„Copilărie fără frontiere”

Directoarea adjunctă Svetlana Jitaru de la Grigoriopol și elevele sale Ariadna Pricinoc și Anastasia Stepanov

Un eveniment la care au participat astăzi sute de elevi care studiază la licece cu limbă de predare română din stînga Nistrului.

Elevii liceelor și gimnaziilor cu predare în limba română din stânga Nistrului au primit astăzi în donaţie cărți din partea filialei din Republica Moldova a Televiziunii Române. De asemenea, au fost donate şi 500 de cărţi pentru copii, semnate de Sergiu Botezatu. În opt instituții de învățământ din regiunea transnistreană a ţării se predă în limba română, iar singurele locuri unde elevii au acces la manuale scrise în grafia latină sunt bibliotecile școlare.

Your browser doesn’t support HTML5

Pentru o copilărie și o limbă română fără frontiere...

Copilărie fără frontiere” aşa se numeşte evenimentul la care au venit astăzi sute de elevi care studiază la liceele cu predare în limba română din stânga Nistrului. La Chişinău, ei au avut parte de un concert cu muzică şi dansuri, dupa care s-au ales şi cu daruri. 1500 de cărţi au fost donate liceelor şi gimnaziilor din regiunea transnistreană a ţării. Ariadna Pricinoc, elevă în clasa a şaptea de la Liceul „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol, spune că doar la biblioteca şcolară sau acasă mai poate citi cărţi în grafia latină, în rest, în regiune se găseşte doar literatură în limba rusă sau, mai trist, constată ea, cu anacronicul alfabet chirilic:

„Suntem în localitatea noastră şi nu putem cumpăra o carte care să o citim în română. E foarte dureros faptul că nu ne pot înţelege că vrem să studiem în limba română. Nu este voie. La şcoala noastră copiii merg la bibliotecă, sunt dornici de carte, vor să ştie foarte multe. În oraş nu avem acces la cărţi în limba română, sunt doar cărţi în limba rusă.”

Din cauza presiunilor administraţiei transnitrene 13 ani în urmă, Liceul „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol a fost nevoit să-şi schimbe sediul în satul Doroţcaia. Cele două localităţi sunt despărţite de o vamă instalată de miliţienii de la Tiraspol. Zilnic, patru autobuze sunt puse la dispoziția elevilor care pleacă la şcoală.

Your browser doesn’t support HTML5

La şcoala de refugiu…

În ziua de 31 mai, 150 de copii au încheiat anul şcolar la liceul „Ştefan cel Mare”. Mai puţini decât în anii trecuţi, constată cu regret directoarea adjunctă a instituţiei, Svetlana Jitaru:

„Uneori chiar învaţă la noi şi în ultimul an se întâmplă că pleacă la şcolile transnistrene pentru că acolo e mai simplu să ia un examen. În plus, ei fac 11 ani în şcolile subordonate regimului, după care, atunci când vin la Chişinău, Ministerul Educaţiei le converteşte nota de cinci, cum era pe vremuri, în nouă sau chiar zece. Nu înseamnă că noi vrem să fie ei desconsideraţi, nu, dar nu poate fi convertită nota de cinci cu nouă sau zece pentru că elevul nu învaţă limba română aşa cum ar trebui să o studieze. Cum poate avea aceeaşi valoare cu elevul care a studiat după programa naţională?”

Filiala din Republica Moldova a Televiziunii Române şi-a făcut o tradiţie deja din a dona cărţi instituţiilor de învăţământ în stânga Nistrului. Nicolae Mocanu, specialist marketing, originar şi el din regiunea transnistreană, spune că nu întâmplător au fost alese liceele cu predare în limba română pentru donaţia de cărţi:

„Cunosc criza acută de cărţi româneşti în regiunea transnistreană. S-a pus de foarte multe ori această problemă: copiii încă mai au cărţi, romane pe care le citesc în grafie chirilică. Ei sunt obligaţi, practic, să înveţe alfabetul chirilic, rusesc ca să citească romane. Din acest punct de vedere ne-am gândit că orice carte românească este un pas în susţinerea acestor copii.”

În regiunea transnistreană, pe lângă cele câteva licee cu predare în limba română şi programă şcolară adoptată la Chişinău, sunt mai multe şcoli cu predare în limba română cu alfabet rusesc, numită în regiune moldovenească, în care se aplică programa adoptată la Tiraspol. Despre manuale scrise în grafia latină în aceste şcoli nici nu poate fi vorba.