Procurorii anti-corupție l-au reținut miercuri pe 72 de ore pe omul de afaceri Ilan Shor, bănuit de înșelătorie și spălare de bani. Numele lui a fost asociat în ultimul an cu Vlad Filat, fostul premier pe care Shor l-a denunțat pentru afaceri necurate comune de-ale lor și i-a deschis calea spre o posibilă condamnare la ani mulți de pușcărie. Multă vreme, faptul că Filat era în arest, iar Shor, în libertate, a fost invocat de prietenii fostului premier ca o dovadă că Filat este o victimă a justiției selective. Acum, Shor este și el închis, cel puțin pentru câteva zile. Ce spun amicii și adversarii lui, încercând să afle dacă asistăm într-adevăr la o extindere a luptei cu corupția la vârful puterii din Moldova.
Unul dintre fruntaşii Mişcării „Ravnopravie”, Valerii Klimenko, cel care l-a susţinut în localele de anul trecut pe omul de afaceri Ilan Shor, consideră că reţinerea acestuia pentru 72 de ore nu reprezintă nimic altceva decât o „răfuială politică”. Shor, spune Klimenko, a preluat şefia formaţiunii acum patru zile, fapt ce ar fi nemulţumit anumiţi guvernanţi, care au încercat astfel să-l elimine de pe scena politică:
„Ilan Shor devine periculos pentru guvernare, pentru că prin succesele sale demonstrează că politica de cadre în Republica Moldova trebuie să fie alta. (…) Nu suntem împotriva unei anchete, dar credem că Ilan Shor nu trebuie închis fără motiv. De doi ani de când durează ancheta s-a prezentat la audieri de fiecare dată când a fost chemat, nu s-a ascuns de justiţie, ce motiv au să-l reţină? De obicei, procurorii spun: el poate influenţa martorii. Care martori? Băncile sunt lichidate. Pe cine să influenţezi. Se tem că poate dispărea? Nu a dispărut mai mult de doi ani, din contra, s-a stabilit aici şi conduce cu succes un oraş.”
În primăvara acestui an, procurori anticorupţie declarau pentru postul nostru de radio că pe numele lui Ilan Shor sunt două dosare penale, care aşteaptă răspunsurile comisiilor rogatorii din Letonia, Federaţia Rusă, SUA şi Ucraina.
Ieri, imediat ce a fost reţinut primarul de Orhei, procuroarea Adriana Beţişor a anunţat că decizia a fost luată în baza informaţiilor venite de peste hotare, suficiente ca oamenii legii să intenteze un nou dosar. Astăzi, procurorul general interimar, Eduard Harunjen, ne-a declarat că primarul de Orhei, în continuare nu poate părăsi ţara fără permisiunea magistraţilor, iar bunurile deţinute de el se află sub sechestru.
Vorbind în nume propriu, unul dintre liderii Platformei Demnitate şi Adevăr, fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, tratează cu scepticism intenţia autorităţilor de a vărsa lumină în dosarul devalizării băncilor:
„Eu cred că reţinerea Dlui Shor mai mult ţine de crearea unor aparenţe a luptei împotriva crimei la noi în ţară, decât ceva real. Deja mai mult de un an se discută problema referitoare la sustragerea unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova. Ni s-a promis că vor fi arestate toate persoanele vinovate, dar până acum vedem că doar Dl Filat a fost arestat. Dl Shor a fost şi anterior reţinut, dar apoi a fost eliberat. Nu este pentru prima dată când la noi în ţară se fac aşa jocuri. Sincer vorbind, eu aş dori foarte mult ca acest pas să fie unul real în lupta împotriva realităţii, dar practica din ultima perioadă nu ne dă prea mari speranţe în acest sens.”
Comentatori şi lideri de opinie au evitat până acum să se pronunţe tranşant pe cazul reţinerii primarului de Orhei. Socialistul Igor Dodon, scria astăzi pe pagina sa de Facebook că următoarele zile vor arăta dacă cetăţenii asistă la un spectacol televizat sau omul de afaceri în realitate va fi tras la răspundere. Fostul premier Ion Sturza, crede însă că cea de-a doua reţinere a lui Shor nu e nimic altceva decât „show pentru prostime, cu elemente de telenovelă, dar şi cu umilinţe”. Ilan Shor a fost reţinut pentru 72 de ore, iar procurorii au cerut arestarea acestuia pentru 30 de zile.