Zeci de antreprenori, membri ai Asociaţiei Micului Business, au protestat astăzi în faţa Guvernului, nemulţumiţi că de la 1 ianuarie anul viitor ar putea fi interzis comerţul cu amănuntul în baza patentei. Ei susţin că a asemenea decizie „le va distruge” micile afaceri. Corespondenta noastră a fost prezentă la protestul comercianţilor şi relatează:
Your browser doesn’t support HTML5
Pentru câteva ore, comercianţi din mai multe raioane ale ţării au abandonat tarabele din pieţe şi au venit în scuarul Guvernului ca să-şi exprime nemulţumirea. Oamenii se arată indignaţi că în jumătate de an ar putea fi obligaţi să renunţe la patentă şi să-şi înregistreze activitatea ca întreprindere individuală. Schimbarea îi va obliga să angajeze contabil şi să utilizeze case de marcaj, explică Lilia Feraru, vânzătoare de la Ungheni:
„Costă peste trei mii de lei un casovîi aparat. Eu nu am cu ce-mi hrăni copiii acasă. Am din urma mea încă doi copii mici şi pe ai fetei trebuie să-i ţin. Trebuie să se gândească la oameni. Noi plătim poliţa, plătim fondul social, ce mai vor de la noi? Şi aşa ne amendează. Vin controale peste controale deşi au spus că nu vor trimite controale. Ce mai vor de la lume? Să ne dea pace să lucrăm. Nu ne-au oferit nimic, oamenii singuri şi-au făcut locuri de muncă. Când au venit la guvernare ne-au promis locuri de muncă. Eu s bolişîm udovolistviem mă duc la lucru, să-mi dea un salariu şi să pot întreţine copiii. Ce au făcut ei în atâţia ani de zile. Au distrus ţara cu totul. Mă duc şi eu în Italia, dar baba de acolo trebuie ridicată! Ce să fac, unde să mă duc?”
Your browser doesn’t support HTML5
Comercianţii care activează în baza patentelor de întreprinzător achită în fiecare lună până la 500 de lei. La această sumă se adaugă contribuţia pentru fondul social şi cea pentru poliţa de asigurare medicală. Reproşul că o asemenea stare de lucruri ar lăsa loc pentru evaziune fiscală este exagerat, crede Adrian în vârstă de 30 de ani, comerciant din Călăraşi:
„Noi acum cu greu putem suporta aceste cheltuieli, fiindcă suntem obligaţi să plătim asigurarea socială pentru fondul de pensii şi în plus suntem obligaţi să plătim poliţa, chiar dacă nu ne folosim de ea. Te duc la medic şi până nu dai ceva în buzunar nu se uită la tine. Deci, dacă nu ne promit schimbări, măcar să nu anuleze patenta. Să lucrăm în continuare cum am lucrat.”
Europa Liberă: O casă de marcaj ar presupune mai multe taxe la buget…
„Eu muncesc pe patentă de opt ani de zile, din 2008, de atunci nu am o datorie la stat. Merităm şi noi un trai mai bun, condiţii mai bune de muncă. Soţia stă acum însărcinată la piaţă, în locul meu, pentru că am hotărât măcar unul dintre noi să vină la protest.”
Recent, Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe a avizat pozitiv iniţiativa unui grup de legislatori de prelungire a activităţii în baza de patentă. Pentru ca propunerea să aibă sorţi de izbândă în Parlament, e nevoie de avizul pozitiv al Guvernului, iată de ce, comercianţii au decis astăzi să protesteze în faţa Executivului. Nu în zadar, pentru că au fost invitaţi la discuţii cu ministrul Economiei, Octavian Calmâc. De la Guvern, după discuţii ce au durat puţin peste o oră, reprezentanţii Asociaţiei Micului Business au ieşit uşor descurajaţi.
Eugen Roşcovan, preşedintele organizaţiei, susţine că ministrul Economiei le-a promis să analizeze cererea lor şi să revină cu un aviz în zece zile. Răspunsul nu este tocmai cel pe care-l aşteptau protestatarii:
„Dumnealui, practic, nu ne-a dat un răspuns concret. El ne-a spus aşa: „noi vom discuta şi vă vom spune care este opinia noastră, care este avizul nostru, dar că va fi aviz negativ sau aviz pozitiv, nu ne-a spus”. Noi suntem deprinşi cu astfel de amânări, cu astfel de tertipuri, şmecherii verbale şi înţelegem că nu avem ce aştepta aviz pozitiv din partea Guvernului. Deci, protestele vor continua”.
Motivul de care s-au ghidat autorităţile atunci când şi-au propus să anuleze activitatea în baza patentei a fost faptul că unii antreprenori au abuzat de facilităţile oferite de patentă. Pentru că nu este pentru prima dată când guvernanţii încearcă să reglementeze domeniul, Radio Europa Liberă l-a întrebat pe economistul Institutului de Politici şi Reforme Europene, Eugen Ghileţchi, ce opţiune alternativă ar exista pentru micul business:
„Poate fi vorba de un regim simplificat de raportări contabile – măsuri şi metode sunt o sumedenie, este nevoie doar ca autorităţile să dea dovadă de deschidere. Nu ştiu dacă patenta este cel mai reuşit mod, pentru că cel mai obiectiv mod ca agenţii economici să fi impozitaţi este pe baza vânzărilor pe care le au şi patenta puţin anulează acest principiu, de aceea personal aş opta pentru un regim simplificat de contabilitat şi nu neapărat patentă. Totuşi, protestul care a avut loc astăzi arată faptul că e nevoie de întâmpinare din partea statului pentru a soluţiona problema.”
Datele Inspectoratului Fiscal principal de Stat arată că în Republica Moldova actizează în baza de patentă peste 18 mii de antreprenori, marea majoritate în comerţ. Anul trecut, de exemplu, aceştia au contribuit la bugetul de stat cu 39 milioane de lei, bani colectaţi din perceperea taxelor pentru patente.