Manevrele militare începute astăzi în Polonia sub numele de cod “Anaconda-16” sunt cele mai ample din istoria post-comunistă a țării. 31.000 de militari din 20 de țări, zeci de avioane de luptă și nave, 3000 de vehicule trebuie să arate capacitatea de răspuns rapid a Alianței Nord Atlantice - NATO, ansamblul fiind și un preludiu la summitul NATO de luna viitoare de la Varșovia.
Your browser doesn’t support HTML5
Trupele americane formează pivotul central al manevrelor, iar la exerciții participă și două țări din afara NATO: Georgia și Ucraina. Pentagonul a adus în Polonia un regiment de blindate bazat anterior în Germania, în paralel cu simularea, în Marea Baltică a unei misiuni de răspuns în fața unui atac rusesc.
Șeful de Stat Major al Armatei SUA, generalul Mark Milley, a spus, înainte de începerea manevrelor:
„Armata Statelor Unite, și în general SUA în ansamblu urmăresc un singur scop cu operațiunea Anaconda, și anume să putem arăta împreună că suntem umăr la umăr cu poporul polonez, umăr la umăr cu armata poloneză, și de asemenea alături de NATO pentru a ne asigura că toate țările din NATO rămân libere și independente.”
La rândul său, ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, a adăugat: „Manevrele militare Anaconda sunt un exercițiu care caută doar să arate capacitatea statelor membre ale Alianței de a-și apăra flancul de răsărit.”
Manevrele vin la câteva săptămâni numai de la inaugurarea scutului anti-rachetă din Europa de Est, dispozitiv din care instalații esențiale se află în România, la Deveselu. Tot așa, Pentagonul a decis să-și mărească de patru ori cheltuielile militare în Europa, urcând la un buget de $ 3,4 miliarde, în paralel cu menținerea, prin rotație, a unei brigăzi blindate în Europa de Est, precum și în paralel cu forțele NATO desfășurate în Polonia și în țările baltice.
Manevrele Anaconda au adus reacții furioase din partea Moscovei, care deja amenințase România și Polonia pentru că adăpostesc scutul anti-rachetă. Exercițiul începe așadar pe fondul tensiunilor din relația Occidentului cu Rusia. Chiar ieri, ministrul de externe al Rusiei i-a transmis omologului său finlandez că Rusia va lua măsuri severe, dar neprecizate, ca răspuns la activitatea NATO sporită din zona Balticii. Serghei Lavrov a făcut remarca la o întâlnire la Moscova cu șeful diplomației finlandeze Timo Soini, în timp ce NATO lansa Baltops 16, primul său exercițiu naval anual ținut pe teritoriul Finlandei neutre. Lui Lavrov, ministrul de externe al Finlandei, Timo Soini, i-a răspuns: „Finlanda ia aceste măsuri în deplină independență, cu scopul de a-și garanta securitatea… și doar atât.”
În fața a ceea ce e perceput ca amenințarea rusească, nu doar țările neutre precum Finlanda și Suedia își schimbă atitudinea față de NATO, căutând să se apropie de Alianță, dar și Germania a decis, pentru prima oară după al Doilea Război Mondial, să își mărească bugetul armatei și numărul de trupe.