„Produs de SMÎNTÎNĂ”

Sînt curios să ştiu: toată lumea cunoaşte care e deosebirea dintre „Produs de Smîntînă” şi smîntîna adevărată? Ei bine, eu am vorbit cu mai mulţi oameni şi am constatat că unii habar n-au că există o diferenţă.

Your browser doesn’t support HTML5

„Produs de SMÎNTÎNĂ”

„Păi, nu e aceeaşi chestie?” m-a întrebat un vecin nedumerit. Răspund: nu e aceeaşi chestie. Produsul de smîntînă, de pildă, are în componenţa sa un substituent al grăsimii de lapte. Ce o fi acest substituent nu ştim, dar e limpede că nu e grăsime autentică. Iar mulţi cetăţeani habar nu au că ingurgitează aceşti substituenţi. Şi nici nu cred că cineva le-a explicat pe îndelete că produsul de smîntînă nu e smîntînă.

Veţi spune poate că nu există nici o problemă de vreme ce pe pachetul produsului de smîntînă sînt enumerate ingredientele. Adică omul poate să citească şi să afle că acel produs conţine nişte E-uri, că are, în loc de grăsime, un substituent al grăsimii. Aşa e. Numai că nu toată lumea are timp să citească.

Şi mai e ceva. E o mică şmecherie, din punctul meu de vedere. Ţin în mînă un pachet pe care scrie „Produs de SMÎNTÎNĂ”. Primele două cuvinte sînt scrise cu litere micuţe, pe cînd cuvîntul SMÎNTÎNĂ e scris cu litere mari. Şi iese că ultimul cuvînt – SMÎNTÎNĂ – le eclipsează pe primele două. Iar mulţi oameni nici nu observă primele cuvinte minuscule. Lor le sare în ochi numai cuvîntul mare SMÎNTÎNĂ. Şi ei chiar au impresia că mănîncă smîntînă…