Dmitri Rogozin la Tiraspol: „problemele economice de interes major pentru Transnistria” ar putea fi incluse în foaia de parcurs dintre Moldova și Rusia

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat la Tiraspol că „problemele economice de interes major pentru Transnistria, cum ar fi circulația trenurilor și tarifele”, ar putea fi incluse într-o viitoare foaie de parcurs pentru restabilirea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Rogozin a făcut declarația miercuri, după întâlnirea cu liderul administrației separatiste Evgheni Șevciuk, transmite agenția oficială de știri de la Tiraspol, Novosti Pridnestrovia. Tiraspolul și Moscova numesc drept „blocadă economică” regimul vamal impus de Moldova și Ucraina exportatorilor din regiunea transnistreană, care presupune înregistrarea lor oficială la Chișinău, de rând cu agenții economici din Moldova.

Elaborarea unei „foi de parcurs” pentru normalizarea relațiilor comerciale și economice moldo-ruse, relații marcate în ultimii ani de embargourile impuse de Moscova exporturilor moldovenești, a fost convenită la întâlnirea de marți, la Chișinău, între vicepremierul rus și omologul său moldovean Octavian Calmîc.

Dmitri Rogozin a spus că subiectele de interes pentru regiunea transnistreană ar putea fi discutate și la următoarea ședință a comisiei interguvernamentale moldo-rusă programată pentru finele anului.

Rusia și-a extins restricțiile comerciale asupra produselor din Moldova, dar nu și din regiunea transnistreană, ca urmare a semnării în 2014 a Acordului de Asociere dintre Moldova și UE. Rogozin a spus că în acest fel, Moldova și-ar fi încălcat angajamentele din cadrul CSI, iar foaia de parcurs ar presupune o revenire graduală la respectarea acestor angajamente.