Europa Liberă: Domnule ministru, ați vorbit ieri că aveți anumite propuneri pe care le veți formula astăzi. Vreau să ne spuneți exact ce poate face Moldova în cadrul acestei Inițiative de Interoperabilitate și ce poate face NATO pentru Moldova?
Anatol Șalaru: „În cadrul acestei Inițiative NATO poate face foarte multe pentru Moldova. În primul rând, poate pune umărul la reforma Armatei Naționale, poate pune umărul la elaborarea și la dezvoltarea Strategiei apărării naționale, NATO poate ajuta Republica Moldova să își doteze armata cu tot echipamentul și tehnica necesară. NATO, la fel, poate pregăti militarii noștri, ceea ce face și în prezent, pentru a fi capabili să fie interoperabili cu militarii din țările NATO. Noi nu putem să mergem cu școala veche, împreună cu militarii europeni. Dar ultimele generații de militari, de ofițeri, toți au pregătire europeană în Statele Unite ale Americii, în țări din Europa. Și majoritatea ofițerilor noștri corespund cerințelor NATO.
S-a vorbit astăzi și despre participarea noastră la operațiunile de menținere a păcii din Kosovo, KFOR. Am discutat acest lucru și cu ministrul Apărării din Italia care ne-a propus să mărim numărul de militari care vor participa în cadrul contingentului KFOR din Kosovo. Am discutat cu asistentul adjunct al Secretarului Apărării al Statelor Unite ale Americii, Michael Carpenter, despre acest lucru, am discutat cu toți miniștrii cu care m-am întâlnit despre problemele pe care le avem noi și ceea ce vrem noi de la NATO și peste tot am găsit susținere. NATO în cadrul proiectului DCBI, ințiativei Defence Capacity Building poate și și-a luat angajamentul de a moderniza Armata Națională. Și astăzi, în cadrul Platformei de Interoperabilitate, s-a menționat că această platformă, această inițiativă este inițiativa de bază, cea mai importantă pe care o promovează în prezent NATO. Și s-a menționat de nenumărate ori despre Moldova, Georgia și Iordania, țări care sunt cuprinse în această inițiativă. Noi am fost dați exemplu în toate și niciodată la un summit NATO nu s-a vorbit atât de mult despre Republica Moldova.”
Europa Liberă: Ați primit un răspuns referitor la antrenamentele NATO pe care le programați pentru 2017-2019?
Anatol Șalaru: „Pentru 2019 noi programăm un exercițiu militar foarte mare. Am propus acest lucru astăzi. Demarăm aceste negocieri, aceste discuții. REGEX nu înseamnă numai Armata Națională, dar înseamnă, poate, mii de militari NATO care vor veni în Moldova și vor participa la aceste exerciții militare. A mai fost așa ceva în 2006, atunci când a avut loc un asemenea exercițiu. Și noi sperăm că în 2019 va avea loc al doilea. Iar noi vrem să constituim în Republica Moldova un hub în baza poligonului de la Bulboaca, care este modernizat acum cu sprijinul Statelor Unite ale Americii, o bază permanentă de antrenamente. Şi vrem ca în această bază, în acest centru de instruire permanent să vină militari NATO să se antreneze împreună cu militarii noştri.
Propunerile noastre vor fi analizate, examinate şi sper că vor fi susţinute. De asemenea, în cadrul alocuţiunii de astăzi, eu am cerut sprijinul NATO pentru retragerea armatei ruse din Transnistria şi pentru schimbarea statutului contingentului de pacificatori din Moldova, pentru a retrage trupele ruse de pacificare şi a le înlocui cu o misiune civilă de menţinere a păcii sub mandat ONU.”
Europa Liberă: Vorbeaţi de sporirea contingentului din Kosovo. Ne-am putea aştepta la aceasta? Nu e nevoie de o decizie politică?
Anatol Șalaru: „Nu e nevoie de o decizie politică, depinde de noi. Am fost invitaţi, am mai primit o invitaţie înainte pentru a trimite suplimentar în Kosovo medici. Ieri am discutat cu ministrul din Italia şi ne-a propus să mărim numărul. Ei sunt cointeresaţi ca noi să participăm în număr mai mare şi să participăm în permanenţă, inclusiv Carpenter ne-a spus că misiunea din Kosovo nu va fi încheiată curând, fiindcă pacea este fragilă şi este nevoie încă de suportul ONU pentru a menţine şi a consolida pacea în regiune. Şi de aceea ni s-a propus şi avem tot sprijinul ca să participăm masiv, cu un număr mult mai mare de militari în această operaţiune de menţinere a păcii.
Noi vom examina şi alte posibilităţi de a participa şi la alte misiuni de menţinere a păcii. Atât Statele Unite ale Americii, cât şi România susţin formarea unui batalion moldovenesc de pacificatori care ar participa în mult mai multe zone din lume în acţiuni de menţinere a păcii.”
Europa Liberă: Şi acum am să vă cer o apreciere. Tocmai s-a încheiat o conferinţă a domnului secretar general, în care dumnealui a zis: „Să nu exagerăm, nu ne ameninţă niciun pericol militar direct, dar ne pregătim de surprize”. Care ar fi aprecierea dumneavoastră: în cazul Republicii Moldova, există vreo ameninţare directă militară?
Anatol Șalaru: „În prezent nu există această ameninţare. Şi nici Rusia nu va risca niciodată să atace NATO, dar NATO trebuie să oprească acţiunile agresive ale Rusiei în privinţa altor ţări care nu sunt membre NATO. Aţi văzut în Ucraina, acţiuni de destabilizare a situaţiei politice din Moldova. Şi, pentru prima dată, astăzi şi ieri s-a vorbit foarte serios despre contracararea războiului hibrid, despre acţiuni hibrid, răspuns hibrid la război hibrid pe care îl duce Rusia. Şi astăzi NATO a luat decizia de a contracara aceste acţiuni, de a răspunde acestor acţiuni.
Eu sper că şi politicienii din Moldova vor auzi, în sfârşit, cei care se fac că nu există război hibrid, și vor înţelege că acest război hibrid există. Şi NATO, pentru prima dată, a luat această decizie, care este una istorică, una crucială. NATO trebuie să se modernizeze şi să răspundă cu aceeaşi monedă la aceste acţiuni de destabilizare.”