Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă a monitorizat în ultima jumătate de an procedurile de achiziții publice la 30 de autorități, iar principala constatare este că în continure sunt nereguli la etapa de întocmire a dosarelor de achiziție, autoritățile publice nu se asigură cu o garanție a execuției contractului, iar alteori licitațiiile sunt câștigate de unul și același agent economic. Acestea, dar și alte concluzii, au fost discutate azi la o nouă ședință a Clubului Jurnaliștilor de Investigație, la care a participat corespondenta Europei Libere.
Your browser doesn’t support HTML5
În timpul monitorizarii celor peste 350 de achiziții publice tocmai a intrat în vigoare noua lege ce reglementează procedurile de aprovizionare. Parte din prevederile care ar urma să sporească independența Agenției de Soluționare a Contestațiilor bunăoară, sunt salutate de experți. Dar rămân încă nesoluționate problemele ce țin de transparența și planificarea achizițiilor publice, susține Olesea Stamate de la Asociația pentru Guvernare Eficientă. Or, îngrijorarea experților este susținută de rezultatele monitorizării care arată că la nivel local, din 20 de autorități, 13 au întocmit planuri de achiziții și doar opt le-au și publicat.
Justificarea invocată cel mai des este lipsa legii bugetului național adoptat în Parlament, ceea ce împiedică planificarea unor cheltuieli, chiar dacă achiziții se fac în continuare:
„La Consiliul Raional Telnești, lucrările de construcție a blocului curativ numărul patru nu au fost incluse în planul de acchiziții și nici nu au fost prevăzute, deci a fost realizată ad hoc achiziția. Sau la Consiliul Raional Ialoveni, achiziția de patru automobile, cum au declarat cei de la consiliu, a fost o promoție și au trebuit să o folosească, achiziționând deodată patru automobile. Evident fără un plan de achiziții și fără a consulta cetățenii.”
Pe lângă faptul că încheie contracte cu agenții economici fără a avea un plan de achiziție, multe autorități publice nu anexează la dosar toate actele necesare care ar proba corectitudinea licitației și faptul că a fost selectată cea mai potrivită ofertă, remarcă Olesea Stamate:
„Informația prezentată pe tender.gov.md diferă de cea prezentată în registrele de evidență a contractelor autorităților contractante. Păstrarea neglijentă a dosarelor de achiziții este un al aspect pe care l-am observat. Deci faptul că lipsesc multe acte din dosarele de achiziție, și acte importante, de exemplu procesul verbal de evaluare a ofertelor, procese verbale de deschidere a licitații, declarațiile membrilor de imparțialitate. Trei sunt semnate, trei sunt anexate nesemnate. Sunt chestii care semnalează neseriozitatea și iresponsabilitatea membrilor grupului de lucru față de procedurile în sine.”
Monitorizarea achizițiilor a scos la iveală și faptul că autoritățile publice nu semnează și contracte de garanție care ar obliga agenții economici să respecte termenele de realizare a lucrărilor și rigorile de calitate a serviciilor prestate. Experții au identificat mai multe cazuri în care deși s-ar fi cerut penalități, autoritățile au trecut cu vederea neglijența agentului economic, spune Olesea Stamate:
„Nesancționarea este o practică comună, uniformă, pur și simpu nu am întâlnit cazuri în practica noastră de monitorizare de sancționare a agentului economic neperformant.”
În asemenea situații, autoritățile ar putea face uz de posibilitatea de face o reclamație la Agenția Achiziții Publice, unde există și o ,,listă neagră” în care se regăsesc agenți economici care nu au respectat obligațiile contractuale. Timp de trei ani, aceștia au interdicție de participare la procedurile de achiziții publice.
Directoarea centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac crede că nu se recurge la sancțiuni, pentru că, spune ea în majoritatea achizițiilor publice pot fi depistate nereguli și scheme de corupție.
În acest sens, jurnalista face referire la 16 investigații jurnalistice realizate în perioada februarie- mai a acestui an. Autorii au dezvăluit situații în care licitațiile erau câștigate de membrii famililei autorităților contractate, sau cazuri în care lucrări de milioane au fost pur și simplu abandonate.
Sunt materiale care scot în vileag conflicte de interese și totodată ineficiența autorităților locale, cum se întâmplă în Criuleni, de exemplu, spune Cornelia Cozonac:
„O altă investigație ține de reparația fără sfârșit, timp de 15 ani a două grădinițe într-un sat din raionul Criuleni. Copiii pentru grădiniță stau în niște încăperi neadecvate, dar din bugetul local se pompează resurse pentru tocmai două grădinițe și nici una, nici alta nu este finalizată.”
Urmare a acestei etape de monitorizare, experții au ajuns la concluzia că deși legislația în domeniul achizițiilor publice este în continuă perfecționare, lipsesc mecanismele de control. Și astfel, multe din autorități, atât la nivel local cât și cele de nivel central, continuă să admită cu bună știință încălcări atunci când organizează licitații publice și desemnează câștigătorii.