La summitul de la Varșovia, Bulgaria își va face publică poziția, că flancul de sud-est al Alianței nord-atlantice este la fel de important ca și cel de nord-est. Ministrul de externe, Daniel Mitov, a avertizat în ajunul reuniunii că zona Mării Negre nu trebuie neglijată. El a spus – „Bulgaria nu poate ignora amenințările la adresa securității sale naționale pe motiv că nimeni nu intenționează să o atace.”
„Acțiunile Rusiei în Ucraina, semnarea acordurilor cu autoproclamatele republici Osetia de sud și Abhazia ca și situația din Moldova reprezintă premise pentru înclinarea în continuare a balanței de forțe în favoarea Rusiei”, a avertizat șeful diplomației bulgare.
Sofia este decisă să participe cu 400 de militară la brigada multinațională ce va fi dislocată în România.
La o primă vedere poziția țării cu privire la întărirea potențialului defensiv al NATO este categorică. Dar sunt și unele nuanțe.
Bulgaria a respins într-un mod categoric, prin primul său ministru, Boiko Borisov, propunerea României privind formarea unei flote comune în Marea Neagră, după ce cu numai căteva zile în urmă ministrul apărării Nencev a sprijinit ideea.
Borisov a spus: „Dorim investiții, dorim să dezvoltăm un turism la nivel european, dorim să vedem în Marea Neagră nave și iahturi cu turiști, nu o zonă de acțiuni militare. Prezența unor nave ale Alianței va putea deveni actuală numai în cazul apariției unui val masiv de imigranți ilegali”.
Ideia flotei comune va lipsi din agenda Summitului de la Varșovia. Mediile sofiote văd o legătură directă între poziția Bulgariei și brusca încălzire a relațiilor ruso-turce.