Petro Poroșenko la Sofia

Petro Poroshenko

Președintele ucrainean a efectuat o vizită oficială la Sofia unde s-a întâlnit cu omologul său Rosen Plevneliev și cu premierul Boiko Borisov.

„Nu recunoaștem și niciodată nu vom recunoaște ocuparea ilegală a Crimeii de către Federația rusă”, a declarat la conferința de presă comună cu omologul său ucrainean președintele Rosen Plevneliev. „Pentru noi Crimeea este Ucraina, iar Ucraina este Europa. În Marea Neagră vedem azi un arc al instabilității și conflictelor înghețate. Balanța de forțe în zonă a fost modificată într-un mod radical, ceea ce impune căutarea de garanții de securitate noi. Orice inițiativa în această direcție va fi sprijinită de Sofia cu condiția că va fi realizată sub egida Alianței Nord-Atlantice.

Bulgaria nu recunoaște legalitatea referendumurilor organizate de autoritățile autoproclamate de la Donețk și Lugansk. O treime din Giorgia este deasemeni ocupată. Sofia sprijină într-un mod ferm integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, a spus șeful statului bulgar.

Petro Poroșenko și Rosen Plevneliev

El a reiterat sprijinul Sofiei pentru viitorul european al Ucrainei. Uniunea Europeană este un proiect al păcii, al dezvoltării umane și economice a națiunilor. Criza ucraineană continuă să genereze amenințări la adresa întregii regiuni a Mării Negre.

Petro Poroșenko a dat o înaltă apreciere poziției categorice a Sofiei de a nu recunoaște anexarea Crimeii și de a condamna agresiunea Federației Ruse.

El a amintit că peste 300 000 de etnici bulgari trăiesc în Ucraina. În acest an se împlinesc 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări. Peste 240 000 de ucraineni vizitează litoralul bulgăresc al Mării Negre. Acest număr va crește după ce în curând vor fi anulate vizele europene pentru cetățenii ucraineni.

„Acțiunile Rusiei în Ucraina, semnarea acordurilor cu autoproclamatele republici Osetia de Sud și Abhazia ca și șituația din Moldova reprezintă premise pentru înclinarea în continuare a balanței de forțe în favoarea Rusiei”, a avertizat azi ministrul bulgar de externe Daniel Mitov. „Rusia continuă să promoveze o politică de confruntare. Aceasta, împreună cu potențialul militar crescând și modernizat al Federației Ruse și disponibilitatea acesteia de a folosi forța reprezintă o provocare pentru NATO care impune un răspuns adecvat.”