Consiliul orășenesc Orhei refuză suspendarea lui Ilan Shor din funcția de primar

Procuratura Anticorupție va contesta în instanță decizia consilierilor orășenești.

Ilan Shor rămâne în funcția de primar al orașului Orhei după ce marți, Consiliul orăşenesc a respins cererea Procuraturii Anticorupţie de supendare a primarului. Ilan Shor se află în arest preventiv pentru 30 de zile după ce a fost reținut acum două săptămâni, sub acuzația de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani, într-un dosar ce vizează devalizarea Băncii de Economii. În absența unei reglementări clare privind procedura de suspendare provizorie din funcţie a unui primar cercetat penal, Procuratura Anticorupţie se gândește acum să conteste decizia consiliului orăşenesc Orhei în instanţa de judecată în conformitate cu Legea privind administraţia publică locală.

Reprezentanții Consiliului orășenesc din Orhei au declarat acum două zile, în cadrul unei conferințe de presă, că Ilan Shor nu este vinovat, motiv pentru care au respins în ședința de marți a consiliului solicitarea procurorilor de suspendare a lui Ilan Shor din funcția de primar.

Your browser doesn’t support HTML5

Suspendarea lui Ilan Shor ca primar amînată...

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, spune însă că Shor ar putea să se folosească de funcția sa pentru a scăpa de urmărirea penală:

„Fiind primar, fiind acuzat de o infracțiune cu folosirea situației de serviciu, el poate folosi și resursele administrative pe care le are, în detrimentul urmăririi penale și pentru a se eschiva de la urmărirea penală. După mine este atât o chestie de imagine, cât și o chestie de un potențial pericol de a folosi situația de serviciu în interes personal. Mai mult ca atât, aflarea lui în funcția respectivă aduce prejudiciu atât desfășurării activității de serviciu, cât și bunei desfășurări a urmăririi penale.”

Solicitarea Procuraturii cu privire la suspendarea lui Ilan Shor din funcția de primar a provocat o serie de discuții în spațiul public, și asta pentru că legea nu prevede nici un fel de „imunitate” a primarilor în fața urmăririi penale, iar Shor poate fi cercetat la etapa actuală fără anumite restricții, chiar dacă este primar. Semne de întrebare au apărut și pentru experții juridici, printre care și Ion Guzun, din cadrul Centrului de resurse juridice din Moldova:

Ion Guzun

„Acțiunile Procuraturii, la general vorbind, în cazul domnului Shor ridică mult mai multe întrebări decât această suspendare, inclusiv faptul că l-a lăsat pe domnul Shor să intre în această cursă electorală și, în fond, a suspendat mai multe acțiuni de urmărire penală. Eu consider că acțiunile respective trebuiau să fie făcute cu mult înainte de alegerile locale, ori ascunderea probelor de Ilan Shor puteau să fie făcute demult, însă participarea în cursa electorală a fost doar o acoperire pentru public de a devia de la discuțiile asupra acestui subiect important.”

Legea prevede că un primar poate fi suspendat din funcție și prin decizie judecătorească, însă în cazul în care a fost deferit justiției. Prevederea legii este interpretată în mod diferit. Consiliul orășenesc din Orhei a respins demersul procurorilor considerând totodată că primarul încă nu a fost deferit justiției, și asta pentru că dosarul încă nu a fost trimis în instanță. Expertul juridic Ion Guzun spune însă că deferirea justiției ar trebui să înceapă din momentul inițierii urmăririi penale:

„Din câte se pare nimeni nu înțelege care este statutul unei persoane, în cazul dat al lui Ilan Shor. Crearea acestor confuzii, fără explicarea publicului ce se întâmplă cu această persoană care figurează peste tot, creează din ce în ce mai multe confuzii, și eu cred că societatea are tot dreptul să spună că planează destule incertitudini asupra acestui proces, asupra finalității unor dosare. [...] Normele noastre legale de multe ori sunt create în mod confuz, iar deferirea justiției asta nu înseamnă că... în sensul în care este utilizat în codul de procedură penală, cum ar fi expediat în instanță. Deferit justiției, din perspectiva mea, acoperă momentul din care deja au fost începute acțiunile de urmărire penală.”

Procuratura Anticorupție a anunțat, printr-un comunicat, intenția de a contesta în instanță decizia Consiliului orășenesc din Orhei. Drept răspuns, susținătorii lui Ilan Shor din Orhei au anunțat că vor organiza proteste și vor cere eliberarea lui Shor, suspectat că a avut un rol decisiv în devalizarea Băncii de Economii.