in Donbas.
Reamintim că din aprilie 2014 şi până acum peste 9300 de oameni au fost ucişi in luptele între forţele guvernamentale si separatiştii susţinuţi de Rusia.