Viorel Cibotaru: „Am un profund sentiment că țara noastră trebuie salvată din numeroasele crize”

Interviul dimineții cu noul președinte al PLDM.

Partidul Liberal-Democrat al fostului premier Vlad Filat întemniţat preventiv sub acuzaţii de corupţie şi-a ales sâmbăta, la cel de-al 7-lea congres, un nou lider în persoana directorului executiv al Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, fost ministru al apărării în 2015.

Viorel CIbotaru

Viorel Cibotaru este invitatul nostru matinal de astăzi.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul dimineții cu Viorel Cibotaru (PLDM)

Europa Liberă: Să spunem lucrurilor pe nume, dle Cibotaru: PLDM este într-un fel la pământ. Şi-a pierdut liderul urmare a unei poveşti extrem de urâte; şi-a pierdut mai multe organizaţii locale, unele au plecat la PD, altele la PPEM și la alte partide; şi-a pierdut vreo 5-6 mandate dacă de care dispunea în Parlament; poziţia de participant la guvernare, dar și o parte din electorat, aşa cum o arată sondajele. Aţi preluat, aşadar, un partid aflat în suferinţă. Cum arată, în planurile Dvs. procesul de ridicare?

Viorel Cibotaru: „Am devenit președintele unui partid care a obținut o victorie extraordinară în ultimul timp: a ieșit din această guvernare profund coruptă şi s-a desprins de complicitatea în delapidarea fondurilor publice. Și, de fapt, Partidul Liberal-Democrat este astăzi într-o fază de reformare foarte energică și eu nu cred că această intonație extrem de pesimistă caracterizează ceea ce este astăzi Partidul Liberal-Democrat.”

Europa Liberă: Nu e vorba de intonaţie. E o înşiruire logică de fapte…

Viorel Cibotaru: „Totuşi, aşa o abordare caracterizează poate pe cineva care rămâne descurajat de ceea ce se întâmplă în țara noastră. De fapt, și pe mine m-a ghidat acest sentiment de descurajare și de decepție de faptul cum se desfășoară lucrurile, inclusiv în clasa politică. Poate asta a fost un motiv care m-a făcut să mă implic mult mai activ în procesul politic și am un profund sentiment că țara noastră practic trebuie să fie salvată astăzi din acele crize care de fapt cuprind toate sferele societății.

Eu cred că asta este o lecție principală pe care am scos-o din Congresul al VII-lea al Partidul Liberal-Democrat. Și, de fapt, PLDM este un partid viu ca niciodată, este un partid puternic, cu oameni extraordinari, pur și simplu extraordinari. Și acea discuție, acele dezbateri foarte consistente, pertinente care s-au referit la agenda atât a partidului, cât și a societății noastre, și a țării, mă fac să cred că nu trebuie să pierdem optimismul, ba din contra, trebuie să ne reorganizăm rândurile noastre și să continuăm lupta pentru crearea unei vieți adecvate, unei vieți normale pentru fiecare cetățean al acestei țări.”

Europa Liberă: Vă întrebam cum, la modul practic, credeți că se poate obţine revigorarea partidului?

Viorel Cibotaru: „La modul practic, partidul, de fapt, înfăptuiește această reformă, odată cu deciziile Consiliului Național de a trece în opoziție, odată cu această criză care sigur s-a reflectat inclusiv asupra partidului.

În primul rând vreau să spun că partidul a efectuat o curățire a rândurilor sale - unii au părăsit cum ați spus și Dvs. rândurile benevol, alții au fost impuși printr-o campanie nemaipomenită în istoria Republicii Moldova de presiuni asupra liderilor de diferite niveluri, inclusiv din organizațiile teritoriale - primari, consilieri, unii au fost momiți, alții au fost șantajați, au fost impuși prin constrângere din cadrul intern și extern al instituțiilor în care activau să părăsească rândurile partidului. Dar eu cred că partidul a avut de câștigat când a pierdut profitori de diferit ordin.

