Noul lider al Partidul Liberal Democrat din Moldova este Viorel Cibotaru, directorul executiv al Institutului European de Studii Politice. Cibotaru, fost ministru al apărării în 2015, a fost ales la al 7-lea congres al formațiunii. El a spus între altele că prioritățile sale sunt continuarea reformei în interiorul partidului, consolidarea puterii formațiunii de a trimite reprezentanți în funcțiile publice și continuarea priorităților PLDM legat de aflarea adevărului în ce privește „furtul miliardului”. Europa Libera i-a căutat opinia despre aceasta schimbare în vârful PLDM-ului, analistului politic si activistului civic Igor Botan, directorul executiv al Asociatei pentru Democraţie Participativă ADEPT.
Igor Boţan: „Partidul Liberal Democrat are nevoie de o refacere totală a imaginii şi probabil ei au decis să aducă în fruntea partidului o persoană care nu a fost în partid anterior, nu a stat la baza constituirii acestui partid. Deci, în acest mod se taie cordonul ombilical, dacă îi putem spune aşa, dintre conducerea precedentă şi noua conducere. S-ar putea ca în situaţia în care se află Partidul Liberal Democrat să fie o decizie corectă, o decizie deşteaptă, să-i zicem aşa.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dar prin faptul că au participat încă doi membri ai acestui partid, care s-au retras înainte de vot, nu aţi avut senzaţia că Viorel Cibotaru a fost practic singurul care a acceptat să-şi ia povara aceasta pe umeri?
Igor Boţan: „Am avut această senzaţie. Şi, în general, părerea mea este că cultura politică a elitelor trebuie şi ea să evoluţioneze odată cu cultura politică a maselor largi a cetăţenilor. Trebuie încetăţenită această practică, că totuşi alegerile la funcţia de conducere a partidelor politice trebuie să aibă loc în bază de alternativă, mai cu seamă că partidele, odată cu adoptarea bugetului şi a legii din aprilie anul precedent, vor fi finanţate de la bugetul de stat.
Noi, cetăţenii, trebuie să ştim că aceste vehicule care leagă societatea civilă de societatea politică, cum sunt partidele, funcţionează în baza unor legi foarte clare, putem şti cum se aleg liderii acestor partide, cum acţionează formaţiunea per ansamblu şi să putem cere acestor partide dări de seamă. Pentru că ei vin şi ne promit foarte multe, după care aflăm că sunt implicaţi liderii în tot felul de lucruri foarte-foarte urâte.”
Europa Liberă: De regulă, un partid care ajunge în situaţia în care a ajuns PLDM, şi aici există câţiva indicii care arată că situaţia nu este bună, de regulă, partidele ziceau că ajung în această situaţie urmare a unor greşeli. Au fost greşelile acestui partid legate de personalitatea lui Vlad Filat sau nu întocmai?
Igor Boţan: „Din punctul meu de vedere, toate problemele Partidului Liberal Democrat sunt legate de persoana lui Vlad Filat. Să nu uităm că atunci când a fost constituit acest partid, în 2007, Vlad Filat a procedat foarte frumos, corect, a adunat o echipă de oameni care atunci când ieşeau în scenă atrăgeau simpatiile oamenilor, încrederea.
După care am văzut că rând pe rând aceşti oameni l-au părăsit pe Vlad Filat, el a rămas singurul monstru sacru din echipa care a pus bazele Partidului Liberal Democrat. Şi ulterior am auzit chiar unele explicaţii nu de la cineva, ci de la preşedintele Curţii Constituţionale, domnul Alexandru Tănase, care a făcut o declaraţie, din punctul meu de vedere, demnă de toată aprecierea şi respectul, care a spus: „Domnilor, problema partidelor politice în Republica Moldova e legată de finanţatorii acestor partide, care devin un fel de proprietari ai partidelor. Nimeni din anturajul şefului nu mai poate veni cu lucruri legate de schimbarea opticii asupra lucrurilor, pentru că imediat i se spune în faţă: „Când vei finanţa partidul, atunci vei veni cu tot felul de propuneri’.”
Eu cred că această destăinuire merită să fie apreciată şi sper că de acum înainte o nouă conducere a Partidului Liberal Democrat va tăia acest cordon ombilical, cum l-am numit, şi lucrurile vor reveni la normalitate. Dar şi aici nu trebuie să ne facem iluzii. Partidul în starea în care a ajuns el nu cred că are perspective foarte frumoase, deşi poate avea resurse. Şi aceasta e o chestie foarte importantă. Un lucru e cert, au plecat conjuncturiştii şi acesta e un punct forte acum al partidului care vrea să renască, cei care au fost conjuncturişti au plecat.
Partidul a trecut în opoziţie ca să se refacă, dar punctul forte al acestui partid este că undeva a cincea parte din cele 40 de milioane de lei care vor fi distribuite Comisiei Electorale Centrale ca apoi să fie distribuite partidelor politice vor reveni Partidului Liberal Democrat. Deci, o cincime din 40 de milioane ne dăm seama că e o sumă destul de bună pentru a încerca să se refacă structurile teritoriale, structura centrală şi de a avea o activitate pe eşichierul politic demnă de a fi apreciată. Să sperăm că aşa va fi.”
Europa Liberă: Cel mai apropiat test pentru toate partidele, nu numai pentru PLDM, vor fi prezidenţialele care, probabil, vor avea loc în această toamnă, pe 30 octombrie. Dacă vă uitaţi la PLDM, cu ce muniţie pleacă acest partid în aceste alegeri? Care ar putea fi contribuţia acestui partid la această opţiune pe care parcă au exprimat-o mai toţi liderii de pe dreapta politică, dreapta din afara Parlamentului, de a avea un candidat unic la Preşedinţie?
Igor Boţan: „Acum Partidul Liberal Democrat are un prilej excelent de a demonstra opiniei publice că poate fi un element constructiv. Dacă acest partid, aşa cum spune noul lider, va participa la identificarea unui candidat comun din partea dreptei de alternativă pro-europene, atunci acest partid poate într-adevăr juca un rol, pentru că este singurul partid care are resurse pe care le poate utiliza deschis şi cred că contribuţia lui poate fi cu resurse şi cu o viziune proaspătă, nouă.
Dacă ei ar dori să folosească o parte din aceste resurse pentru finanţarea campaniei unui candidat comun, aceasta va fi cea mai bună cale de reabilitare a imaginii. Din punctul meu de vedere, candidatul comun în niciun caz nu trebuie să fie din partea Partidului Liberal Democrat, dar contribuţia lor, un fel de altruism în numele binelui public şi a refacerii imaginii, ar fi de mare folos şi pentru partid, şi pentru dreapta pro-europeană de alternativă. Deci, ei au la îndemână un şir de instrumente pe care nu le au partidele emergente de pe acest segment.
Să vedem cum vor proceda şi dacă vor face faţă exigenţelor care pot apărea din partea societăţii faţă de o formaţiune care a ajuns într-un impas major, dar care vrea să se recupereze şi să recucerească încrederea cetăţenilor. Să fie într-un ceas bun, putem să le spunem, pentru că numai cei care nu participă la lucruri importante nu greşesc. Aşa cum au greşit ei este dramatic şi pentru soarta partidului, şi liderului acestei formaţiuni, dar lucrurile trebuie refăcute.”