Un cuplu de polițiști francezi uciși de un atacator implicat în activități teroriste

Forțele speciale de poliție franceze RAID în timpul atacului de la Magnanville...

François Hollande: „Franța se confruntă cu pericolul terorismului de mare magnitudine”.

Autoritățile franceze spun că uciderea unui comandant local de poliție și partenerei acestuia în apropierea Parisului, noaptea trecută, a fost un act de terorism și avertizează că Franța se confruntă cu asemenea amenințări „de mare magnitudine”.

Polițistul a fost înjunghiat în fața casei sale din apropierea capitalei franceze de un atacator care și-a declarat apartenența la gruparea Statul Islamic și care a fost, de asemenea, ucis de forțele speciale.

Președintele François Hollande a spus, după o ședință cu oficialitățile responsabile de securitate, că nu există vreo îndoială în legătură cu natura atacului. Hollande a spus că polițistul ucis era comandant de poliție, iar partenera sa, funcționară publică în Ministerul de Interne. „A fost, fără tăgadă, un act de terorism atât pentru că atacatorul dorea să fie recunoscut ca atare, cât și pentru că organizația căreia i-a jurat loialitate și-a revendicat responsabilitatea pentru atac”, a spus președintele francez.

Membri ai forțelor speciale franceze la Magnaville

Potrivit agenției Associated Press, surse ale poliției l-au identificat neoficial pe atacator drept Larossi Abbala, un tânăr de 25 de ani, care se afla sub monitorizare. În 2013, acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru implicare în activități teroriste sub acuzația de recrutare a jihadiștilor și trimiterea lor în Pakistan.

La Magnaville în cursul nopții trecute...

Suspectul a înfipt de nouă ori cuțitul în polițistul de 42 de ani, iar apoi s-a baricadat în casa acestuia, din localitatea Magnanville, la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de Paris. Forțele speciale l-au ucis când au luat casa cu asalt, după eșuarea negocierilor. Partenera polițistului a fost găsită moartă în casă, dar fiul lor de 3 ani a supraviețuit.

Imediat după atac, o agenție de presă apropiată Statului Islamic, agenția Amaq, a spus că gruparea teroristă își revendică responsabilitatea.

Președintele Hollande a mai spus că magnitudinea pericolului terorist cu care se confruntă Franța este foarte mare, dar țara sa nu este singura în această situație: „Franța nu este singura țară vizată, după cum am văzut în ultimele câteva zile în Statele Unite, la Orlando. Am mai văzut asta în Europa și alte țări din lume. Franța se confruntă cu pericolul terorismului de mare magnitudine”.

Dacă implicarea Statului Islamic se confirmă, asasinatele de noaptea trecută vor fi primele săvârșite în Franța de un militant de când autoritățile au impus starea de urgență în urma atacurilor teroriste de la Paris din noiembrie, soldate cu 130 de morți.

Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, a spus că guvernul francez rămâne pe deplin mobilizat: „Guvernul este mobilizat pe deplin deja de multe luni, făcând față unui pericol pe care nu am încetat să-l considerăm de nivel ridicat. Este de nivel ridicat în Franța, În Europa, în Occident”, a spus Cazaneuve, menționând și el atacul de la Orlando, în care un simpatizant al grupării Statul Islamic a ucis 49 de oameni într-un club de noapte gay, pe 12 iunie.

În Franța, forțele de securitate se află în alertă și datorită Campionatului European de Fotbal (Euro 2016) pe care țara îl găzduiește între 10 iunie și 10 iulie.