Această reformă se efectuează atât prin abordarea unei noi atitudini, atât prin plecarea unor cadre care, de fapt, nu reprezentau partidul și doctrina acestui partid, prin amendamentele pe care le-am efectuat, și în cadrul acestui Congres, inclusiv la statutul partidului, care se referă la mai multe mecanisme de funcționare: la funcționarea mecanismului de cotizații, cum se formează cotizațiile, unele ajustări cerute, inclusiv de modificările la legislația cu privire la partide politice, mecanismul de alegere a președintelui partidului și multe alte aspecte care vin să revigoreze, cum ați spus, activitatea partidului, dar și în deciziile pe care le vom lua în privința programului politic, a modului cum partidul se va poziționa față de problemele vitale ale societății, ale oamenilor vizavi de activitatea politică, modul cum vom reacționa la tot ce face, dar mai ales ce nu face actuala guvernare.”

Europa Liberă: Va fi un alt PLDM sau totuși rămâneți pe același segment? De ce vă întreb, pentru că locul parcă deja e ocupat: există, aproape pe acelaşi segment electoral, Partidul Platformei DA, există PAS-ul Maiei Sandu, mai există PPE a lui Iurie Leancă, mai există de ce nu PL. Cum vă veți raporta la aceste partide?

Viorel Cibotaru: „Partidul Liberal-Democrat nu a părăsit acel spațiu politic pe care l-a ocupat și l-a dominat în ultimii ani. Noi suntem același partid doctrinar, cu aceleași viziuni, cu aceleași priorități pe care le-am reiterat, inclusiv în declarația Congresului. Că au mai apărut alți actori în acest spațiu este realitatea zilei. Dar eu cred că una din sarcini este sigur că convingerea electoratului nostru, convingerea electoratului fidel al Partidului Liberal-Democrat care astăzi, trebuie să confirm, este dezamăgit, inclusiv de greșelile pe care le-a făcut Partidul Liberal-Democrat, dar mai mult din cauza acelei campanii de faimă, campanii de presiuni de toate nivelurile, de fapt, care a însoțit activitatea partidului în ultimii ani și campanii de lichidare a Partidului, atât de pe partea stângă a eșichierului politic, cât și de reprezentanții partenerilor de guvernare au făcut ca aceste simpatii ale electoratului să încline în zona indecișilor.

Eu sper foarte mult că oamenii vor simți și vor vedea această nouă calitatea a Partidului Liberal-Democrat, care și-a încheiat etapa de regăsire a sa într-o opoziție dură față de actuala guvernare. Și eu cred că prin acțiunile noastre și prin abordările noastre, atât în cadrul evenimentelor politice, cât și în cadrul activităților legislativei, prin fracțiunea Parlamentului Republicii Moldova, noi ne vom reitera poziția noastră de unul din partidele - lidere ale eșichierului de dreapta, inclusiv prin efortul de identificare acum a unui candidat unic pentru alegerile prezidențiale.”

Europa Liberă: Tocmai asta vroiam să vă întreb în continuare. Probabil prima sarcină acum e să vă hotărâți dacă participați sau nu la prezidențiale?

Viorel Cibotaru: „Noi am hotărât acest lucru și partidul și-a anunțat poziția sa prin declarația Congresului care este obligatorie pentru toate organele partidului. Noi vom contribui pentru identificarea unui candidat unic de dreapta care să corespundă tuturor așteptărilor, atât a electoratului Partidului Liberal-Democrat, și în general a cetățenilor Republicii Moldova. Noi suntem angajați în acest proces de dialog și discuții cu alte partide de dreapta, noi discutăm despre mecanismul identificării. Am în vedere candidatul unei drepte. Și astăzi partidele din opoziție participă la acest dialog.”

Europa Liberă: Un candidat al dreptei doar din opoziție, sau și a dreptei de la guvernare?

Viorel Cibotaru: „Astăzi este vorba în exclusivitate de un candidat unic care va fi identificat de cel puțin patru partide care s-au angajat în acest dialog, mă refer la Partidului Liberal-Democrat, Partidul DA, Partidul PAS și PPE. Dacă acestui proces i se vor alătura și alte partide înseamnă că va fi o candidatură comună, dar, de fapt, ne dorim o candidatură care să fie susținută nu doar de alegători cu viziuni de dreapta, dar din întreaga societate.”

