Sofia își clarifică poziția față de inițiativa României în Marea Neagră

La manevrele Nato „Breeze 2014“ în lagul apelor teritoriale bulgare

Boris Borisov: „În cadrul politicii comune de sancțiuni încercăm să ducem [față de Rusia] o politică echilibrată, de aceia am spus că doresc să văd în Marea Neagră veliere”.

Primul ministru al Bulgariei, Boiko Borisov, a vorbit în Parlament pe tema inițiativei României în Marea Neagră. Boiko Borisov a anunțat că „la summitul NATO de la Varșovia tema flotei comune a Bulgariei, României și Turciei, nu va fi discutată”. El însă a ordonat miniștrilor să explice poziția Sofiei în cadrul întâlnirilor neformale.

Your browser doesn’t support HTML5

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)

Premierul a spus că problema a fost ridicată pentru prima dată de colegul său român Dacian Cioloș, care a și propus semnarea unui memorandum. Răspunsul lui Borisov a fost: „avem multe sarcini de rezolvat, multe am și rezolvat, avem 110 de militari în Afganistan în timp ce alte țări membre NATO și-au retras contingentele.”

„Sunt convins, a adăugat Borisov, colegul Cioloș m-a înțeles. Drept urmare tema nu a fost abordată în cadrul conferinței de presă comună. După o săptămână însă președintele României Klaus Iohannis a pus-o din nou.”

„Ar trebui să tragem concluzia și să fim mai atenți, apărând interesul nostru și cel comun. „Noi cu România vom putea face zilnic exerciții militare în scopul de a îmbunătăți gradul de cooperare între cele două flote”, a spus Borisov.

El a pus într-un mod categoric problema solidarității în cadrul Alianței nord-atlantice. Legat de aceasta, Borisov a amintit că în timpul vizitei lui Putin în Turcia, o țară membră NATO, proiectul gazoductului subacvatic „South Stream” a devenit peste noapte „Turk Stream”, ocolind Bulgaria.

Două reactoare rusești s-au dus în Turcia, în timp ce Sofia trebuie acum să plătească un miliard pentru renunțarea la proiectul „Belene”. „Nu văd nici în acest caz solidaritatea”, a spus Borisov adăugând: „angajamentul nostru în cadrul NATO este clar - avioane aliate fac zilnic antrenamente pe aeroportul Graf Ignatievo, iar aeroportul militar Bezmer a devenit cât aeroportul internațional din Sofia”.

„Când a fost nevoie am fost fermi cu Rusia. Nu întămplător președintele Putin și ministrul de externe Lavrov mi-au făcut de multe ori cu degetul.”

„În cadrul politicii comune de sancțiuni încercăm să ducem [față de Rusia] o politică echilibrată, de aceia am spus că doresc să văd în Marea Neagră veliere”, a încheiat premierul bulgar.

Ministrul de externe Daniel Mitov a avertizat că Rusia stochează armament de alungul Mării Negre modificând balanța de forțe. În aceste condiții, a spus el, NATO trebuie să demonstreze clar că își va apăra membrii.