Europa Liberă: Deci, candidat comun al dreptei de opoziție deocamdată. Pe de altă parte, cât de mare vi se pare probabilitatea ca Igor Dodon, liderul socialiştilor care optează pentru o apropiere mai mare de Rusia să devină preşedinte şi cum vă uitaţi la o astfel de perspectivă?

Viorel Cibotaru: „Eu nu cred că Igor Dodon va deveni președinte. Acest lucru este imposibil dacă e să judecăm vizavi de acele viziuni ale electoratului din Republica Moldova. Problema este de mobilizare a electoratului și eu cred că asta este una din sarcinile pe care le vom urmări - să contribuim la mobilizarea electoratului de dreapta, ca să câștige candidatul nostru.”

Europa Liberă: Încă un subiect important pe care aș vrea să-l discutăm pentru a vă înţelege viziunea: autorităţile, deja în lipsa PLDM, se bucură acum parcă de un anumit credit de încredere din exterior, s-au reluat nişte vizite ale unor demnitari, se fac anunţuri încurajatoare despre ameliorarea relaţiei cu FMI. Credeţi în reuşita acestor demersuri, credeţi că chiar se avansează cu reformele în Moldova?

Viorel Cibotaru: „Ceea ce vedem noi, de fapt, după instalarea noului Guvern e că s-a produs o schimbare de 180 de grade a atitudinii partidelor de bază din Republica Moldova. Mă refer aici la Uniunea Europeană, la Statele Unite ale Americii și la alți parteneri importanți pentru Republica Moldova și poate fi manifestată prin pierderea nu doar a încrederii, dar și a acelei atitudini personificate prin care a fost caracterizată în ultimii ani. Eu nu cred că acest tip de încredere poate fi ușor întoarsă doar prin niște declarații de intenții și prin acțiuni controversate.

Sigur că Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, România și alți prieteni, parteneri ai Republicii Moldova, nu se vor întoarce față de Republica Moldova. Dar guvernarea aceasta, de fapt, a primit un cartonaș roșu și lucru acesta nu este doar unul simbolic, el se reflectă inclusiv prin abordările și prin agenda contactelor, discuțiilor cu această guvernare. Cu guvernarea nu se discută mai mult decât despre un minim foarte dur de condiții pe care această guvernare nu este capabilă să-l îndeplinească în măsura în care este necesar.

Factorul european este subreprezentat în această guvernare, acțiunile nu sunt coerente și eu nu cred că această încredere poate fi ușor întoarsă doar cu declarații care nu se reflectă în activitate. Și nici să nu vă așteptați la niciun fel de încredere sau parteneriat adevărat cu Uniunea Europeană sau cu Statele Unite ale Americii.”

Europa Liberă: Fostul lider al PLDM, Vlad Filat, susţine într-o ultimă postare pe FB că a ajuns pe banca acuzaţilor pentru că a „îndrăznit să lupte” cu democratul Vlad Plahotniuc şi cu „sistemul lui diabolic”. Dvs. personal ce abordare veţi avea faţă de acest subiect?

Viorel Cibotaru: „Eu îi mulțumesc lui Vlad Filat care avut o adresare specială față de Congres, depunându-și mandatul de președinte și adresându-se viitorului președinte. Vlad Filat rămâne fondatorul Partidului Liberal-Democrat și nimeni nu poate să-i ia această calitate. În rest, eu cred că lui Vlad Filat astăzi trebuie să i se asigure un proces absolut echitabil și deschis pentru ca societatea să însușească totul ce se face în această direcție și lui Vlad Filat trebuie să i se ofere toate posibilitățile pentru a se exprima în cadrul acestui proces și pentru a putea explica ce s-a întâmplat. Una din sarcinile, de fapt, de bază pe care Congresul le-a formulat pentru conducerea partidului este ca să continue toate tipurile de investigații vizavi de acest furt al miliardului, găsirea vinovaților și întoarcerea banilor.”